بر اساس کتاب رادیولوژی هرینگ به ده نکته مهم در مورد تصویربرداری در ترومای شکم و لگن توجه کنید:
نکته اول: در ترومای غیر نافذ شکم بترتیب شیوع، اعضای زیر آسیب میبینند: طحال، کبد؛ کلیه و مثانه.
نکته دوم: کبد بطور شایع در ترومای غیر نافذ و نافذ شکم آسیب میبیند و آسیبهای آن عامل عمده مرگهای ناشی از ترومای شکم هستند. در تصویربرداری کبد ممکن است لاسراسیون، هماتوم، نقایص گوهای شکل، پسودوآنوریسم و خونریزی حاد دیده شود.
نکته سوم: از آنجا که طحال وخیمترین عارضه ترومای طحال به شمار میرود. از جمله دیگر یافتههای ترومای طحال میتوان به هماتوم، لاسراسیون و کنتوزیون اشاره کرد. سیتی اسکن بهترین روش ارزیابی ترومای طحال است و در سیتی اسکن، کنتوزیون طحال به این صورت ظاهر میشود: تغییر در ظاهر هموژن طبیعی طحال، شامل نواحی Motted با دانسیته پائین.
نکته چهارم: در بیماران مبتلا به ترومای کلیه، تقریبا همیشه هماچوری وجود دارد. در تصویربرداری با سیتی اسکن ممکن است کنتوزیون، لاسراسیون، هماتوم یا آسیب پایه عروقی دیده شود. ممکن است در اثر آسیبدیدگی لگنچه یا حالب، ماده حاجب خارج از مجرای ادراری مشاهده شود. ستی اسکن با ماده حاجب روش تشخیصی انتخابی است.
نکته پنجم: کمپلکس هیپوپرفوزیون سیتی نتیجه هیپوتانسیون شدید است و با وجود افزایش ضخامت منتشر روده باریک به همراه Enhancement قوسهای متسع و پر مایع آنها و نیز تغییرات احتمالی در آئورت، ورید کاو تحتانی، کبد، کلیه و طحال مشخص میشود.
نکته ششم: بهترین روش برای مشاهده پارگی مثانه سیتی سیستوگرام است. دو نوع پارگی مثانه وجود دارد: ۱- خارج پریتوان: شایعترین نوع است (۸۰%). معمولا ناشی از شکستگی لگن و پارگی مستقیم مثانه است. ماده حاجب از مجرای مثانه خارج شده، اطراف مثانه (بویژه در ناحیه رتروپوبیک) باقی میماند. ۲- داخل پریتوان: معمولا ناشی از ضربه شدید به لگن با وجود مثانه متسع (بویژه در کودکان) است. پارگی در قله مثانه در مجاورت حفره پریتوان روی میدهد. ماده حاجب به داخل حفره پریتوان جریان پیدا کرده و رودهها را احاطه میکند و ممکن است به گاترهای پاراکولیک گسترش یابد.
نکته هفتم: پارگی اورترا تقریبا همیشه در مردان روی میدهد و بطور شایع با شکستگی لگن همراهی دارد و معمولا بخش خلفی اورترا را گرفتار میکند. در این حالت ماده حاجب در پرینه یا در خارج پریتوان در لگن دیده میشود.
نکته هشتم: پارگی دیافراگم معمولا در سمت چپ روی میدهد و ناشی از ترومای غیر نافذ شدید است. این نوع آسیب تقریبا در تمامی موارد با دیگر آسیبهای تروماتیک شکم همراه است.
نکته نهم: آسیبهای پانکراس ناشایع هستند و تقریبا در تمامی موارد با دیگر آسیبهای شکمی همراه هستند و از مرگ و میر بالایی برخوردار هستند. آسیبهای نافذ شایعتر از آسیبهای غیر نافذ هستند و سیتی اسکن روش ارزیابی انتخابی است.
نکته دهم: در مجموع سیتی اسکن روش تصویربرداری انتخابی در ترومای شکم است. برای سیتی اسکن ترومای شکم همیشه از ماده حاجب استفاده میشود (مگر آن که کنترااندیکاسیون وجود داشته باشد). اگر قرار است سیتی اسکن سر هم انجام شود، باید ابتدا آن را انجام داد و بعد ماده حاجب برای شکم تزریق کرد.