فیبریلاسیون دهلیزی و ده نکته بسیار بسیار مهم (۲)

در مورد درمان فیبریلاسیون دهلیزی یا AF به ده نکته مهم زیر توجه کنید:

نکته اول: درمان AF با سه هدف انجام می‌شود: ۱- پیشگیری از ترومبوآمبولی؛ ۲- کنترل سرعت ضربان قلب؛ ۳- کنترل ریتم قلب.

نکته دوم: در بیماران مبتلا به AF بدون درمان ضد انعقادى خطر سکته مغزى سالانه ۶-۵% است (در بیمارى روماتیسمى دریچه‏‌اى بیش از ۱۰%). از جمله دیگر عواملى که بر خطر سکته مغزى مى‌‏افزایند، مى‏‌توان به سابقه سکته، دیابت، هیپرتانسیون، نارسایى قلبى، بزرگى دهلیز چپ و افزایش سن اشاره کرد.

نکته سوم: برگرداندن AF به ریتم طبیعى از خطر سکته مغزى نمى‏‌کاهد.

نکته چهارم: در بیمارانى که دچار  AF حمله‏‌اى، مداوم یا دائمى هستند و منعى براى درمان‌‏هاى ضد انعقادى در آن‏ها وجود ندارد، باید درمان با وارفارین با هدف این که INR به ۲ یا ۳ برسد، آغاز شود.

نکته پنجم: در بیماران مبتلا به AF براى کنترل سرعت ضربان قلب از دیگوکسین، بتابلوکرها یا کلسیم‌‏بلوکرها استفاده مى‏‌شود. بندرت نمى‌‏توان با روش‏‌هاى دارویى سرعت ضربان بطن را کنترل کرد و در این حالت از  Catheter Ablation گره  AV و نصب ضربان‏‌ساز دائم استفاده مى‌‏شود.

نکته ششم: در بیماران مبتلا به AF دیگوکسین، بویژه در کنار سایر داروها به کنترل تعداد ضربان قلب کمک مى‏‌کند، اما معمولاً به تنهایى استفاده نمى‌‏شود (بویژه در AF حاد). دیگوکسین پاسخ بطنى را در حالت استراحت آهسته مى‏‌کند، اما در حین فعالیت، مجددا ضربان قلب بیمار بالا مى‌‏رود. امروز استفاده از دیگوکسین براى کنترل پاسخ بطنى منحصر به بیمارانى شده است که علاوه بر AF دچار نارسایى قلبى هم هستند.

نکته هفتم: در بیماران مبتلا به AF برای کنترل ریتم قلبی اگر AF با اختلالات همودینامیک همراه باشد، کاردیوورسیون الکتریکى (۱۰۰ تا ۳۶۰ ژول) درمان انتخابى است.

نکته هشتم: در بیماران مبتلا به AF برای کنترل ریتم قلبی در صورتى که اختلال همودینامیک وجود نداشته باشد، دو حالت وجود دارد: ۱- کمتر از ۴۸ ساعت از آغاز AF گذشته باشد و ۲- بیش از ۴۸ ساعت از آغاز AF گذشته باشد. در این دو حالت رویکرد متفاوت است.

نکته نهم: در بیماران مبتلا به AF برای کنترل ریتم فلب اگر کمتر از ۴۸ ساعت از آغاز AF گذشته باشد، از کاردیوورسیون الکتریکى یا دارویى بدون آنتى‏‌کواگولاسیون استفاده مى‏‌شود.

نکته دهم: در بیماران مبتلا به AF برای کنترل ریتم فلب اگر بیش از ۴۸ ساعت از شروع AF گذشته باشد (و یا اگر طول مدت آریتمى نامشخص باشد)، خطر ایجاد ترومبوز بالا است. در این حالت پیش از انجام کاردیوورسیون باید براى حداقل ۳ هفته داروهاى ضد انعقادى تجویز شود. (البته مى‏‌توان اکوکاردیوگرافى از راه مرى انجام داد و اگر ترومبوز دهلیزى وجود نداشته باشد، کاردیوورسیون انجام داد). پس از انجام موفقیت‌‏آمیز کاردیوورسیون باید داروهاى ضد انعقادى براى ۴ هفته ادامه یابند.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *