آزمون دستیاری ۱۴۰۴ و ده نکته مهم عفونی!

مهمترین نکات عفونی مربوط به آزمون دستیاری اردیبهشت ۱۴۰۴ را با هم مرور می‌کنیم:

نکته اول:در سل ادراری U/A در ۹۰% بیماران غیر طبیعى بوده، پیورى و هماچورى را نشان مى‌‏دهد. در صورتى که پیورى وجود داشته باشد، اما ادرار اسیدى بوده، کشت آن منفى باشد، شک به بیمارى سل افزایش مى‏‌یابد. در IVP، کلسیفیکاسیون و تنگى حالب دیده مى‏‌شود. در ۹۰% موارد، کشت سه نمونه ادرار صبحگاهى تشخیص را مسجل مى‏‌کند.

نکته دوم: تشخیص کزاز بر یافته‏‌هاى بالینى استوار است. کشت کلوستریدیوم تتانى از زخم از تشخیص حمایت مى‏‌کند.

نکته سوم: در مننژیت مننگوککى بدون عارضه، ۷ روز درمان با آنتى‏‌بیوتیک‌‏هاى وریدى کفایت مى‌‏کند. خود بیمار و کسانى که با وى تماس نزدیک داشته‌‏اند باید پروفیلاکسى دریافت کنند. براى این منظور در بالغین، ریفامپین به میزان ۶۰۰ میلى‌‏گرم هر ۱۲ ساعت براى ۲ روز و در کودکان با سن بیشتر از ۱ سال، ریفامپین به میزان mg/kg10 هر ۱۲ ساعت براى دو روز تجویز مى‌‏شود. تجویز ریفامپین در زنان باردار توصیه نمى‌‏شود. در بزرگسالان مى‌‏توان بجاى ریفامپین از یک دوز آزیترومایسین (۵۰۰ میلى‏گرم) و یا یک تزریق داخل عضلانى سفتریاکسون (۲۵۰ میلى‏گرم) استفاده کرد.

نکته چهارم: براى درمان اولین اپى‏‌زود کولیت پسودومامبرانو، در صورت امکان اولین قدم قطع تمامى داروهاى ضد میکروبى است. امروزه استاندارد این است که بلافاصله درمان ضد CDI هم آغاز شود. تجویز خوراکى وانکومایسین، فیداکسومایسین به عنوان خط اول درمان توصیه مى‏‌شود. زمانى که این دو دارو در دسترس نباشند، از مترونیدازول خوراکى استفاده مى‏‌گردد. تجویز داخل وریدى وانکومایسین براى درمان CDI بى‌‏فایده است و فیداکسومایسین هم تنها بصورت خوراکى موجود است.

نکته پنجم: در مننژیت ناشى از لیستریا منوسیتوژن درمان با آمپى‏‌سیلین براى حداقل ۳ هفته صورت مى‏‌گیرد؛ در بیماران بشدت ناخوش اغلب جنتامایسین نیز به رژیم درمانى اضافه مى‌‏شود. در بیماران حساس به پنى‏‌سیلین مى‏‌توان از TMP/SMX استفاده کرد.

نکته ششم: در آرتریت چرکی، پس از آسپیراسیون مایع مفصلی، اگر در اسمیر کوکسى گرم مثبت مشاهده شود، از وانکومایسین داخل وریدى استفاده مى‏‌شود. اگر شک به عفونت با استافیلوکک مقاوم به متى‌‏سیلین وجود نداشته باشد، باید از سفازولین یا اگزاسیلین یا ناف‌‏سیلین استفاده شود.

نکته هفتم: در درگیری ستون مهره‌ها با کمک رادیوگرافی می‌توان بین بروسلوز و سل فرق گذاشت: در بروسلوز بخش لومبار و سایر بخش‏‌هاى مهره‏‌ها گرفتار مى‌‏شود، اما در بروسلوز بخش دورسولومبار درگیر است. در بروسلوز استئوفیت (قدامى طرفى) ایجاد مى‏‌شود و در سل استئوفیت ناشایع است.

نکته هشتم: به چند تفاوت دیگر در رادیوگرافی ستون مهره‌ها در بیماران مبتلا به سل و بروسلوز توجه کنید: در بروسلوز دیسکیت دیررس و در سل زودرس است. در بروسلوز تغییر شکل بدنه مهره‏ها دیررس است و در سل زودرس و از همان ابتدا مشهود است. در بروسلوز بندرت نخاع تحت فشار قرار مى‏گیرد، اما در سل تحت فشار قرار گرفتن نخاع شایع است.

نکته نهم: استافیلوکک ارئوس از طریق انتروتوکسین ایجاد مسمومیت غذایی می‌کند و اسهال مهاجم بوجود نمی‌آورد. آن دسته از بیمارى‌‏هاى باکتریایى که در نتیجه رها شدن انتروتوکسین در خارج از بدن میزبان ایجاد مى‌‏شوند (استافیلوکک ارئوس یا باسیلوس سرئوس)، کوتاه‏‌ترین دوره انکوباسیون را دارند (۱ تا ۶ ساعت) و معمولاً کمتر از ۱۲ ساعت بطول مى‏‌انجامند. بیشتر مسمومیت‏‌هاى غذایى استافیلوککى توسط افراد حامل ایجاد می‌‏شوند. در چنین حالتى، اسهال، تهوع، استفراغ و کرامپ شکمى بطور شایع روى مى‌‏دهند، اما تب ناشایع است.

نکته دهم: در ابتدا ممکن است تظاهرات بالینى آبسه ریه شبیه به پنومونى باشند (تب، سرفه، خلط و درد قفسه سینه). اگر تظاهرات اولیه تدریجى‌‏تر و آرام باشند (شامل تعریق شبانه، خستگى و آنمى) باید به فکر آبسه بى‌‏هوازى بود. در معاینه بالینى تب، خرابى دندان‏‌ها یا بیمارى لثه و صداهاى ریوى آمفوریک و یا کاورنو وجود دارند. از جمله دیگر یافته‏‌ها مى‏‌توان به وجود کلابینگ و فقدان رفلکس Gag اشاره کرد. درمان آبسه ریوى اولیه با کمک کلیندامایسین یا بتالاکتام ـ بتالاکتاماز داخل وریدى شروع مى‌‏شود.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *