از آسیکلوویر برای درمان عفونتهای HSV و VZV استفاده میشود. به ده نکته مهم در مورد این داروی مهم و داروهای مشابه آن (بر اساس رفرانس درماتولوژی) توجه کنید:
نکته اول: آسیکلوویر سیستمیک برای درمان ضایعات عفونت HSV اولیه شدید، داروی انتخابی است. این دارو در بزرگسالان بصورت خوراکی با دوز ۲۰۰ میلیگرم ۵ بار در روز یا ۸۰۰ میلیگرم دو بار در روز برای ۵ روز یا بیشتر تجویز میشود.
نکته دوم: در بیماری زوستر، در بیمارانی که تحت درمان با داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی هستند، در بیماران ناتوان (که به نظر میرسد بیماری آنها به سمت درگیری پوستی گسترده پیش میرود) و در زوستر چشمی، از داروهای ضد ویروس استفاده میشود. دوز خوراکی برای بزرگسالان، ۸۰۰ میلیگرم، ۵ بار در روز برای ۵ تا ۱۰ روز است.
نکته سوم: آسیکلوویر بصورت کلیوی دفع میشود و در نارسایی کلیوی باید دوز آن کم شود.
نکته چهارم: اگر بیمار دچار عفونت HSV عود کننده با فواصل کوتاه باشد، میتوان با کمک آسیکلوویر با دوز ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیگرم دو بار در روز برای مدت ۴ تا ۶ ماه فاصله عودها را افزایش داد.
نکته پنجم: آسیکلوویر موضعی در درگیری چشمی HSV (کراتیت) موثر است. آسیکلوویر موضعی در درمان عفونت هرپسی اولیه یا راجعه ناحیه تناسلی اثر نسبی دارد و در مقایسه با نوع خوراکی کمتر موثر است.
نکته ششم: در زوستر، آسیکلوویر خوراکی و داخل وریدی درد، التهاب، ایجاد وزیکل و دفع ویروس را کاهش میدهند، اما اثری بر ایجاد نورالژی پست هرپتیک ندارد.
نکته هفتم: در زوستر، اگر آسیکلوویر در ۴۸ ساعت اول عفونت شروع شود، بیشترین اثربخشی را خواهد داشت.
نکته هشتم: والآسیکلوویر و فامسیکلوویر نیمه عمر طولانیتری نسبت به آسیکلوویر دارند و سبب تاخیر تکثیر ویروس و کاهش عود عفونت هرپسی میشوند.
نکته نهم: در عفونت هرپسی، والآسیکلوویر خوراکی با دوز ۲۵۰ میلیگرم دو بار در روز برای ۷ تا ۱۰ روز و فامسیکلوویر خوراکی با دوز ۲۵۰ میلیگرم سه بار در روز برای ۷ تا ۱۰ روز تجویز میشوند.
نکته دهم: در زوستر، والآسکلوویر با دوز ۱ گرم خوراکی هر ۸ ساعت برای ۷ روز و فامسیکلوویر با دوز ۵۰۰ میلیگرم خوراکی هر ۸ ساعت برای ۷ روز به کار میروند.