آمبولی چربی از جمله عوارض شکستگیها است و بسیار مهم! به ده نکته زیر توجه کنید:
نکته اول: آمبولی چربی در اثر شکستگىهاى متعدد استخوانهاى بلند ایجاد مىشود.
نکته دوم: در بسیارى از موارد نشانههاى بالینى آمبولی ریه به قدرى خفیف است که بیمارى اصلاً تشخیص داده نمىشود.
نکته سوم: بیمار مبتلا به آمبولی چربی معمولاً جوانى است که دچار شکستگى اندام متعدد شده است. علایم این بیمارى معمولاً در ۷۲ ساعت اولیه ظاهر میشوند.
نکته چهارم: علایم هشدار دهنده آمبولی چربی عبارتند از: افزایش مختصر تنفس و درجه حرارت بیمار.
نکته پنجم: در آمبولی چربی بیمار دچار بىقرارى، تنگى نفس و تیرگى شعور (Confusion) مىگردد. در این موارد غالبا پتشى در پوست جلو و عقب قفسه سینه و مخاط چشم و دهان ظاهر مىگردد.
نکته ششم: در بیماران مبتلا به آمبولی چربی تنگىنفس ناشى از کم شدن مقدار اکسیژن خون یا هیپوکسی است. هیپوکسى را مىتوان قبل از پیدایش علایم بالینى با اندازهگیرى مقدار اکسیژن خون شریانى یا PaO2 مشخص نمود. PaO2در این بیماران معمولاً کمتر از ۶۰ میلیمتر جیوه است.
نکته هفتم: در اشکال مشخصتر آمبولی چربی، علایم مربوط به عضوهاى مبتلا وجود دارند: در ریه ابتدا تاکىپنه، و بعد تنگى نفس در تابلوى بیمارى مشاهده مىشود. سپس تنگى نفس شدید شده و در مراحل انتهایى نارسایى تنفسى در زمینه ARDS کامل رخ مىدهد.
نکته هشتم: در مغز مهمترین علامت آمبولی چربی اختلال توجه به مکان، زمان و در نهایت اشخاص است (Disorientation). کاهش سطح هوشیارى ابتدا به صورت تیرگى شعور (Confusion) است و نهایتا به صورت کُماى کامل درمى آید. سرعت پیشرفت کاهش سطح هوشیارى بالا است و یکى از مشخصات این سندرم به شمار مىآید.
نکته نهم: در آمبولی چربی ضایعات پوستى معمولاً در ناحیه پوست سینه و پشت از سطح پستانها به بالا دیده مىشوند؛ این ضایعات گذرا هستند. مشابه این ضایعات پوستى را در ملتحمه و شبکیه چشم مىتوان دید.
نکته دهم: اگر کوما به سبب آمبولى چربى باشد در ۶ تا ۱۰ ساعت اول بعد از تروما ایجاد مىشود و در این حالت ضربان نبض بالا بوده، تنفس سریع است. اما کوماى ناشى از اختلال مغزى ۲۴-۱۸ ساعت بعد از تروما ایجاد میشود و در این حالت ضربان نبض پائین و تعداد تنفس کم است.