آنمی‌های میکروسیتیک و ده نکته بسیار بسیار مهم!

آنمی‌های میکروسیتیک در مبحث کودکان بسیار مهم هستند و سوالی. تشخیص‏‌هاى افتراقى اصلى این نوع آنمی عبارتند از: آنمى فقر آهن، تالاسمى مینور، مسمومیت با سرب و آنمى سیدروبلاستیک. به ده نکته مهم زیر توجه کنید:

نکته اول: آنمى ناشى از بیماری‌هاى التهابى مزمن، نرموسیتیک و با احتمال کمترى میکروسیتیک است. ممکن است آنمى ناشى از بیمارى‌‏هاى مزمن با دفع خون همراه باشد (IBD) و آنمى میکروسیتیک ایجاد کند. در این حالت تنها آزمون تشخیصى اختصاصى که مى‌‏تواند بین IDA و آنمى ناشى از بیمارى‏‌هاى التهابى مزمن فرق بگذارد، آسپیراسیون مغز استخوان و رنگ‏‌آمیزى نمونه براى آهن است. البته میزان فریتین سرم هم مى‌‏تواند کمک‏‌کننده باشد. در کودکى که ناخوش به نظر مى‏‌رسد، تجویز آهن، بى‌‏آنکه تشخیص ویژه‏‌اى مطرح باشد، اندیکاسیون ندارد.

نکته دوم: هپسیدین پروتئینى است که در کبد تولید مى‏‌شود و نقشى مهم در هومئوستاز آهن دارد. التهاب سبب افزایش تولید هپسیدین مى‌‏شود و این ماده روند رها شدن آهن توسط ماکروفاژها و نیز جذب آهن از روده‌‏ها را مختل کرده، سبب آنمى مى‏‌شود. 

نکته سوم: فقر آهن شایع‌ترین علت آنمى در جهان است. IDA  تغذیه‌‏اى بیش از همه در شیرخوارانى که با مقادیر زیاد شیر گاو تغذیه مى‏‌شوند (و مقادیر کمى از غذاهاى سرشار از آهن دریافت مى‌‏کنند)، مشاهده مى‏‌گردد. شیوع IDA در کودکانى که از شیر مادر تغذیه مى‌‏کنند، کمتر است، چرا که على‌‏رغم کمتر بودن آهن در شیر مادر، جذب آن بهتر است.

نکته چهارم: در اثر کمبود آهن، علاوه بر تظاهرات قلبى عروقى آنمى، به سبب تغییراتى که در آنزیم‏‌هاى حاوى آهن (مونوآمین اکسیداز) و سیتوکروم‌‏ها روى مى‌‏دهد، ممکن است تظاهرات مربوط به  CNS (بى‌‏تفاوتى، تحریک‏‌پذیرى و اختلال تمرکز) نیز روى دهند. علاوه بر این ممکن است رشد ناکافى عضلات، اختلالات گوارشى و اختلال در عملکرد گلبول‌‏هاى سفید نیز ایجاد شوند. IDA در دوران شیرخوارگى مى‌‏تواند با اختلالات شناختى در مراحل بعدى زندگى همراه باشد.

نکته پنجم: در صورتى که شرح حال بیمار، وجود IDA تغذیه‏‌اى را مطرح کند، مى‌‏توان با یا بدون تأئید آزمایشگاهى، درمان با آهن را امتحان کرد. در یک کودک ظاهرا سالم، تجویز آهن بهترین روش تشخیصى براى تأئید IDA است.

نکته ششم: پاسخ به تجویز آهن خوراکى به ترتیب زیر روى مى‌‏دهد: 1ـ بهبود علایم (بویژه علایم نورولوژیک): ۲۴ تا ۴۸ ساعت؛ ۲ـ رتیکولوسیتوز: ۴۸ تا ۷۲ ساعت؛ ۳ـ افزایش هموگلوبین: ۴ تا ۳۰ روز؛ ۴ـ برگشت ذخایر آهن: ۱ تا ۳ ماه.

نکته هفتم: در تالاسمى بتا مینور در اسمیر خون محیطى هیپوکروم و میکروسیتوز بودن RBCها مشاهده مى‌‏شود؛ سلول‏‌هاى تارگت و Basophilic Stippling نیز دیده مى‌‏شوند. Stippling در نتیجه رسوب تترامترهاى زنجیره آلفا بوجود مى‌‏آید. تشخیص بر اساس بالا بودن سطح هموگلوبین‏‌هاى A2 و F داده مى‌‏شود.

نکته هشتم: اختلالات زنجیره بتای هموگلوبین معمولاً در سنین ۴ تا ۱۲ ماهگى آشکار مى‌شوند. تولید بیش از حد زنجیره‏‌هاى بتا و گاما به  RBC آسیب نمى‏‌رساند، اما وجود زنجیره آلفاى اضافى براى RBC توکسیک است. زنجیره‏‌هاى آلفا درون RBC رسوب مى‏‌کنند و سبب تخریب سلول در داخل مغز استخوان و یا در طحال مى‌‏شوند. تظاهرات بالینى تالاسمى بتاى ماژور از موارد زیر ناشى مى‏‌شود: الف) آنمى همولیتیک مزمن: آنمى شدید است و سبب اختلال رشد و نارسایى قلبى مى‏‌شود. ب) خونسازى غیر مؤثر: سبب خونسازى خارج از مغز استخوان (هپاتواسپلنومگالى)، افزایش جذب آهن و اتساع حفره‌‏هاى مغز استخوان مى‏‌شود که خود به استئوپنى و شکستگى‏‌هاى پاتولوژیک مى‌‏انجامد. ج) افزایش جذب آهن. 

نکته نهم: ۴ ژن آلفای هموگلوبین بر روى دو کروموزوم ۱۶ قرار دارند، اختلال این ژن‌‏ها مى‌‏تواند سبب تالاسمى آلفا شود: نقص در یک ژن سبب بروز حالت حامل مى‌‏شود. در این حالت، هموگلوبین و MCV طبیعى بوده، ممکن است مختصرى کاهش داشته باشند. الکتروفورز هموگلوبین طبیعى است. نقص در دو ژن سبب بروز تالاسمى آلفاى مینور مى‏‌شود. در این حالت RBCها هیپوکروم و میکروسیتیک هستند و ممکن است آنمى وجود نداشته باشد و یا آنمى خفیف وجود داشته باشد؛ نقص در سه ژن سبب بروز بیمارى هموگلوبین H (شامل ۴ زنجیره بتا) مى‌‏شود. در این حالت، آنمى‏‌هیپوکروم میکروسیتیک وجود دارد. هموگلوبین بیمار بین ۷ تا gr/dL10 است و  Heinz Body دیده مى‌‏شود. نقص در چهار ژن سبب بروز آلفا تالاسمى هموزیگوت مى‌‏شود. در این حالت هیدروپس فتالیس وجود دارد و هموگلوبین H و هموگلوبین Bart (شامل ۴ زنجیره گاما) دیده مى‏‌شوند. 

نکته دهم: سندرم‏‌هاى تالاسمى مینور (آلفا و بتا)، با آنمى هیپوکروم میکروسیتیک خفیف و پایین بودن شمارش رتیکولوسیت‏‌ها مشخص مى‌‏شوند. معمولاً شمارش RBCها افزایش دارد. اگر حاصل تقسیم MCV بر تعداد RBCها کمتر از ۱۲.۵ باشد (شاخص Mentzer) تشخیص تالاسمى Trait مطرح مى‏‌شود.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *