بیماری زخم پپتیک و ده نکته بسیار بسیار بسیار مهم!

بیماری زخم پپتیک یا PUD بسیار مهم است و شایع؛ نکات زیر از هاریسون ۲۰۲۲ انتخاب شده‌اند و هم کاربردی هستند و هم تستی:

نکته اول: از آنجا که درد شکم نمى‏‌تواند بخوبى وجود زخم معده یا دئودنوم را نشان بدهد، و نیز بیمارى‏‌هاى مختلفى مى‌‏توانند تظاهرات PUD را داشته باشند، اغلب لازم مى‏‌شود تا وجود زخم تأئید شود. براى این منظور از روش‌‏هاى رادیوگرافیک (ارزیابى با باریم که بندرت امروزه انجام مى‏‌شود) یا اندوسکوپیک استفاده مى‏‌شود.

نکته دوم: در بیمارى که وجود زخم پپتیک در وى ثابت مى‏‌شود، باید مشخص شود که آیا زخم پپتیک وى در ارتباط با عفونت با هلیکوباکتر پیلورى است و یا مصرف NSAIDs؟ در صورتى که هلیکوباکتر پیلورى وجود داشته باشد (بدون توجه به این که آیا بیمار NSAIDs مصرف مى‏‌کند یا نه؟)، درمان ۳ دارویى براى ۱۴ روز آغاز مى‌‏شود و به دنبال آن داروهاى مهار کننده ترشح اسید (H2 بلوکرها یا داروهاى PPI)، در کل براى مدت ۴ تا ۶ هفته ادامه داده مى‏‌شوند.

نکته سوم: در بیمار مبتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلورى باید ۴ هفته بعد از کامل شدن دوره آنتى‌‏بیوتیک، ریشه‏‌کن شدن هلیکوباکتر پیلورى تأئید شود.

نکته چهارم: آزمون انتخابى براى اثبات ریشه‏‌کن شدن هلیکوباکتر پیلورى، آزمون تنفسى اوره (UBT) یا ارزیابى آنتى‏‌ژن مدفوع است.

نکته پنجم: آزمون‏‌هاى سرولوژیک براى اثبات ریشه‏‌کن شدن هلیکوباکتر پیلورى سودمند نیستند، چرا که تیتر آنتى‌‏بادى به آرامى کاهش مى‏‌یابد و اغلب به حد غیر قابل اندازه‌‏گیرى نمى‌‏رسد.

نکته ششم: زخم‏‌هاى معده، بویژه زخم‏‌هاى بدنه و فوندوس مى‏‌توانند بدخیم باشند. بنابراین در ابتداباید بیوپسى‏‌هاى متعدد از زخم معده تهیه شود و حتى در صورتى که نمونه‌‏هاى بدست آمده از نظر بدخیمى منفى باشند، باید در هفته‏‌هاى ۸ تا ۱۲ اندوسکوپى صورت گیرد تا بهبود زخم تأئید شود و در صورتى که زخم همچنان پایدار باشد، باید بیوپسى انجام شود.

نکته هفتم: 70% زخم‏‌هاى معده‌‏اى که در نهایت بدخیم بودن آن‏ها ثابت مى‏‌شود، به دنبال درمان بهبود قابل توجه (و اغلب ناکامل) پیدا مى‏‌کنند.

نکته هشتم: از جمله (توکسین‌‏ها و) داروهایى که مى‏‌توانند سبب ایجاد بیمارى زخم پپتیک شوند، مى‏‌توان به بیس‌‏فسفونات‏‌ها، داروهاى شیمى‌‏درمانى، کلوپیدوگرل، کوکائین Crack، گلوکورتیکوئیدها (در همراهى با NSAIDs)، میکوفنولات موفتیل و کلرید پتاسیم اشاره کرد.

نکته نهم: شایع‏‌ترین تشخیص در بیمارانى که به سبب احساس ناراحتى در بخش فوقانى شکم ویزیت مى‏‌شوند، دیس‏‌پپسى فونکسیونل (دیس‏‌پپسى اسنشیال) است.

نکته دهم: اصطلاح دیس‏‌پپسى فونکسیونل به گروهى از اختلالات ناهمگون اطلاق مى‌‏شود که با درد فوقانى شکم بدون وجود زخم پپتیک مشخص مى‏‌شوند. علایم بیمار مى‌‏تواند طیفى را در بر گیرد (از احساس پُرى بعد از خوردن غذا و احساس سیرى زودرس تا درد سوزشى اپى‌‏گاستر).

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *