جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بیماری گال و ده نکته بسیار مهم تستی و کاربردی!

سوالات آزمون دستیاری اردیبهشت را دیده‌اید؟ یکی از سوالات درماتولوژی مربوط به بیماری گال بود. مطالب مهم این بیماری را سال قبل در قالب نکته‌های ده تایی در وبلاگ پروانه دانش گذاشته بودیم که با کمک آن راحت می‌توانستید به تست پاسخ درست بدهید. تکرارش می‌کنیم: گال نوعی بیماری خارش‌دار پوستی است که توسط انگلی به نام سارکوپتس اسکابئی ایجاد می‌شود. عامل ایجاد گال مایتی است که 8 پا دارد. مایت ماده بیماری را ایجاد می‌کند. بیماری از طریق تماس جسمانی نزدیک یا تماس جنسی منتقل می‌شود. وقتی مایت ماده روی پوست قرار می‌گیرد، در اپی‌درم در زیر لایه شاخی نقب می‌زند و در داخل این نقب‌ها تخم می‌گذارد. تخم‌ها تبدیل به مایت می‌شوند و مایت‌های نر و ماده در داخل نقب جفت‌گیری می‌کنند، مایت نر می‌میرد و باز هم مایت ماده نقب می‌زند (عجب داستان عاشقانه‌ای!)

نکته اول: دوره کمون بیماری گال روزها تا ماه‌ها طول می‌کشد: سیستم ایمنی نسبت به انگل و محصولاتش (تخم، مدفوع و بزاق) حساس می‌شود و خارش و ضایعات پوستی ایجاد می‌شود. در بار دوم ابتلا به انگل، علایم پوستی سریع‌تر ایجاد می‌شوند. بیماری گال دو دسته ضایعات پوستی دارد: اولیه و ثانویه.

نکته دوم: خارش ناشی از گال‌ها شب‌ها تشدید می‌شود و حمام با آب گرم هم آن را تشدید می‌کند.

نکته سوم: در معاینه پوست می‌شود نقب‌ها یا همان Burrowها را بصورت خطوط موج‌دار 1 تا 10 میلی‌متری در بین انگشتان دست و فلکسور مچ دست و کناره‌های دست دید.

نکته چهارم: از جمله ضایعات اولیه پوستی در بیماری گال می‌توان به وزیکل (در محل ورودی نقب‌ها: دست‌ها) و پاپول (در ناحیه آگزیلا، پشت گوش، کمر، کناره پا، باسن و کمربند شکمی و ناحیه پنیس و اسکروتوم در مردها) اشاره کرد.

نکته پنجم: در صورت شک به تشخیص بالینی گال می‌توان ضایعات مشکوک به نقب را رنگ‌آمیزی کرد و آن‌ها از نظر وجود مایت، تخم یا مدفوع آن تراشید.

نکته ششم: علاوه بر بیمار مبتلا به گال باید سایر افرادی که در تماس نزدیک با او بوده‌اند (یا افراد خانواده) را تحت درمان قرار داد. وسائل شخصی بیمار هم باید همزمان با درمان شسته شوند.

نکته هفتم: برای جلوگیری از انتقال مجدد گال توسط وسائل آلوده، باید درمان 8 تا 10 روز بعد تکرار شود.

نکته هشتم: برای درمان گال می‌توان از کرم پرمترین 5%، لوسین لیندان، کرم یا لوسیون کروتامیتون، پماد سولفور و ایورمکتین خوراکی استفاده کرد.

نکته نهم: در بیماری گال ممکن است خارش و ضایعات پوستی تا 2 تا 4 هفته از زمان درمان هم ادامه داشته باشند و الزاما نشان‌دهنده شکست درمان نیستند.

نکته دهم: گال نروژی یا گال کراسته در افراد پیر، بیماران مبتلا به اختلالات نورولوژیک و پاراپلژی یا بیماران مبتلا به نقص ایمنی دیده می‌شود. بیمار حس خارش ندارد و در نتیجه انگل در اپیدرم بیمار بدون درمان تکثیر می‌یابد. بیماری با هیپرکراتوز کف دست و پا، هیپرکراتوز زیر ناخن، دیستروفی ناخن و ضایعات زگیلی شکل روی انگشتان دست و زیر ناخن‌ها، کراست روی تنه و اندام و ریزش موی سر و بدن و اریترودرمی آشکار می‌شود.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *