توکسوپلاسموز و ده نکته خیلی خیلی مهم!

نکته اول: شایعترین تظاهر توکسوپلاسموز حاد، لنفادنوپاتى گردنى است. معمولاً لنفادنوپاتى بیمار غیر حساس و مجزا بوده، قوام آن متغیر است.

نکته دوم: در توکسوپلاسموز چشمى در معاینه افتالمولوژیک، پَچ‏‌هاى سفید ـ زرد پنبه مانند همراه با حاشیه پرخون نامشخص دیده مى‏‌شوند. با گذشت زمان، ضایعات سفید رنگ با حاشیه مشخص و نقطه‌‏هاى سیاه رنگ در داخل پیگمان شبکیه بیشتر مشخص مى‏‌شوند.

نکته سوم: در دوران باردارى، اگر مادر در اولین ۳ ماهه دچار عفونت شود، میزان بروز عفونت جفتى در کمترین حد (۱۵%) است، اما بیمارى نوزاد شدیدترین حالت را دارد، اگر مادر در ۳ ماهه سوم دچار عفونت شود، احتمال انتقال عفونت از جفت بیشترین حد (۶۵%) است، اما معمولاً نوزاد در هنگام تولد بدون علامت خواهد بود.

نکته چهارم: 1- در صورتى که مادر با فاصله بیش از ۶ ماه از زمان لقاح دچار عفونت شود، خطرى از نظر ایجاد توکسوپلاسموز مادرزادى وجود ندارد. 2- در صورتى که مادر با فاصله کمتر از ۶ ماه از زمان لقاح دچار عفونت شود، با کاهش فاصله زمانى بین عفونت و لقاح، بر خطر ایجاد عفونت از راه جفت افزوده مى‌‏شود.

نکته پنجم: معمولاً براى تشخیص توکسوپلاسموز از روش‌‏هاى سرولوژیک استفاده مى‏‌شود. با یافتن همزمان IgG و IgM ضد توکسوپلاسما در سرم مى‌‏توان به عفونت حاد پى‏‌برد. همچنین وجود IgA در خون به نفع تشخیص عفونت حاد است. با روش‌‏هاى مختلف مى‌‏توان IgG ضد توکسوپلاسما را در خون تشخیص داد. ۲ تا ۳ هفته پس از عفونت تیتر این آنتى‌‏بادى مثبت (بیش از ۱۰:۱) مى‌‏شود. در هفته‏‌هاى ۶ تا ۸ این تیتر به حداکثر مى‌‏رسد و سپس به آرامى پائین مى‏‌رود و تا آخر عمر در حد مشخصى ثابت مى‏‌ماند. باید تیتر IgM را نیز به همراه IgG اندازه گرفت تا بهتر به زمان ایجاد عفونت پى برد.

نکته ششم: بیمارانى که دچار توکسوپلاسموز چشمى هستند، باید براى ۶ هفته با پیریمتامین + سولفادیازین (یا کلیندامایسین) و گاه پردنیزون درمان شوند.

نکته هفتم: بیماران مبتلا به ایدز و افرادى که درمان سرکوب کننده ایمنى براى بیمارى‏‌هاى لنفوپرولیفراتیو دریافت مى‏‌کنند، بیشتر از همه در معرض خطر ابتلا به توکسوپلاسموز حاد هستند. در بیماران مبتلا به ایدز، بیش از ۹۵% موارد انسفالیت‌‏هاى توکسوپلاسمایى از عود عفونت ناشى مى‏‌شوند. در بیشتر این موارد، زمانى انسفالیت ایجاد مى‌‏شود که شمارش سلول‏هاى CD4+ به کمتر از ۱۰۰ در هر میکرولیتر برسد.

نکته هشتم: علایم و نشانه‏‌هاى توکسوپلاسموز حاد در بیماران مبتلا به نقص ایمنى، عمدتا به CNS مربوط مى‌‏شوند. بیش از ۵۰% از بیمارانى که دچار علایم بالینى هستند، درگیرى داخل جمجمه‌‏اى دارند. از جمله این درگیرى‌‏ها مى‏‌توان به انسفالوپاتى، مننگوانسفالیت و ضایعات فضاگیر اشاره کرد. بیمار مى‏‌تواند این علایم را داشته باشد: ۱ـ تغییر در وضعیت منتال (۷۵%)؛ ۲ـ تب (۷۲-۱۰%)؛ ۳ـ تشنج (۳۳%)؛ ۴ـ سردرد (۵۶%)؛ ۵ـ یافته‏‌هاى نورولوژیک موضعى (۶۰%).

نکته نهم: در بیماران مبتلا به ایدز، براى تشخیص عفونت نهفته با توکسوپلاسما گوندى باید IgG ضد توکسوپلاسما ارزیابى شود. معمولاً نمى‏‌توان با کمک IgM به تشخیص رسید.

نکته دهم: در بیماران مبتلا به انسفالیت توکسوپلاسمایى اختلالات فوکال یا مولتى‌‏فوکال با سى‌‏تى اسکن و  MRI قابل مشاهده هستند. البته یافته‌‏هاى مذکور براى توکسوپلاسموز پاتوگنومونیک نیستند، چرا که ۴۰% از لنفوم‏‌هاى CNS مولتى‌‏فوکال بوده، ۵۰% بصورت حلقه‌‏اى Enhance مى‏‌شوند. در صورت شک به انسفالیت توکسوپلاسمایى درمان با پیریمتامین و سولفادیازین یا کلیندامایسین آغاز مى‌‏شود. در روز هفتم بیش از ۹۰% از بیماران شواهد بهبودى را نشان مى‌‏دهند، اگر بیمار به درمان پاسخ ندهد و یا دچار لنفوم باشد، در روز هفتم علایم بیمار تشدید مى‌‏شوند. در این حالت باید بیوپسى مغز صورت گیرد و در صورت لزوم درمان عوض شود. اگر بیمار به درمان پاسخ دهد، ضایعات مغزى در تصویربردارى بین ۳ هفته تا ۶ ماه برطرف مى‌‏شوند.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *