دلریوم ترمنذ و ده نکته بسیار مهم!

محرومیت از الکل می‌تواند سبب دلیریوم ترمنذ شود. از دلیریوم ترمنذ در روانپزشکی و در نورولوژی سوال طرح می‌شود. به ده نکته مهم زیر توجه کنید:

نکته اول: در دلیریوم ترمنذ علایم ترک الکل با کاهش سطح هوشیارى، اختلال در سوگیرى به زمان و مکان، اختلال حافظه اخیر، بى‏‌خوابى و اختلالات ادراکى همراه است. اختلالات ادراکى شامل تفسیر اشتباه محرک‏‌هاى حسى و توهم مى‏‌شود. توهم‌‏هاى بیمار اغلب از نوع بینایى هستند، اما ممکن است توهم شنوایى و لمسى هم وجود داشته باشند.

نکته دوم: در دلیریوم ترمنذ ممکن است بیمار بشدت آشفته باشد و لرزش شدید و ناهماهنگى حرکتى (آتاکسى) در هنگام ایستادن مشهود است.

نکته سوم: در دلیریوم ترمنذ اختلال در اعصاب اتونوم منجر به تعریق، افزایش ضربان قلب و هیپرتانسیون مى‌‏شود و مردمک‏ها را گشاد مى‌‏کند.

نکته چهارم: در دلیریوم ترمنذ ممکن است بیمار تب کند، بیمار معمولاً دچار دهیدراسیون مى‏‌گردد و الکترولیت‌‏هاى وى غیر طبیعى هستند.

نکته پنجم: دلیریوم ترمنذ نیز مانند دیگر انواع دلیریوم، شب‏ها تشدید مى‌‏شود.

نکته ششم: دلیریوم ترمنذ شدیدترین عارضه ترک الکل است و میزان مرگ و میر آن به ۱۰-۵% مى‏‌رسد و معمولاً ۴-۳ روز بعد از قطع مصرف الکل شروع مى‌‏شود.

نکته هفتم: براى پیشگیرى از تشنج و دلیریوم ترمنذ ناشى از ترک الکل باید بلافاصله بعد از قطع مصرف الکل، درمان محرومیت یا ترک شروع شود. معمولاً بهترین روش درمانى استفاده از بنزودیازپین‏‌ها است.

نکته هشتم: بنزودیازپین‌‏هاى بلنداثرتر معمولاً علایم محرومیت از الکل را بهتر مهار مى‌‏کنند، اما در افراد سالمند یا بیماران مبتلا به بیمارى کبدى ممکن است سبب ضعف یا خواب ‏آلودگى شدید شوند. معمولاً از کلردیازپوکساید استفاده مى‌‏شود که بصورت سرپایى و با دوز ۴۰-۲۰ میلى‌‏گرم هر ۶ ساعت تجویز مى‏‌شود.

نکته نهم: برای درمان علایم محرومیت از الکل مى‏‌توان از بنزودیازپین‌‏هاى کوتاه‏ اثرتر مانند اگزازپام نیز استفاده کرد. در موارد شدیدتر، بویژه در بیماران بسترى ممکن است دیازپام ارجح باشد، چرا که مى‏‌توان بصورت تزریقى نیز از آن استفاده کرد.

نکته دهم: در محرومیت از الکل داروهاى آنتى‏‌سایکوتیک آستانه تشنج را پائین مى‌‏آورند و معمولاً نیازى به تجویز آن‏ها نیست، اگرچه در موارد تثبیت شده دلیریوم ترمنذ که بیمار دچار توهم مى‌‏شود، ممکن است تجویز مقادیر کم داروهاى قوى مانند هالوپریدول مفید باشد.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *