جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ده نکته بسیار مهم در مورد سارکوئیدوز!

بیماری مهم سارکوئیدوز را بر اساس پاتولوژی رابینز مرور می‌کنیم. سارکوئیدوز بیماری مولتی‌سیستمی است که علتی نامشخص دارد و با التهاب گرانولوماتوی غیر کازئیه‌ در بافت‌ها و اعضای مختلف مشخص می‌شود.

نکته اول: سارکوئیدوز عمدتا بزرگسالان با سن کمتر از 40 سال را گرفتار می‌کند و در افراد غیر سیگاری شایع‌تر است.

نکته دوم: احتمالا سارکوئیدوز در اثر به هم خوردن تنظیم ایمنی در فردی که از نظر ژنتیکی مستعد است و در معرض عوامل محیطی خاصی قرار می‌گیرد، بوجود می‌آید.

نکته سوم: تظاهر اصلی سارکوئیدوز در بافت‌شناسی، وجود گرانولوم‌های اپی‌تلوئید غیر نکروزان است: تجمع فشرده سلول‌های اپی‌تلوئید دیده می‌شود که در خارج توسط لنفوسیت‌های T از نوع CD4+ احاطه شده‌اند. دو نکته مهم دیگر هم وجود دارد: 1- در ابتدا لایه نازکی از فیبروبلاست‌ها در اطراف گرانولوم‌ها وجود دارند و با گذشت زمان تکثیر می‌شوند و کلاژن تولید می‌کنند و در نهایت کل گرانولوم با اسکار هیالن جایگزین می‌شود. 2- ممکن است سلول‌های ژئانت چند هسته‌ای (که در اثر اتصال ماکروفاژها ایجاد می‌شوند) هم وجود داشته باشند.

نکته چهارم: گاه در گرانولوم‌های سارکوئیدوز دو یافته بافت‌شناسی دیگر هم وجود دارند: 1- اجسام شومن: تجمعات لایه لایه کلسیم و پروتئین؛ 2- اجسام آستروئید: انکلوزیون‌های ستاره‌ای شکل در داخل سلول‌های ژئانت.

نکته پنجم: در 90% از بیماران مبتلا به سارکوئیدوز ریه‌ها در مرحله‌ای از بیماری درگیر می‌شوند. همچنین در 75 تا 90% از بیماران عقده‌های لنفاوی ناف ریه‌ها و عقده‌های لنفاوی پاراتراکئال بزرگ می‌شوند.

نکته ششم: 25% از بیماران مبتلا به سارکوئیدوز دچار درگیری پوستی می‌شوند: اریتم ندوزوم مشخصه سارکوئیدوز حاد است و بصورت ندول‌های حساس، قرمز و برآمده در قدام هر دو ساق پا ظاهر می‌شود.

نکته هفتم: یک پنجم تا نیمی از بیماران مبتلا به سارکوئیدوز دچار درگیری چشم و غدد اشکی می‌شوند: درگیری چشمی می‌تواند به شکل ایریت یا ایریدوسیکلیت باشد.

نکته هشتم: در 10% از بیماران مبتلا به سارکوئیدوز پاروتیت یک طرفه یا دو طرفه ایجاد می‌شود که با بزرگی دردناک غده پاروتید همراه است. ترکیب درگیری یووه‌آ و غده پاروتید را سندرم میکولیکز می‌نامند

نکته نهم: از جمله اختلالات ایمنی در سارکوئیدوز می‌توان به این موارد اشاره کرد: 1- افزایش لنفوسیت‌های T از نوع CD4+ و Th1 در ریه؛ 2- آنرژی در برابر آنتی‌ژن‌های تست‌های پوستی مانند PPD؛ 3- هیپرگاماگلوبولینمی.

نکته دهم: در 5 تا 25% از بیماران مبتلا به سارکوئیدوز در ریه گرانولوم‌ها توسط فیبروز منتشر و بینابینی جایگزین می‌شوند: Honey Comb Lung.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *