کانسر مثانه از جمله بخشهای سوالی اورولوژی است. با هم ده نکته مهم را مرور میکنیم:
نکته اول: سیگار عامل اصلی شناخته شده برای ایجاد کانسر اوروتلیال است. خطر ابتلا به کانسر اوروتلیال در افراد سیگاری ۲ تا ۶ برابر بیشتر است و شدت و مدت سیگار کشیدن بصورت خطی با افزایش خطر ابتلا به کانسر اوروتلیال همراه است.
نکته دوم: ۹۰% از کانسرهای مثانه، کارسینوم اوروتلیال هستند؛ ۵% کارسینوم سلول اسکوامو و کمتر از ۲% آدنوکارسینوم میباشند.
نکته سوم: کانسر مثانه، شایعترین کانسر دستگاه ادراری و دومین عامل مرگ در اثر کانسرهای ادراری تناسلی است. 90% از کارسینومهای اوروتلیال سطحی هستند.
نکته چهارم: هماچوری آشکار و بدون درد علامت اولیه در ۸۵% از بیماران مبتلا به تومور مثانه تازه تشخیص داده شده است. در تمام بیماران هماچوری میکروسکوپی وجود دارد.
نکته پنجم: ارزیابی کامل هماچوری برای کانسر مثانه شامل این موارد میشود: سیستوسکوپی، سیتولوژی ادرار، تصویربرداری بخش فوقانی دستگاه ادراری (معمولا سیتی اسکن شکم و لگن) و ارزیابی PSA.
نکته ششم: برای درمان اولیه کانسر مثانه باید رزکسیون آندوسکوپیک آن انجام شود. بهتر است سیتولوژی ادرار قبل از رزکسیون انجام شود.
نکته هفتم: مرحلهبندی کانسر مثانه به این شرح است: Ta: محدود به اپیتلیوم؛ T1: درگیری لامینا پروپیا؛ T2: تهاجم به عضله؛ T3: تهاجم به بافتهای چربی اطراف مثانه؛ T4: تهاجم به سایر اعضا. بجز در مواردی که تومور منفرد Ta Low Grade وجود داشته باشد؛ در سایر موارد تصویربرداری سیستم ادراری توصیه میشود.
نکته هشتم: بعد از رزکسیون تومور، برای پیشگیری از کاشته شدن سلولهای تومور در محلهای دیگر میتوان از تزریق داخل مثانهای داروهای شیمی درمانی استفاده کرد. میتومایسین سی موثرترین دارویی است که برای این منظور استفاده میشود.
نکته نهم: ایمونوتراپی داخل مثانه به کمک تزریق BCG انجام میشود و سبب جلوگیری از پیشرفت و عود بیماری میشود. تزریق BCG در این نوع تومورها توصیه میشود: Ta High Grade، T1 Low Grade و T1 High Grade.
نکته دهم: روش استاندارد پیگیری بیمار، سیستوسکوپی و سیتولوژی است. ۲ سال اول هر ۳ ماه، ۲ سال دوم هر ۶ ماه و بعد سالی یک بار.