با هم ده نکته بسیار مهم تستی و کاربردی را در مورد ده داروی ضد افسردگی مهم (بر اساس کاپلان) مرور میکنیم:
نکته اول: فلوکستین باید صبحها مصرف شود، زیرا بیخوابی از جمله عوارض جانبی آن است. برای این که فلوکستین تهوع ایجاد نکند، بهتر است با غذا مصرف شود. ایجاد بیاشتهایی توسط فلوکستین شایعتر از سایر SSRIs است.
نکته دوم: احتمال بروز علایم قطع مصرف در مورد پاروکستین بیشتر از سایر SSRIs است.
نکته سوم: ونلافاکسین برای درمان اختلال افسردگی اساسی و اختلال اضطراب منتشر به کار میرود. عارضه نگران کننده این دارو افزایش فشار خون است. به همین دلیل در بیماران مبتلا به هیپرتانسیون باید از این دارو با احتیاط استفاده کرد.
نکته چهارم: از بوپروپیون برای درمان افسردگی و ترک سیگار استفاده میشود. این دارو عوارض جانبی کمی دارد و در بین داروهای ضد افسردگی این دارو کمتر سبب خوابآلودگی، اختلال جنسی و افزایش وزن میشوند.
نکته پنجم: دولوکستین مهار کننده انتخابی بازجذب نوراپینفرین و سروتونین است که برای درمان افسردگی اساسی و درد نوروپاتی محیطی دیابت به کار میرود.
نکته ششم: از میرتازاپین برای درمان افسردگی اساسی استفاده میشود. شایعترین عارضه جانبی این دارو خوابآلودگی است.
نکته هفتم: نفازودون اثرات ضد افسردگی شبیه به SSRIs دارد، اما برخلاف این دارو سبب بهبود تداوم خواب میشود و اثر کمی بر روی عملکرد جنسی دارد. وخیمترین عارضه جانبی این دارو، توکسیسیته کبدی آن است.
نکته هشتم: از ترازودون برای درمان افسردگی اساسی استفاده میشود و نیز این دارو یکی از داروهای خط اول برای درمان بیخوابی است. ای دارو میتواند پریاپیسم ایجاد کند.
نکته نهم: ویلازودون بازجذب سروتونین را مهار میکند و بر بازجذب نوراپینفرین و دوپامین بیاثر است. ویلازودون باید با غذا مصرف شود.
نکته دهم: کتامین داروی بیهوشی غیرباربیتوراتی است که تزریق داخل وریدی آن اثر ضد افسردگی سریع و قابل توجهی ایجاد میکند که تا 1 هفته باقی میماند؛ اما استفاده از آن توسط FDA برای درمان افسردگی تائید نشده است.