مولوسکوم کنتاژیوزوم از جمله عفونتهای ویروسی شایع پوست است که توسط ویروسی از خانواده پاکس ویروسها ایجاد میشود و هم در کار بالینی به کار شما میآید و هم بسیار سوالی است. ده نکته مهم در مورد این بیماری را مرور میکنیم:
نکته اول: مولوسکوم کنتاژیوزوم بیماری ویروسی شایع و خوشخیم و خودمحدود، بویژه در کودکان است و در پسرها شایعتر از دخترها است. در افراد بزرگسال میتواند از جمله بیماریهای مقاربتی باشد.
نکته دوم: مولوسکوم کنتاژیوزوم بصورت پاپولهای مجزا و نافدار به رنگ سفید (یا صورتی) ظاهر میشوند و در مدت 6 تا 12 هفته به اندازه 5 تا 10 میلیمتر میرسند.
نکته سوم: ضایعات مولوسکوم کنتاژیوزوم با خودتلقیحی، خراشیدن یا مالیدن منتشر میشوند و منفرد یا گروهی هستند.
نکته چهارم: ضایعات مولوسکوم کنتاژیوزوم در نواحی معتدل در گردن و تنه (بویژه زیر بغل) و در نواحی گرمسیر در اندامها ظاهر میشوند.
نکته پنجم: ضایعات مولوسکوم کنتاژیوزوم معمولا علامتی ندارند؛ گاه بیمار خارش را ذکر میکند. ممکن است اطراف برخی از ضایعات واکنش اگزمایی دیده شود. ممکن است در اثر خاراندن ضایعات عفونت ثانویه باکتریایی ایجاد شود که اغلب با بهبودی ضایعه همراه است.
نکته ششم: ضایعات مولوسکوم کنتاژیوزوم اغلب در مدت 6 تا 9 ماه برطرف میشوند. گاه تا 5 سال باقی میمانند.
نکته هفتم: تشخیص مولوسکوم کنتاژیوزوم اغلب بالیی است و با مشاهده ضایعات انجام میشود. در صورت لزوم میتوان از بررسی میکروسکوپی برای تائید تشخیص استفاده کرد.
نکته هشتم: با توجه به بهبودی خودبخود و برجای نگذاشتن اسکار میتوان ضایعات مولوسکوم کنتاژیوزوم را درمان نکرد؛ در مواردی که بیماری طولانی میشود و یا ضایعات خارشدار وجود دارد، میتوان اقدام به درمان کرد.
نکته نهم: برای درمان مولوسکوم کنتاژیوزوم میتوان با استفاده از کرایوتراپی یا کورتاژ و دیاترمی ضایعات را تخریب کرد. برخی از مواد موضعی که سبب التهاب در محل میشوند (ترتینوئین، فنول، کانتاریدین، تریکلرواستیک اسید) هم استفاده کرد.
نکته دهم: در برخی موارد بیماری شکل غیر عادی و منتشر دارد: 1- در بیماران مبتلا به سارکوئیدوز؛ 2- در بیماران HIV مثبت و 3- در بیماران تحت درمان با داروهای سرکوب کننده ایمنی.