ده نکته واقعا مهم در مورد آتونی به عنوان شایع‌ترین علت خونریزی بعد از زایمان!

خونریزى بعد از زایمان مبحثى بسیار مهم است که حتما باید مهم‌‏ترین نکات آن را بخاطر داشته باشید. امروزه خونریزى بعد از زایمان یا PPH بصورت خونریزى برابر یا بیشتر از ۱۰۰۰ میلى‏‌لیتر یا خونریزى همراه با علایم و نشانه‌‏هاى هیپوولمى در ۲۴ ساعت اول بعد از وضع‏ حمل تعریف مى‏‌شود. آتونى رحم شایع‏ترین علت PPH است و ۸۰% موارد را شامل مى‌‏شود.

نکته اول: از جمله عوامل مساعد کننده براى آتونى رحم مى‏‌توان به موارد زیر اشاره کرد: ۱ـ بزرگى بیش از اندازه رحم (هیدرآمنیوس، حاملگى چند قلو)؛ ۲ـ زایمان غیرطبیعى (زایمان سریع یا طولانى یا تحریک زایمان با اکسى‌‏توسین)؛ ۳ـ شرایط مختل کننده انقباض رحم (لیومیوم رحم، مصرف سولفات منیزیوم).

نکته دوم: تشخیص آتونى رحم عمدتا بر اساس معاینه تون عضلانى رحم در لمس داده مى‌‏شود. در آتونى، بجاى آن که رحم سفت و منقبض باشد، نرم و انعطاف‌‏پذیر است. معمولاً سرویکس باز است و اغلب وقتى رحم ماساژ داده مى‌‏شود، انقباض کوتاه مدتى دارد و بعد با قطع ماساژ مجددا شُل مى‌‏شود.

نکته سوم: اگر با وجود خونریزى رحم سفت باشد، باید به فکر علل دیگر خونریزى بعد از زایمان (بجز آتونی) بود.

نکته چهارم: ماساژ دو دستى رحم به تنهایى اغلب مى‏‌تواند سبب ایجاد انقباضات رحمى شود و در حینى که دیگر مداخلات درمانى (درمان‏‌هاى طبى و جراحى) در حال انجام است، باید ماساژ دو دستى داده شود.

نکته پنجم: اداره کردن آتونى رحم هم جنبه پیشگیرى و هم جنبه درمانى دارد. با اداره فعال سومین مرحله زایمان (فاصله بین خروج جنین و خروج جفت) تا ۷۰% مى‏‌توان از میزان بروز خونریزى بعد از زایمان کاست: پروتوکل اداره فعال مرحله سوم زایمان شامل موارد زیر است: ۱ـ انفوزیون اکسى‏‌توسین (معمولاً ۲۰ واحد در یک لیتر نرمال سالین: انفوزیون با سرعت ۲۰۰ تا ۵۰۰ میلى‌‏لیتر در ساعت) بلافاصله بعد از وضع‏ حمل نوزاد یا شانه قدامى آن؛ ۲ـ کشیدن ملایم بند ناف؛ ۳ـ ماساژ رحم.

نکته ششم: براى درمان خونریزى ناشى از آتونى رحم مى‌‏توان از داروهاى منقبض کننده رحم (اوتروتونیک) استفاده کرد. متیل ارگونووین مالئات منقبض کننده قوى رحم است و مى‌‏تواند در مدت چندین دقیقه سبب ایجاد انقباضات رحمى شود. این دارو همیشه بصورت داخل عضلانى تجویز مى‏‌شود، زیرا تزریق سریع داخل وریدى آن مى‏‌تواند هیپرتانسیون خطرناک ایجاد کند.

نکته هفتم: از متیل ارگونووین مالئات نباید در بیماران مبتلا به هیپرتانسیون استفاده شود و همچنین در بیماران مبتلا به بیمارى‌‏هاى قلبى، ریوى، کبدى یا کلیوى هم بهتر است استفاده نشود یا با احتیاط زیاد بکار برود.

نکته هشتم: پروستاگلاندین‌‏ها سبب انقباضات قوى رحم مى‏‌شوند. ۱۵ متیل پروستاگلاندین F2a را مى‏‌توان بصورت داخل عضلانى تجویز کرد و یا آن را مستقیما به داخل میومتر تزریق نمود. بتازگى از میزوپروستول (آنالوگ پروستاگلاندین E1) براى درمان و پیشگیرى خونریزى بعد از زایمان استفاده شده است.

نکته نهم: معمولاً اکسى‌‏توسین براى پیشگیرى از آتونى تجویز مى‌‏شود و اگر آتونى ایجاد شود، سرعت انفوزیون آن افزایش داده شده، بترتیب از داروهاى دیگر هم استفاده مى‌‏شود.

نکته دهم: داروهاى اوتروتونیک تنها براى آتونى رحمى مؤثر واقع مى‏‌شوند و اگر رحم سفت باشد، نیازى به تجویز این داروها نیست و باید به دنبال دیگر علل خونریزى بعد از زایمان بود.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *