دیابت در بارداری و ده نکته خیلی خیلی خیلی مهم!

مبحث دیابت در بارداری بسیار مهم است و در آزمون‌های مختلف همیشه از آن تست می‌آید. نکات مهم زیر را حتما بخاطر داشته باشید:

نکته اول: شایع‏ترین آزمون غربالگرى براى عدم تحمل گلوکز در دوران باردارى آزمون گلوکز خوراکى ۱ ساعته با ۵۰ گرم گلوکز است که در هفته‏‌هاى ۲۴ تا ۲۸ انجام مى‌‏شود. براى انجام این آزمون لازم نیست که بیمار ناشتا باشد. اگر بعد از انجام آزمون مقدار گلوکز بیمار بیشتر از حد مشخصى (۱۳۰، ۱۵۵ یا mg/dL140 باشد)، باید آزمون تحمل گلوکز ۳ ساعته با ۱۰۰ گرم گلوکز انجام شود. اگر ۲ یا بیش از ۲ نتیجه این آزمون غیر طبیعى باشد، تشخیص دیابت باردارى تأئید مى‌‏شود.

نکته دوم: در نوزادان مادران دیابتى، خطر ایجاد آنومالى‏‌هاى مادرزادى ۶ برابر بیشتر است (در مقایسه با خطر پایه ۲-۱% در تمام افراد). شایع‏ترین این آنومالى‏‌ها شامل آنومالى‏‌هاى قلبى، CNS، کلیوى و اندام مى‏‌شوند. آژنزى ساکروم نوعى آنومالى نادر است که مختص نوزادان مادران دیابتى مى‏‌باشد.

نکته سوم: خطر ایجاد سقط خودبخود در زنانى که دیابت کنترل شده دارند، مشابه با زنان بدون دیابت است. اما در زنان مبتلا به دیابت اگر کنترل قند خون در شروع حاملگى نامناسب باشد، خطر سقط خودبخود بطور قابل توجهى افزایش مى‌‏یابد. همچنین اگر کنترل دیابت ناکافى باشد، خطر مرگ جنین نیز افزایش مى‏‌یابد. به همین دلیل باید آزمون‏‌هاى مختلف مربوط به سلامت جنین از هفته ۳۲ باردارى شروع شوند.

نکته چهارم: ماکروزومى (وزن جنین بیش از ۴۰۰۰ یا ۴۵۰۰ گرم) در زنان حامله مبتلا به دیابت شایع‏‌تر است. اگر بر اساس سونوگرافى وزن جنین در انتهاى حاملگى بیش از ۴۵۰۰ گرم تخمین زده شود، توصیه به انجام وضع‏‌حمل سزارین مى‌‏شود تا خطر عدم تناسب سر جنین با لگن مادر، دیستوشى شانه و دیگر تروماهاى زایمانى مرتبط با بزرگ بودن جنین، برطرف شود.

نکته پنجم: پلى‏‌هیدرآمنیوس (افزایش حجم مایع آمنیونى به بیش از ۲۰۰۰ میلى‏‌لیتر) از جمله عوارض حاملگى در زنان مبتلا به دیابت است. افزایش حجم مایع آمنیونى و اندازه رحم با افزایش خطر دکولمان جفت و زایمان پره‏‌ترم و نیز آتونى رحم بعد از زایمان همراه است. حجم مایع آمنیونى با سونوگرافى کنترل مى‏‌شود.

نکته ششم: در زنانى که از قبل از باردارى مبتلا به دیابت هستند، باید در ابتداى باردارى سونوگرافى انجام شود تا قابل حیات بودن جنین ارزیابى شود و سن دقیق حاملگى مشخص گردد. در هفته‏‌هاى ۱۸ تا ۲۰ باردارى، انجام سونوگرافى کامل با هدف شناسایى آنومالى‏‌هاى مادرزادى (بویژه آنومالى‌‏هاى CNS، دستگاه ادرارى تناسلى، قلب و عروق بزرگ) اندیکاسیون دارد. اگر شک به اختلالات قلبى ایجاد شود یا اگر در سونوگرافى قلب یا عروق بزرگ جنین مشاهده نشود، ممکن است نیاز به انجام اکوکاردیوگرافى باشد. مونیتورینگ سلامت جنین شامل شمارش حرکات جنین و همچنین انجام NST، بیوفیزیکال پروفایل، و یا CST با فواصل مناسب رویکردى ارزشمند براى مونیتورینگ سلامت جنین است. معمولاً این آزمون‏‌ها از هفته‏‌هاى ۳۴-۳۲ باردارى شروع مى‏‌شوند.

نکته هفتم: دیابت باردارى یا GDM در حدود ۷% شیوع دارد و با شیوع بیشتر چاقى این مقدار افزایش هم مى‏‌یابد. از جمله عوامل خطرساز
براى ایجاد GDM مى‏‌توان به موارد زیر اشاره کرد: ۱ـ سن؛ ۲ـ نژاد؛ ۳ـ سابقه مامایى (دیابت باردارى در حاملگى قبلى؛ سابقه تولد فرزند با وزن بیش از ۴۰۰۰ گرم؛ سقط‌‏هاى خودبخود مکرر؛ سابقه مرده‏‌زایى بدون دلیل)؛ ۴ـ سابقه خانوادگى قوى دیابت؛ ۵ـ چاقى. البته ۵۰% از بیماران مبتلا به دیابت باردارى عوامل خطرساز فوق را ندارند.

نکته هشتم: هدف از درمان GDM یا دیابت باردارى، نگهداشتن مقدار گلوکز در محدوده‌‏اى مشخص است:
ـ سطح گلوکز ناشتا کمتر از mg/dL95؛
ـ سطح گلوکز ۱ ساعت بعد از غذا کمتر از mg/dL140؛
ـ سطح گلوکز ۲ ساعت بعد از غذا کمتر از mg/dL120.

نکته نهم: با رعایت رژیم غذایى بسیارى از مادران مبتلا به GDM نیاز به انسولین پیدا نمى‏‌کنند. در حال حاضر شواهدى بر علیه یا به نفع محدودیت متوسط کالرى در مادران چاق مبتلا به GDM وجود ندارد، اما اگر قرار است کالرى دریافتى محدود شود، مقدار محدودیت نباید از ۳۳% بیشتر شود. در عمل توصیه مى‏‌شود که براى توزیع مناسب کربوهیدرات مصرفى و کاهش نوسان قند بعد از مصرف غذا، زن حامله ۳ وعده غذایى و ۳-۲ میان‌‏وعده مصرف کند: اگر بیمار بتواند دیابت باردارى را با رژیم غذایى به تنهایى کنترل کند، پیش‌‏آگهى پرى‌‏ناتال خوب خواهد بود و مى‏‌توان اجازه داد که حاملگى تا ترم ادامه یابد و نیاز به این نیست که وضع‏‌حمل براى زودتر از هفته‏‌هاى ۳۹ تا ۴۰ برنامه‌‏ریزى شود.

نکته دهم: اگر در بیمار مبتلا به GDM نتوان سطح گلوکز را با رژیم غذایى کنترل کرد، نیاز به تجویز انسولین وجود دارد. انسولین از جفت عبور نمى‏‌کند و به همین دلیل مستقیما بر روى جنین اثر نمى‏‌گذارد. اما گلوکز با انتشار تسهیل شده از جفت عبور مى‏‌کند و هر چقدر گلوکز مادر بالاتر باشد، مقدار گلوکز در جنین بالاتر خواهد بود و در پاسخ جنین انسولین بیشترى تولید مى‏‌کند و این افزایش تولید انسولین سبب تبدیل گلوکز به چربى مى‏‌شود و بنابراین جنین سنگین‏‌تر مى‏گردد (ماکروزومى).

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *