سارکوم یووینگ و ده نکته بسیار بسیار مهم!

سارکوم یووینگ از جمله تومورهای مهم استخوانی است که در ارتوپدی، رادیولوژی، پاتولوژی و کودکان از آن سوال می‌آید. ده نکته مهم در مورد این تومور مهم را با هم می‌خواهیم:

نکته اول: سارکوم یووینگ تومور استخوانى بشدت بدخیمى است که آن را از جمله تومورهاى بدوى نورواکتودرمى (PNET) مى‏‌دانند و وجه مشترک تمامى این تومورها وجود ترانسلوکاسیون کروموزومى ۱۱ و ۲۲ مى‌‏باشد.

نکته دوم: سارکوم یووینگ بعد از مولتیپل میلوم و سارکوم استئوژنیک، شایع‌‏ترین تومور بدخیم استخوانى است، اما در کودکان از نظر شیوع دومین بدخیمى اولیه استخوانى است.

نکته سوم: سارکوم یووینگ بیشتر لگن و فمور کودکان و نوجوانان را گرفتار می‌کند.

نکته چهارم: سارکوم یووینگ از مغز استخوان منشا می‌گیرد.

نکته پنجم: در بیمار مبتلا به سارکوم یووینگ در ابتدا درد خفیف و متناوب وجود دارد که بتدریج شدید و دائمى مى‏‌شود. تورم و برجستگى در ناحیه گرفتار وجود دارد. حال عمومى بیمار بد است و تب دارد.

نکته ششم: در سارکوم یووینگ در رادیوگرافى ضایعه‏‌اى تخریبى در استخوان به همراه گسترش به بافت‏‌هاى اطراف دیده مى‌‏شود.

نکته هفتم: در سارکوم یووینگ در تصویربرداری حدود تومور مشخص نیست و استخوان‌‏سازى شبیه به پوست پیاز ایجاد مى‌‏شود (شبیه به استئومیلیت حاد و نیمه حاد).

نکته هشتم: درمان سارکوم یووینگ شامل شیمى‌‏درمانى و اقدامات لازم براى کنترل موضعى تومور است.

نکته نهم: هرچند سارکوم یووینگ به رادیوتراپى حساس است، اما با توجه به خطر ایجاد سارکوم‏‌هاى ثانویه و نیز خطر بالاتر عود موضعى سارکوم یووینگ، در اندام‌‏ها توصیه نمى‌‏شود. در حال حاضر بهترین روش کنترل موضعى تومور برداشتن آن به کمک جراحى است.

نکته دهم: در تومور یووینگ حال عمومى بیمار بد است و تب دارد و دچار لوکوسیتوز، افزایش ESR و آنمى است و به همین سبب ممکن است پزشک به وجود استئومیلیت حاد مشکوک شود.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *