خانم 65 سالهای با درد عمقی شدید چشمها از 10 روز قبل همراه با قرمزی منتشر چشمها، فتوفوبی و اشکریزش ارجاع شده است. درد بیمار عمقی و شدید با انتشار به نواحی دیگر سر و صورت بوده، باعث بیدار شدن وی از خواب میشده است. در بررسی سیستمیک سابقه آرتریت روماتوئید، هیپرتانسیون و هیپرلیپیدمی میدهد. کدام تشخیص محتملتر است؟
الف) اسکلریت قدامی
ب) یووئیت قدامی
ج) گلوگوم حاد زاویه بسته
د) اپیاسکلریت
تشخیص اسکلریت قدامی است. این بیماری بیشتر زنان را مبتلا میکند و بیشتر در دهه 4 تا 6 شیوع دارد. بیماری سبب درد چشم میشود که شدید است و میتواند بیمار را از خواب بیدار کند (درد عمیق و آزاردهنده) و میتواند به دیگر نواحی سر و صورت انتشار پیدا کند. فتوفوبی و اشکریزش هم وجود دارد. اغلب بیماری سیستمیک مزمن هم به همراه اسکلریت قدامی یافت میشود. در معاینه در نور روز، ناحیه گرفتار قرمز یا بنفش است و برخلاف اپیاسکلریت، قرمزی با فنیلافرین چشمی برطرف نمیشود. (گزینه الف)
پسر بچه 6 سالهای با خارش چشمها، بلفارواسپاسم، فتوفوبی و ترشحات موکوئید و چسبناک مراجعه کرده است. در معاینه پرخونی ملتحمه، کموزیس مختصر، راکسیون پاپیلری در پلک ها، اتساع عروقی و ضایعات ژلاتینی در ناحیه لیمبوس مشاهده میشود. درمورد این بیماری گزینه صحیح کدام است؟
الف) در انواع خفیف بیماری استفاده از تثبیت کنندههای ماست سل و استروئید موضعی توصیه میشود.
ب) در بیماران با تشدید فصلی درمان بایستی بلافاصله پس از بروز علائم شروع شود.
ج) در موارد شدید استفاده از کورتیکوا ستروئیدهای موضعی یا داروهای تنظیم کننده سیستم ایمنی مثل سیکلوسپورین ممکن است لازم شود.
د) بدلیل پاسخ درمانی چشمگیر، کاربرد طولانی مدت استروئید ها در تمام فرم های بیماری توصیه میشود.
بیمار دچار کراتوکنژنکتیویت ورنال است. این بیماری بصورت التهاب عود کننده فصلی و دو طرفه قرنیه و ملتحمه ظاهر میشود و عمدتا پسربچههایی را گرفتار میکند که سابقه شخصی یا خانوادگی آتوپی دارند. بیمار از خارش، بلفارواسپاسم، فتوفوبی، تاری دید و ترشح موکوئید زیاد شکایت دارد. در نوع پلکی بیماری در معاینه در ملتحمه هیپرتروفی پاپیلر وسیع دیده میشود که در پلک فوقانی بیشتر است. ممکن است پرخونی بولبار و کموزیس هم وجود داشته باشد. در نوع لیمبال، لیمبوس ظاهر ضخیم و ژلاتینی پیدا میکند. موارد خفیف با آنتیهیستامینهای موضعی درمان میشوند. انواع خفیف تا متوسط بیماری ممکن است به تثبیت کنندههای ماستسلها پاسخ بدهند. در موارد شدید ممکن است استفاده از کورتیکواستروئیدهای موضعی یا داروهای تنظیم کننده سیستم ایمنی موضعی مانند سیکلوسپورین لازم شود. (گزینه ج)
در کدامیک از انواع آب مروارید در مراحل اولیه، کاهش دید شدیدتر از میزان آب مروارید است؟
الف) کاتاراکت نوکلئار
ب) کاتاراکت کورتیکال
ج) کاتاراکت ساب کپسولر خلفی
د) کاتاراکت رسیده
معمولا شدت کاتاراکت با مقدار اختلال بینایی متناسب است؛ اما در کاتاراکت زیر کپسولی خلفی، کاهش بینایی شدیدتر از شدت کاتاراکت است. (گزینه ج)
خانم ٣٠ ساله با سابقه استفاده از لنز تماسی رنگی از یک روز قبل، با شکایت درد، قرمزی و فتوفوبی مراجعه کرده است. در معاینه ارتشاح موضعی و سفید رنگ در ضخامت استروما همراه با هیپوپیون مشاهده میشود. کدام گزینه در مورد این بیمار صحیح نمیباشد؟
الف) شایعترین عامل باکتریایی آن سودومونا آئروژینوزا میباشد.
ب) این مورد جز اورژانس های چشم پزشکی میباشد.
ج) برای درمان از آنتیبیوتیک های تغلیظ شده وسیع الطیف با پوشش گرم مثبت و منفی استفاده میشود.
د) در صورتی که عامل آن استرپتوکك باشد میتوان از درمان تک دارویی با فلورکینولونها استفاده کرد.
شایعترین علت کراتیت باکتریایی در افرادی که از لنز تماسی استفاده میکنند، پسودوموناس آئروژینوزا است. بیمار مبتلا به کراتیت باکتریایی از درد، قرمزی چشم، فتوفوبی و کاهش بینایی و اشکریزش شکایت دارد. در معاینه ارتشاح موضعی در ضخامت استروما همرا ه با نقص اپیتلیوم روی آن و واکنش اتاق قدامی با یا بدون هیپوپیون دیده میشود. برای درمان ابتدایی از ترکیبی از آنتیبیوتیکهای وسیعالطیف موثر بر باکتریهای گرم مثبت و منفی استفاده میشود. برای این منظور از آنتیبیوتیکهای تغلیظ شده موضعی استفاده میگردد. در زخمهایی که شدت کمتری دارند، میتوان از درمان تک دارویی با فلوئوروکینولونها استفاده کرد. توجه داشته باشید که اگر عامل کراتیت باکتریایی استرپتوکک باشد، نباید از درمان تک دارویی فلوئوروکینولون استفاده کرد. (گزینه د)
نزدیکبینی در بیماران کراتوکونوس ( KCN) از کدام یک از انواع نزدیک بینی میباشد؟
الف) محوری ساده
ب) محوری پاتولوژیک
ج) انکساری
د) ضریبی
در نزدیکبینی انکساری طول قدامی خلفی چشم طبیعی است و افزایش قدرت انکسار چشم به قرنیه و عدسی مربوط میشود. در این حالت مهمترین عامل شغال انحنای قرنیه است. در کراتوکونوس افزایش انحنای قرنیه مشاهده میشود و به همین دلیل بیمار مبتلا به نزدیکبینی میگردد. (گزینه ج)
بیمار خانم ٢٠ ساله با سابقه قبل آسم و رینیت آلرژیک، با شکایت خارش شدید دوطرفه که امروز شروع شده است، مراجعه کرده است. بیمار سابقه حملات مشابه را دارد. در معاینه تورم پلک، پرخونی ملتحمه و کموز دارد. حملات به کمپرس سرد، آنتی هیستامین موضعی و سیستمیک به سرعت پاسخ میدهد. تشخیص بیماری کدام گزینه میباشد؟
الف) کونژنکتیویت تب یونچه
ب) کونژنکتیویت ناشی از ویروس هرپس
ج) کونژنکتیویت آتوپیک
د) تراخم
بیمار دچار کنژنکتیویت تب یونجه است که نوعی واکنش افزایش حساسیت فوری وابسته به IgE میباشد. ممکن است بیمار دچار آتوپی هم باشد. علایم بسرعت بعد از تماس با آلرژن ایجاد میشوند: خارش، تورم پلک، پرخونی ملتحمه، کموزیس و ترشحات موکوئید. خارش علامت مشخصه بیماری است. حملات کوتاه مدت و دورهای هستند. درمان شامل کاهش تماس با آلرژن، کمپرس سرد، اشک مصنوعی، آنتیهیستامینها و تثبیت کنندههای ماستسل موضعی، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی موضعی، منقبض کنندههای عروقی، قطره سیکلوسپورین در موارد مقاوم میشود. (گزینه الف)