بیمار کودک 5 ساله، به دنبال مصرف اسید به اورژانس منتقل شده است. در بدو ورود دیسترس تنفسی ندارد. معاینه لب و دهان نرمال است. کدام اقدام زیر صحیح میباشد؟
الف) تحریک کودک به استفراغ
ب) آندوسکوپی 24 تا 48 ساعت بعد
ج) تعبیه NG Tube
د) تجویز شارکول
در بیماری که مواد سوزاننده بلعیده است، درمان غیر جراحی شامل هیدراسیون، تجویز داروهای مهار کننده اسید و تحت نظر گرفتن میشود. به نظر نمیرسد که تجویز استروئید از احتمال ایجاد تنگی بکاهد و برخی اعتقاد دارند که میتواند علایم و نشانههای پرفوراسیون را پنهان کند. اغلب تا زمانی که پرفوراسیون رد شود، از آنتیبیوتیکها بصورت Empirical استفاده میشود. همچنین اندوسکوپی به منظور درجهبندی آسیب انجام میشود. اندوسکوپ نباید از هر منطقهای که دچار نکروز است یا نگرانی آسیب دیدن ضخامت کامل جدار آن میرود، جلوتر برود. امروزه توصیه میشود اندوسکوپی در مدت 24 تا 48 ساعت انجام شود. در چنین حالتی نباید کورکورانه لوله نازوگاستریک کار گذاشته شود؛ همچنین نباید بیمار را وادار به استفراغ کرد. لاواژ معده با شارکول هم اندیکاسیون ندارد. (گزینه ب)
کودك ٤ ساله ای در طی ٦ ماه گذشته ٤ بار دچار اوتیت مدیای حاد ((AOM شده است. جهت پیشگیری از عود عفونت چه اقدامی را توصیه می کنید؟
الف) پروفیلاکسی دارویی با آموکسیسیلین
ب) گذاشتن لوله تمپانوستومی((VT
ج) تحت نظر میگیریم.
د) ماستوییدکتومی
اگر AOM عود کننده باشد، میتوان لوله تمپانوپلاستی کار گذاشت. AOM عود کننده به صورتهای زیر تعریف میشود:
- 3 اپیزود AOM در حداقل 6 ماه گذشته؛
- بیش از 4 اپیزود AOM در یک سال گذشته. (گزینه ب)
بیماری با ضــایعات هرپســی در نوك بینی مراجعه نموده اســت. درگیری در کدام ناحیهی آناتومیک دیگر در وی محتمل تر است؟
الف) شقیقه
ب) لب بالا
ج) لب پائین
د) چشم
نوک بینی توسط شاخه اول عصب زوج 5 (شاخه افتالمیک عصب تریژمینال) عصبرسانی میشود؛ بنابراین اگر ضایعه هرپسی نوک بینی را گرفتار کند؛ ارزیابی افتالمولوژیک اندیکاسیون دارد تا هرپس زوستر چشمی رد شود. (گزینه د)
بیمار جوانی به دنبال ترومای نافذ به سمت راست صورت، بلافاصله دچار فلج کامل عصب فاشیال همان سمت شده است. کدام اقدام توصیه می شود؟
الف) اکسپلور جراحی
ب) الکترومیوگرافی
ج) الکترونورونوگرافی
د) انتظار و کورتیکواستروئید
طبق الگوریتم کتاب گلدنبرگ، اگر فلج عصب زوج 7 ناشی از تروما باشد، و شکستگی استخوان تمپورال وجود نداشته باشد، یعنی آسیب خارج کرانیال باشد، دو حالت داریم:
- آسیب غیر نافذ است: در این حالت الف) در صورت فلج کامل باید به فکر انجام ENoG و EMG بود و بر این اساس اقدام به تجسس جراحی کرد و یا بیمار را تحت نظر گرفت و کورتیکواستروئید تجویز کرد. ب) در صورت ناکامل بودن فلج بیمار تحت نظر گرفته میشود و کورتیکواستروئید تجویز میگردد.
- آسیب نافذ است: باید تجسس جراحی انجام داد. (گزینه الف)
در بیماری که به دلیل کتواســیدوز دیابتیک در ICU بســتری میباشــد به علت تب، ترشــح تیره رنگ از بینی، ادم صورت و تورم پری اربیت چپ و کاهش دید چشم همان سمت مشاوره ENT درخواست شده است. در معاینه بیحسی نیمهی چپ صورت مشهود است و سپتوم با کراستهای تیره رنگ پوشیده شده است. کدام اقدام درمانی نامناسب میباشد؟
الف) دبریدمان وسیع جراحی
ب) تجویز وریدی سفتریاکسون به همراه استرویید با دوز بالا
ج) تجویز وریدی آمفوتریسین B
د) کنترل دقیق قند بیمار و شرایط کتواسیدوز
بیمار دچار موکورومایکوز رینوسربرال شده است که نوعی رینوسینوزیت مهاجم قارچی است و در موارد پرخطر (بیماران مبتلا به بدخیمیهای خونی؛ بعد از پیوند عضو یا مغز استخوان؛ بیماران مبتلا به دیابت؛ بیمارانی که درمان استروئیدی مزمن دریافت میکنند؛ بیماران نوتروپنیک؛ بیماران مبتلا به ایدز) ایجاد میشود. ممکن است بیمار دچار تب با علت نامشخص شود و علایم و یا نشانههای جدید مربوط به بیماری سینوس را نشان بدهد. ممکن است ادم صورت، تورم دور چشم، درد یا بیحسی ایجاد شود. از جمله دیگر علایم میتوان به اپیستاکسی، سردرد، تغییر وضعیت منتال و ایجاد کراست یا اسکار در سوراخهای بینی اشاره کرد. وجود اسکار سیاه داخل بینی برای عفونت مهاجم موکور پاتوگنومونیک است. درمان اورژانس است. رزکسیون کامل جراحی و برطرف کردن نقص ایمنی ضروری است. بیمار دیابتی باید بسرعت تحت درمان قرار بگیرد. هدف از جراحی رزکسیون تمام بافتهای درگیر است. باید داروی ضد قارچ سیستمیک به همراه آمفوتریسین نبولیزه داخل بینی تجویز شود. (گزینه ب)
در آنژین لودویگ کدام فضای آناتومیک گرفتار است؟
الف) پارافارنژیال
ب) رتروفارنژیال
ج) ساب لینگوال
د) پتریگوپالاتین
آنژین لودویگ نوعی سلولیت دو طرفه فضاهای ساب لینگوال و ساب ماگزیلری است که گسترش سریعی دارد. اغلب افراد جوان را گرفتار میکند و در کودکان ناشایع است. معمولا عفونت از گسترش عفونت دندان یا بافتهای اطراف دندان شروع میشود. از جمله نشانههای عفونت میتوان به این موارد اشاره کرد: 1- تریسموس؛ 2- ناتوانی در بستن دهان؛ 3- Drooling؛ 4- ناتوانی در بلع؛ 5- وضعیت نشسته داشتن؛ 6- دیسفونی؛ 7- تنگی نفس؛ 8- استریدور؛ 9- تب و لرز؛ 10- تاکیکاردی. بیمار از درد و تندرنس شدید گردن شکایت دارد. ناحیه ساب منتال و ساب ماندیبولر متورم است. (گزینه ج)