هیپرپرولاکتینمی و ده نکته بسیار مهم!

چند بخش مهم از داخلی غدد را مرور می‌کنیم. هیپرپرولاکتینمی مبحث مهمی است که بارها از آن سوال آمده است. در مورد هیپروپرولاکتینمى به نکات بسیار مهم و سؤالى زیر توجه کنید:

نکته اول: آدنوم‏‌هاى مترشحه پرولاکتین شایع‏ترین تومورهاى هیپوفیز هستند.

نکته دوم: هیپرپرولاکتینمى بر اساس بالا بودن سطح سرمى پرولاکتین از مقدار طبیعى تشخیص داده مى‌‏شود. براى تشخیص پرولاکتینوم نیازى به انجام آزمون‌‏هاى دینامیک نیست.

نکته سوم: در پرولاکتینوم، سطح سرمى پرولاکتین به موازات اندازه تومور افزایش مى‏‌یابد: سطح پرولاکتین بیش از ng/mL250 معمولاً نشان‏‌دهنده پرولاکتینوم است.

نکته چهارم: از جمله علل فیزیولوژیک افزایش سطح پرولاکتین مى‌‏توان به این موارد اشاره کرد: حاملگى، استرس جسمانى یا روحى، ورزش، تحریک دیواره قفسه سینه.

نکته پنجم: برخى از داروها مانند متوکلوپرامید و ریسپریدون مى‌‏توانند سطح پرولاکتین را به بیش از ng/mL200 برسانند.

نکته ششم: برخى از تومورهاى هیپوفیز که پرولاکتین ترشح نمى‏‌کنند، مى‌‏توانند سبب افزایش سطح پرولاکتین شوند: این تومورها مى‏‌توانند ساقه هیپوفیز را تحت فشار قرار بدهند و مانع رسیدن دوپامین (که تأثیر مهارى بر روى پرولاکتین دارد)، به لاکتوتروف‏‌هاى هیپوفیز شوند.

نکته هفتم: از جمله علل طبى افزایش سطح پرولاکتین مى‌‏توان به نارسایى کلیه و هیپوتیروئیدیسم اولیه اشاره کرد.

نکته هشتم: در هنگام اندازه‌‏گیرى استاندارد پرولاکتین، ممکن است دو نوع اشتباه ایجاد شود: ۱ـ وجود ماکروپرولاکتین؛ ۲ـ Hook Effect.

نکته نهم: در سرم علاوه بر نوع منومریک پرولاکتین، ماکروپرولاکتین هم وجود دارد که از نظر بیولوژیک غیر فعال است. بیشتر روش‌‏هاى آزمایشگاهى ماکروپرولاکتین را اندازه‌‏گیرى نمى‌‏کنند، اما ممکن است ماکروپرولاکتین بطور غیر منتظره در اثر رسوب پلى‏‌اتیلن گلیکول در سرم تشخیص داده شود.

نکته دهم: در بیمارى که توده بسیار بزرگى در هیپوفیز دارد، اما پرولاکتین وى در حد خفیف افزایش پیدا کرده است، باید به فکر Hook Effect بود. در این حالت سطح بسیار بالاى پرولاکتین سبب اشباع آنتى‏‌بادى‌‏هاى مربوط به تشخیص آزمایشگاهى مى‌‏شوند و سطح پرولاکتین بطور کاذب پائین گزارش مى‏‌شود. باید آزمون با رقت ۱ به ۱۰۰ تکرار شود.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *