واسکولیتهاى مرتبط با ANCA شامل این موارد مىشوند: ۱ـ گرانولوماتوز به همراه پلىآنژئیت (GPA که قبلاً گرانولوماتوز وگنر نام داشت)؛ ۲ـ پلىآنژئیت میکروسکوپى (MPA)؛ ۳ـ گرانولوماتوز ائوزینوفیلیک به همراه پلىآنژئیت (EGPA که در گذشته سندرم چارج اشتراس نام داشت)؛ ۴ـ واسکولیت محدود به کلیه (RLV). این واسکولیتها عروق کوچک و متوسط را گرفتار مىکنند و مىتوانند با ANCA مرتبط باشند. در زیر به ده نکته بسیار مهم در مورد گرانولوماتوز وگنر مىپردازیم:
نکته اول: گرانولوماتوز وگنر(WG) (یا بر اساس سسیل ۲۰۲۲ پلىآنژئیت گرانولوماتوز یا GPA) نوعى واسکولیت عروق کوچک تا متوسط است که تقریبا مىتواند تمامى اعضاى بدن را گرفتار کند، اما بیش از همه سینوسها و مجارى هوایى فوقانى، ریهها و کلیهها را گرفتار مىنماید.
نکته دوم: سینوزیت مزمن مقاوم، ایجاد کراست و زخم در بینى، اپیستاکسى و اتیت میانى از جمله تظاهرات شایع WG هستند. ممکن است به دنبال التهاب و تخریب غضروف بینى دفرمیتى «زینى شکل» ایجاد شود.
نکته سوم: در WG درگیرى ریه بصورت ندولهاى ریوى، اغلب همراه با کاویته، ارتشاح یا خونریزى منتشر آلوئلى ظاهر مىشود.
نکته چهارم: در WG درگیرى کلیوى بصورت سندرم نفریتیک (شامل نارسایى حاد کلیه، هماچورى، هیپرتانسیون و پروتئینورى کمتر از حد نفروتیک) ظاهر مىشود. در بیوپسى کلیوى گلومرولونفریت کرسنتى نکروزان پاسى ایمیون دیده مىشود.
نکته پنجم: در WG پسودوتومور اربیت مشاهده مىشود که مىتواند عصب بینایى را تحت فشار قرار داده، یا سبب پروپتوز شود و بر روى عضلات خارجى چشم فشار وارد کند.
نکته ششم: شایعترین روش تشخیص واسکولیتهاى مرتبط با ANCA بیوپسى بافتى (کلیه، ریه، پوست، سینوس، عصب) است.
نکته هفتم: در موارد مشکوک ANCA نقش تشخیصى مهمى دارد و به افتراق GPA از MPA کمک مىکند: تقریبا ۹۰% از بیماران مبتلا به درگیرى کلیه ANCA+ هستند. بیشتر بیماران مبتلا به GPA داراى ANCA سیتوپلاسمى (cANCA ضد پروتئیناز ۳ AntiPR3) هستند، در حالى که بیشتر بیماران مبتلا به MPA داراى ANCA پرىنوکلئر (pANCA ضد میلوپراکسیداز AntiMPO) مىباشند.
نکته هشتم: در واسکولیتهاى مرتبط با ANCA براى خاموش کردن فعالیت بیمارى (و حفظ این حالت) از گلوکوکورتیکوئیدها، اغلب به همراه داروهاى دیگر استفاده مىشود.
نکته نهم: در واسکولیتهاى مرتبط با ANCA معمولاً از درمان با دوز معادل mg/kg/day1 پردنیزون (با یا بدون پالس متیلپردنیزولون) استفاده مىشود و بعد دوز دارو بتدریج در مدت ۶ تا ۱۲ ماه کم مىشود. بعلاوه رسم است که بطور استاندارد براى درمان GPA و MPA سیکلوفسفامید براى ۳ تا ۶ ماه تجویز شود. به نظر نمىرسد که تأثیر ریتوکسیماب کمتر از سیکلوفسفامید باشد.
نکته دهم: EGPA (یا همان بیمارى چارج اشتراس سابق) با آسم شدید، ائوزینوفیلى (بیش از ۱۵۰۰ سلول در هر میلىلیتر) و واسکولیتى که دو یا چند عضو را گرفتار مىکند، مشخص مىشود.
2 پاسخ
عرض سلام و ادب و احترام خدمت استاد ارجمند جناب آقای دکتر ایزدی عزیز، خدا قوت، عیدتون مبارک.
پیشنهاد اول اینکه،کاش مطالب ام دی تینگ بعد از آزمون دستیاری سال گذشته،بصورت روزانه یک یا دو مبحث مهم در گروه بارگذاری میشد.
پیشنهاد دوم اینکه،اگه میشد مجموعه مباحثی که در گروه ام دی تینگ بارگذاری شده، به صورت کتاب چاپ میکردید،خیلی عالی میشد.
سلام کاش دوباره اشتراک صد مطلب تخفیف میزاشتید ممنون