شکستگی‌های لگن و ده نکته بسیار مهم!

شکستگی‌های مهم را مرور می‌کنیم و امروز نوبت شکستگی‌های لگن است. در زیر ده نکته مهم در مورد شکستگی‌های لگن را می‌خوانید:

نکته اول: شکستگی‌های لگن را به دو دسته پایدار و ناپایدار تقسیم می‌کنند. ۱- شکستگی‌های پایدار: در اثر ضربه با نیروی کم ایجاد می‌شوند؛ در این نوع شکستگی‌ها فقط یک نقطه از حلقه لگنی دچار شکستگی می‌شود. ۲- شکستگی‌های ناپایدار: در اثر ضربه شدید ایجاد می‌شوند و حلقه لگنی در دو نقطه دچار شکستگی می‌شود و به همین دلیل ناپایدار می‌گردد.

نکته دوم: کنده شدن خار خاصره قدامی فوقانی یا ASIS نوعی شکستگی پایدار لگن است که در اثر ضربه با شدت کم ایجاد می‌شود و معمولا ناشی از انقباض شدید و ناگهانی عضله در افراد ورزشکار است. اگر جابجایی کم باشد، استراحت برای چند روز و تجویز مسکن کافی است. اگر جابجایی بیش از ۱ سانتی‌متر باشد، باید عمل جراحی انجام شود و شکستگی جا انداخته شده، ثابت گردد.

نکته سوم: شکستگی بال ایلیاک به تنهایی نوعی شکستگی پایدار است و اغلب ناشی از ضربه مستقیم است. درمان شامل استراحت در بستر و تجویز مسکن است.

نکته چهارم: شکستگی Straddle عبارت است شکستگی شاخه پوبیس و ایسکیوم در دو طرف. این شکستگی ناپایدار است و در اثر وارد آمدن فشار از جلو به عقب ایجاد می‌شود.

نکته پنجم: وارد آمدن فشار از جلو به عقب به لگن می‌تواند سبب باز شدن سمفیز پوبیس شود. اگر باز شدن سمفیز پوبیس از حدی بیشتر باشد، ضایعه را Open Book Injury می‌نامند. بیشترین آسیب عروقی و عصبی و بیشترین مقدار خونریزی در بین شکستگی‌های لگن مربوط به این عارضه است.

نکته ششم: در تمام بیماران مولتیپل تروما باید رادیوگرافی رخ لگن تهیه شود. در صورت مشاهده ضایعه در لگن باید Inlet View و Outlet View هم تهیه شود. سی‌تی اسکن بهترین روش برای بررسی آسیب‌های خلفی لگن است.

نکته هفتم: در بیمار مبتلا به شکستگی لگن، اگر معاینه و سونوگرافی شکم طبیعی باشد و هموتوراکس واضح وجود نداشته باشد و خونریزی واضحی از اندام‌ها دیده نشود، به احتمال زیاد خونریزی مسبب شوک، مربوط به لگن است. بنابراین در بیمار مبتلا به شکستگی لگن، قدم اول احیا به کمک سرم و خون است.

نکته هشتم: در مرحله احیا، اگر در رادیوگرافی، لگن بصورت Open Book باز شده باشد یا شکستگی لگن در چند نقطه باشد (شکستگی ناپایدار) باید به کمک ملحفه سعی در بستن لگن کرد. با این کار شعاع لگن کوچک می‌شود و حجم داخل آن کمتر شده، خونریزی تامپون می‌شود.

نکته نهم: وجود پارگی رکتوم یا واژن به همراه شکستگی حلقه لگن، نشان‌دهنده وجود شکستگی باز است.

نکته دهم: پارگی مثانه در ۱۰% از شکستگی‌های حلقه لگنی روی می‌دهد و بیشتر از نوع خارج پریتوان است.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *