ریفلاکس معده به مرى بسیار مهم و سوالى است و در سسیل اسنشیال ۲۰۲۲ بطور کامل تغییر کرده است. ده نکته بسیار مهم از این مبحث را با هم مرور مىکنیم.
نکته اول: اغلب شرححال براى تشخیص GERD کفایت مىکند و مىتوان بر اساس آن درمان را شروع کرد. از جمله علایم اختصاصى براى GERD مىتوان به سوزش سرِ دل و رگورژیتاسیون اشاره کرد. ممکن است درد قفسه سینه هم وجود داشته باشد، اما باید آن را از درد قلبى افتراق داد. از جمله علایم کمتر شایع و آتىپیک بیمارى مىتوان به دیسفاژى، دیسپپسى، درد اپىگاستر، نفخ، تهوع و آروغ زدن اشاره کرد.
نکته دوم: تشخیص GERD بر اساس شرححال، آزمونهاى عینى (اندوسکوپى، مونیتور کردن p Hمرى) و پاسخ بیمار به درمان داده مىشود. در بیمارى که علایم تىپیک دارد، اما تظاهرات نگران کنندهاى مانند دیسفاژى، ادینوفاژى، کاهش وزن، آنمى، تهوع یا استفراغ ندارد، مىتوان براى تشخیص درمان با مهار کننده پمپ پروتون را شروع کرد. عدم پاسخ به درمان با PPI تشخیص GERD را رد نمىکند و به همین جهت در بیمارانى که به PPI پاسخ نمىدهند، باید به فکر انجام اندوسکوپى یا مونیتور کردن pH مرى بود.
نکته سوم: مرى بارت بصورت وجود حداقل ۱ سانتىمتر از اپىتلیوم متاپلاستیک استوانهاى در مرى توبولار تعریف مىشود. مرى بارت مىتواند به دنبال GERD طولانى مدت ایجاد شود.
نکته چهارم: از جمله عوامل خطرساز براى ایجاد مرى بارت مىتوان به موارد زیر اشاره کرد: ۱ـ GERD مزمن (بیش از ۵ سال)؛ ۲ـ سن بیشتر از ۵۰ سال؛ ۳ـ جنس مذکر؛ ۴ـ مصرف تنباکو؛ ۵ـ چاقى مرکزى؛ ۶ـ نژاد سفید.
نکته پنجم: مرى بارت مىتواند به سمت دیسپلازى و آدنوکارسینوم مرى پیشرفت کند.
نکته ششم: در موارد زیر باید به فکر غربالگرى مرى بارت بود: 1ـ مرد مبتلا به GERD مزمن (بیش از ۵ سال) و یا ۲ـ وجود علایم ریفلاکس هر هفته در فردى که دو عامل خطرساز دیگر را دارد: سن بیش از ۵۰ سال؛ نژاد سفید؛ چاقى مرکزى؛ سابقه سیگار کشیدن؛ بستگان درجه اول مبتلا به مرى بارت یا آدنوکارسینوم مرى.
نکته هفتم: تغییر الگوى زندگى بخشى از درمان اولیه GERD است. توصیه مىشود بیمار رفتارهایى را در پیش بگیرد که سبب بهبود علایم مىشوند و از خوردن غذاهاى تشدید کننده علایم پرهیز کند. در بیمارانى که اضافه وزن دارند و چاق هستند، توصیه به کاهش وزن مىشود. افزایش وزن، حتى در بیمارانى که BMI طبیعى دارند، مىتواند سبب ایجاد علایم جدید مربوط به GERD شود.
نکته هشتم: از جمله دیگر اقدامات مؤثر براى درمان GERD مىتوان به موارد زیر اشاره کرد: ۱ـ قطع مصرف تنباکو؛ ۲- بالا بردن سرِ تختخواب؛ ۳ـ پرهیز از خوابیدن حداقل تا ۲ ساعت بعد از صرف وعده غذایى. از جمله شایعترین مواد غذایى ایجاد کننده سوزش سرِ دل و رگورژیتاسیون مىتوان به قهوه، الکل، شکلات، غذاهاى چرب و تند اشاره کرد.
نکته نهم: اگر تغییر الگوى زندگى نتیجهبخش نباشد، باید درمان طبى را شروع کرد. از جمله داروهایى که مىتوانند GERD را درمان کنند، مىتوان به آنتىاسیدها، H2 بلوکرها و PPIs اشاره کرد.
نکته دهم: در موارد زیر مىتوان به فکر انجام جراحى بود: 1ـ GERD یا ازوفاژیت مقاوم به درمان طبى؛ ۲ـ ایجاد عوارض درمان طبى؛ ۳ـ عدم تحمل درمان؛ ۴ـ نیاز به ترمیم فتق هیاتال بزرگ.