جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ده نکته بسیار مهم و تستی در مورد دیورتیکول مکل!

در زیر ده نکته بسیار مهم جراحى را در مورد دیورتیکول مکل مرور مى‏‌کنیم. این نکات در درس کودکان هم مفید هستند:

نکته اول: دیورتیکول مکل شایع‏‌ترین آنومالى مادرزادى روده باریک است.

نکته دوم: دیورتیکول مکل باقیمانده مجراى امفالومزانتریک از دوران جنینى مى‏‌باشد و در ۲% از جمعیت عمومى وجود دارد و در جنس مذکر ۲ برابر شایع‌‏تر است و معمولاً در ۲ فوتى دریچه ایلئوسکال قرار دارد و داراى ۲ نوع مخاط مى‏‌باشد (قانون ۲).

نکته سوم: شایع‏‌ترین مخاطى که در دیورتیکول مکل یافت مى‌‏شود، مخاط معده است (۵۰% موارد). این نوع مخاط مى‌‏تواند اسید تولید کند و سبب زخمى شدن مخاط روده باریک در مجاورت دیورتیکول شود و یا خونریزى ایجاد کند.

نکته چهارم: از جمله شایع‏‌ترین تظاهرات دیورتیکول مکل مى‌‏توان به انسداد، خونریزى، التهاب و فیستول نافى اشاره کرد.

نکته پنجم: خونریزى از دیورتیکول مکل بصورت دفع خون قرمز روشن یا خرمایى از راه رکتوم خود را نشان مى‏‌دهد و معمولاً بدون درد است و در شیرخوارانى که کمتر از ۲ سال سن دارد، بیشترین شیوع را دارد. در ۹۰% موارد تشخیص با اسکن رادیونوکلید تکنتیوم ۹۹ داده مى‌‏شود، چرا که این ماده توسط مخاط اکتوپیک معده برداشت مى‌‏شود و وجود دیورتیکول را نشان مى‏‌دهد. با تجویز سایمتیدین یا پنتاگاسترین احتمال مثبت بودن این تست افزایش مى‌‏یابد.

نکته ششم: انسداد روده ناشى از دیورتیکول مکل مى‏‌تواند سه علت داشته باشد: الف) ولولوس روده باریک دور دیورتیکول؛ ب) اثر فشارى نوار مزودیورتیکولر؛ ج) انواژیناسیون که در آن دیورتیکول نقطه شروع است.

نکته هفتم: دیورتیکولیت مکل علایم آپاندیسیت را تقلید مى‏‌کند، بنابراین اگر بیمار جوانى با تشخیص آپاندیسیت تحت جراحى قرار گرفت و آپاندیس وى طبیعى بود، باید دیورتیکولیت مکل را در نظر داشت.

نکته هشتم: درمان عوارض دیورتیکول مکل با رزکسیون دیورتیکول انجام مى‌‏شود. اگر قاعده دیورتیکول پهن باشد، ممکن است براى برداشتن کامل بافت اکتوپیک، رزکسیون سگمنتال روده باریک هم لازم شود.

نکته نهم: در مورد برداشتن دیورتیکول مکل بدون علامتى که بطور تصادفى یافت شده است، اختلاف نظر وجود دارد. ممکن است در سنین پائین با توجه به موربیدیته پائین رزکسیون برداشتن آن براى پیشگیرى از عوارض بعدى عاقلانه باشد. بعد از دوره کودکى برداشتن دیورتیکول بدون علامت زمانى توصیه مى‌‏شود که دیورتیکول قاعده باریک داشته باشد، نوار مزودیورتیکولر یا بافت هتروتوپیک وجود داشته باشد.

نکته دهم: در بیمارانى که تجسس مجدد شکم آن‏ها دشوار است (چسبندگى‏‌هاى متعدد و انسدادهاى عود کننده روده باریک یا انجام رادیوتراپى) بهتر است دیورتیکول بدون علامت برداشته شود.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *