درماتیت سبورئیک چیست و چرا ایجاد می شود؟
- درماتیت سبورئیک نوعی بیماری مزمن و خفیف پوستی است که بصورت شوره سر و ضایعات پوستی قرمز رنگ و پوستهدار در بخش هایی از بدن که چربی بالاتری دارند، ظاهر میشود.
- احتمالا درماتیت سبورئیک توسط مخمری به نام پیتیریسپوروم ایجاد میشود. اگر خاطرتان باشد راجع به این مخمر در دو مقاله شوره سر و تینهآ ورسیکالر نیز صحبت کردیم.
درماتیت سبورئیک بیشتر چه افرادی را گرفتار میکند؟
- درماتیت سبورئیک در تمامی سنین مشاهده میشود.
- در بیماران مبتلا به بیماریهای سیستم عصبی (مانند سکته مغزی و پارکینسون) و بیماران مبتلا به عفونت با ویروس نقص ایمنی، درماتیت سبورئیک شدیدتر است و کنترل آن هم مشکلتر میباشد.
درماتیت سبورئیک چگونه ظاهر میشود و شکل ضایعات آن چگونه است؟
- درماتیت سبورئیک مناطق مختلفی را گرفتار می کند:
- سر: معمولا شوره سر اولین علامت درماتیت سبورئیک است.در مراحل بعد در اطراف ریشههای مو قرمزی هم ایجاد میشود و پوستهریزی هم گسترش پیدا کرده، نواحی مختلف سر قرمز و پوستهدار می شود. ممکن است پشت گوشها هم قرمزی و پوستهریزی ایجاد شود.
- صورت: درماتیت سبورئیک میتواند سمت داخل ابروها و بین دو ابرو و طرفین بینی و بالای خطوط خنده را گرفتار کند و قرمزی و پوستهریزی ایجاد کند. در آقایان ممکن است ناحیه ریش و سبیل دچار پوستهریزی و قرمزی شود.
- تنه: ممکن است جلوی قفسه سینه و پشت گرفتار شود و در این نواحی ضایعات پوستی قرمز قهوه ای پوستهدار ایجاد شوند.
- نواحی چیندار بدن: ممکن است زیر بغل، کشاله ران و ناحیه تناسلی هم دچار بیماری شوند و نواحی قرمز با یا بدون پوسته بوجود بیایند.
- در شیرخواران، درماتیت سبورئیک میتوند بصورت پوستههای زرد رنگ و چسبیده به فرق سر خودش را نشان بدهد. ممکن است ناحیه قنداق و زیر بغل شیرخوار هم گرفتار شود. در این نواحی قرمزی بیشتر از پوسته دیده میشود. درماتیت سبورئیک در شیرخواران اغلب خودبخود از بین میرود و معمولا نیاز به درمان ندارد.
درماتیت سبورئیک چگونه درمان می شود ؟
- درماتیت سبورئیک دوست دارد عود بکند. بیماری درمان قطعی ندارد. درمان های موجود علایم را از بین می برند، اما بهبودی دائمی وجود ندارد.
- عواملی نظیر استرس، خستگی و تغییرات آب و هوا سبب عود درماتیت سبورئیک میشوند.
- داروهایی که برای درمان درماتیت سبورئیک بکار می روند، دو دسته هستند: داروهای ضد قارچ و داروهای ضد التهاب (زیرا درماتیت سبورئیک نوعی التهاب پوستی است که توسط نوعی مخمر ایجاد میشود). معمولا اول از داروهای موضعی (کرم، پماد، شامپو) استفاده میشود و در صورت لزوم و در موارد شدید یا مقاوم از داروهای خوراکی استفاده میگردد.
- برای درمان درماتیت سبورئیک سر از شامپوهایی مانند کتوکونازول یا سلنیوم سولفاید استفاده میشود. میتوان از داروهای ضد قارچ موضعی مثل کلوتریمازول هم استفاده کرد. در مواردی که التهاب زیاد باشد، از کورتونهای موضعی ضعیف برای مدتی کوتاه استفاده می گردد.