تینهآ ورسیکالر (tinea versicolor) یا پیتریازیس ورسیکالر که در فارسی تیناورسیکالر یا تینه ورسیکالر هم تلفظ میشود، یک اختلال پوستی شایع است که هر چند بیآزار است اما ظاهری ناخوشایند ایجاد میکند. در این مطلب قصد داریم به صورت خلاصه در مورد این بیماری و درمان آن صحبت کنیم.
تینهآ ورسیکالر چیست و چگونه ایجاد میشود؟
- تینهآ ورسیکالر نوعی عفونت سطحی پوست است که توسط مخمری به نام مالاسزیا فورفور یا پیتریسپوروم اوال ایجاد میشود. این قارچ مخمری در بیماری درماتیت سبوره و شوره سر هم نقش دارد.
- در حالت طبیعی مالاسزیا فورفور به تعداد کم روی پوست زندگی میکند. زمانی بیماری ایجاد میشود که مخمر به دلیل شرایط محیط یا وضعیت بدن فرد تغییر شکل بدهد
- شرایط محیطی که باعث تغییر شکل مخمر میشود آب و هوای گرم و مرطوب است. بنابراین در فصول گرم و مناطق گرمسیر شیوع بیشتری دارد.
- از عوامل بدنی که می توانند سبب تغییر شکل مخمر و ایجاد بیماری پوستی شوند، میتوان به تعریق زیاد، اختلال سیستم ایمنی، اختلالات تغذیهای، حاملگی و مصرف کورتون اشاره کرد.
تینهآ ورسیکالر بیشتر در چه افرادی ایجاد میشود؟
- تینهآ ورسیکالر بیشتر در سنین جوانی دیده میشود و در کودکان و افراد مسن کمتر شایع است.
- تینهآ ورسیکالر احتمالا قابلیت سرایت دارد و افرادی که پوست چرب دارند، بیشتر در خطر ابتلا به این عفونت هستند.
- تینهآ ورسیکالر در مناطق گرمسیر شایعتر است.
ضایعات تینهآ ورسیکالر چه شکلی دارند؟
- تینهآ ورسیکالر بصورت لکههای گرد یا بیضی با اندازههای مختلف به رنگ قهوهای روشن روی پوست قسمتهای بالای تنه و شانهها ظاهر میشود.
- در افرادی که پوست تیرهتری دارند، ممکن است لکههای بدن کمرنگتر از پوست باشند و سفیدتر به نظر برسند.
- توجه داشته باشید که در تینهآ ورسیکالر عود شایع است و مدتی بعد از درمان ممکن است لکه های قارچی بار دیگر به سراغ بیمار بیایند.
- همچنین یادتان باشد که لکههای کمرنگ ممکن است تا مدت ها بعد از درمان عفونت باقی بمانند.(یعنی جای ضایعات ممکن است مقاوم باشند و دیر از بین بروند)
- معمولا لکههای تینهآ ورسیکالر بدون علامت هستند؛ گاهی ممکن است خارش داشته باشند.
تینهآ ورسیکالرچگونه درمان می شود؟
- معمولا برای درمان تینهآ ورسیکالر باید از داروهای ضد قارچ موضعی استفاده کرد. به عنوان مثال میتوان از شامپوهای ضد قارچ نظیر شامپو کتوکونازول یا سلنیوم سولفاید استفاده کرد. شامپو باید در هر بار مصرف 10 تا 15 دقیقه روی پوست بدن بماند و بعد آبکشی شود. بهتر است از شامپو حداقل دو بار در هفته و برای 2 تا 4 هفته استفاده شود.
- از کرم های ضد قارچ مانند کلوتریمازول هم میشود برای درمان تینهآ ورسیکالر استفاده کرد.
- اگر وسعت ضایعات زیاد باشد و یا بیماری به درمانهای موضعی جواب ندهد، با نظر پزشک از داروهای ضد قارچ خوراکی مانند فلوکونازول برای درمان استفاده میشود.
برای جلوگیری از عود تینهآ ورسیکالر چه میشود کرد؟
- احتمال عود بیماری زیاد است. در آب و هوای گرم و در بیمارانی که دچار عود مکرر میشوند، توصیه میشود هفتهای یک بار از شامپوی کتوکونازول استفاده شود.
یک پاسخ
با سلام آيا اين بيماري واگير دارد و چه اقداماتي براي جلوگيري هست؟