آنمی فقر آهن و ده نکته بسیار بسیار بسیار مهم!

ده نکته بسیار مهم و تستى در مورد آنمى فقر آهن مرور مى ‏کنیم. هر کدام از این نکات مى ‏توانند پاسخ یک تست باشند:

نکته اول: کمبود آهن شایعترین علت آنمى در دنیا است.

نکته دوم: اندازه‏‌گیرى فریتین قطعى ‏ترین آزمون براى ارزیابى ذخایر آهن است.

نکته سوم: نشانه‏‌هاى مربوط به کمبود آهن، علاوه بر نشانه‌‏هاى معمول آنمى (خستگى، رنگ‏ پریدگى و کاهش توانایى فعالیت)، به شدت و ازمان آنمى بستگى دارند. کیلوزیس (فیسورهایى که در گوشه‏ هاى دهان ایجاد مى ‏شوند) و Koilonychia (قاشقى شدن ناخن‌‏هاى دست)، نشانه‏ هاى کمبود شدید آهن در بافت‌ها هستند.

نکته چهارم: در مردانى که دچار کمبود آهن هستند، باید بدون توجه به کشف خون مخفى، بررسى ‏هاى مربوط به دفع خون از دستگاه گوارش انجام شود. شایعترین علت کمبود آهن، دفع خون مخفى است. در زنان یائسه و مردانى که دچار کمبود آهن هستند، باید بدون توجه به کشف خون مخفى، بررسى ‏هاى مربوط به دفع خون از دستگاه گوارش صورت گیرد.

نکته پنجم: دیسترس گوارشى بارزترین عارضه درمان خوراکى با آهن است و در ۱۵ تا ۲۰% بیماران مشاهده مى‏‌شود. در این دسته از بیماران، درد شکم، تهوع، استفراغ یا یبوست مى‏ تواند به عدم مصرف کردن دارو بیانجامد. در این حالت اگرچه مى‏ توان از دوزهاى کم آهن و یا فرآورده ‌هایى که بصورت تأخیرى رها مى‏‌شوند، استفاده کرد، اما در هر حال عوارض گوارشى مانعى مهم در درمان مؤثر تعدادى از بیماران هستند.

نکته ششم: پاسخ به درمان با آهن، بر اساس تحریک اریتروپوئتین و سرعت (میزان) جذب آهن متغیر است. معمولاً شمارش رتیکولوسیت‏‌ها در مدت ۴ تا ۷ روز پس از شروع درمان شروع به افزایش مى‌‏کند و در ۱ تا ۱/۵ هفته به حداکثر مى‌‏رسد.

نکته هفتم: عدم وجود پاسخ رتیکولوسیتى به درمان با آهن خوراکى علل زیر را مطرح مى‏ کند: ۱ـ جذب ناکافى؛ ۲ـ عدم استفاده دارو توسط بیمار (شایع)؛ ۳ـ تشخیص اشتباه.

نکته هشتم: مى ‏توان براى ارزیابى جذب آهن توسط بیمار از «آزمون تحمل آهن» استفاده کرد. براى انجام این آزمون دو قرص آهن (با معده خالى) به بیمار داده مى‏شود و در طى دو تا سه ساعت بعد سطح سرمى آهن بصورت پیاپى اندازه‏ گیرى مى‏‌شود. اگر جذب آهن طبیعى باشد، سطح آهن سرم حداقل به مقدار۱۰۰ میکروگرم در دسی لیتر افزایش مى‏‌یابد.

نکته نهم: در صورت نیاز به درمان با آهن تزریقى (به عنوان مثال در اثر سؤجذب) مقدار آهن مورد نیاز براى هر بیمار بر اساس رابطه زیر تعیین مى ‏شود: توجه داشته باشید که اضافه کردن مقدار ۵۰۰ یا ۱۰۰۰ براى تأمین ذخایر است:

(یا۱۰۰۰)۵۰۰+(Hb بیمار-۱۵)×۳/۲×وزن بدن(kg)

نکته دهم: در بیمارانى که دچار آنمى فقر آهن هستند، هدف تنها درمان آنمى نیست، بلکه باید ذخایر آهن بدن، حداقل در حد ۰/۵ تا ۱ گرم تأمین شوند. براى این منظور لازم است درمان مداوم با آهن براى ۶ تا ۱۲ ماه پس از تصحیح آنمى صورت گیرد.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *