اندومتریوز و ده نکته خیلی مهم!

ده نکته بسیار مهم در مورد اندومتریوز ‏بخوانیم: اندومتریوز بصورت وجود غدد و استروماى اندومتر در خارج از رحم تعریف مى‏ شود.

نکته اول: شایع‏ترین محل ایجاد اندومتریوز تخمدان است و درگیرى تخمدان اغلب دو طرفه مى‏ باشد.

نکته دوم: دیسمنوره پیشرونده و دیسپارونى عمقى علایم کلاسیک اندومتریوز هستند. معمولاً دیسپارونى در هنگام دخول عمقى وجود دارد. در زنان مبتلا به اندومتریوز نابارورى شایع‏تر است.

نکته سوم: در زنان مبتلا به دیسمنوره که مشکل آن‏ها به OCP یا NSAIDs پاسخ نمى‏ دهد، باید به فکر اندومتریوز بود.

نکته چهارم: در بیمار مبتلا به اندومتریوز در معاینه لگن ممکن است نشانه کلاسیک ندولاریته اوتروساکرال وجود داشته باشد. ممکن است به سبب ایجاد چسبندگى ‏ها، رحم در لگن نسبتا ثابت بوده، به عقب خم شده باشد. اندومتریوز تخمدان ممکن است قابل لمس، متحرک و حساس باشد و یا به لایه خلفى لیگامان پهن، دیواره طرفى لگن یا کول دو ساک خلفى ثابت شده باشد.

نکته پنجم: تشخیص اندومتریوز با مشاهده مستقیم در حین لاپاروسکوپى یا لاپاروتومى مطرح مى ‏شود و با نمونه ‏بردارى بافتى تأئید مى ‏شود. وجود دو مورد یا بیشتر از موارد زیر براى تشخیص بافت‏ شناسى توسط پاتولوژیست ضرورى است: ۱ـ اپى‏ تلیوم اندومتر؛ ۲ـ غدد اندومتر؛ ۳ـ استروماى اندومتر؛ ۴ـ ماکروفاژهاى حاوى هموسیدرین.

نکته ششم: افزایش سطح سرمى CA-125 با اندومتریوز متوسط تا شدید همراهى دارد. اما سطح CA-125 مى‏ تواند در بسیارى از شرایط ژنیکولوژیک (فیبروئیدهاى رحمى، کانسر اپى‏ تلیال تخمدان و التهاب لگنى) و غیر ژنیکولوژیک (سیروز، کانسر ریه و کانسر پانکراس) هم افزایش داشته باشد و نیز در افراد سیگارى بالاتر است. به همین دلیل استفاده از این شاخص براى تشخیص اندومتریوز محدودیت دارد.

نکته هفتم: درمان اندومتریوز مى ‏تواند بصورت درمان انتظارى، درمان طبى، جراحى و یا ترکیب درمان‏هاى طبى و جراحى انجام شود. در موارد خاص مى ‏توان از درمان انتظارى استفاده کرد: ۱ـ در بیمارانى که بیمارى محدود دارند و بدون علامت هستند یا علایم آن‏ها خفیف است؛ ۲ـ در بیمارانى که قصد حاملگى دارند.

نکته هشتم: از آن‏جا که اندومتریوز به استروژن و پروژسترون پاسخ مى‏ دهد، در بیماران مسنى که علایم خفیف دارند، مى‏ توان صبر کرد تا بطور طبیعى سطح این هورمون‏ها در اثر یائسگى کاهش پیدا کند.

نکته نهم: درمان طبى بهترین روش درمان در بیمارانى است که در حال حاضر علامت‏ دار هستند و ابتلا آن‏ها به اندومتریوز غیر خفیف ثابت شده است و تمایل دارند در آینده حامله شوند. اگر علایم بیمار با تشخیص اندومتریوز مطابقت داشته باشند، درمان طبى اغلب بصورت Empirical و بدون تشخیص دقیق و جراحى آغاز مى ‏شود. کنتراسپتیوهاى خوراکى ترکیبى به همراه NSAIDs اغلب اولین خط درمان درد در اندومتریوز هستند، چرا که راحت مصرف مى ‏شوند و عوارض کمى دارند.

نکته دهم: از جمله درمان‏هاى طبى اندومتریوز مى ‏توان به آگونیست‏هاى GnRH اشاره کرد. آگونیست‏هاى GnRH سبب سرکوب قابل توجه FSH و LH مى ‏شوند، بنابراین تخمدان دیگر استروژن تولید نمى ‏کند و آمنوره ایجاد شده، اندومتر آتروفى مى ‏شود. اثر هیپواستروژنى ایجاد شده توسط آگونیست‏هاى GnRH مى ‏تواند سبب گُرگرفتگى و تعریق شبانه و افزایش مختصر خطر از دست رفتن دانسیته استخوان گردد.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *