جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ده نکته مهم در مورد مایع درمانی در بیماری که دچار سوختگی شده است!

مبحث سوختگی از جمله مباحث مهم جراحی است و مایع درمانی مهم‌ت‎رین و سوالی ترین بخش آن به شمار می‌رود. بر اساس جراحی لاورنس ده نکته مهم در این مورد را با هم مرور می‌کنیم:

نکته اول: براى مشخص کردن وسعت سوختگى مى‏توان از قانون ۹ استفاده کرد. براى این منظور بدن به بخش‌‏هاى اصلى تشکیل دهنده خود تقسیم مى‌‏شود و هر بخش ۹% از سطح کلى را شامل مى‏‌گردد. قدام و پشت تنه هر کدام ۱۸%؛ هر اندام فوقانى ۹%؛ هر اندام تحتانى ۱۸%؛ سر ۹%.

نکته دوم: در هنگام محاسبه درصد سوختگی سطح بدن یا TBSA نباید سوختگى‏‌هاى سطحى یا درجه ۱ را در نظر گرفت. به عبارت دیگر تنها سوختگى‌‏هاى ضخامت ناکامل (درجه ۲) و ضخامت کامل (درجه ۳) در محاسبه TBSA لحاظ مى‌‏شوند.

نکته سوم: در سوختگى، احیاء فقط باید با محلول‏‌هاى کریستالوئید ایزوتونیک انجام شود، چرا که ارزان و براحتى قابل دسترسى است و مى‏‌تواند به مقدار زیاد و بدون عوارض جانبى تزریق شود.

نکته چهارم: در سوختگى در ابتداى احیاء نیاز به تجویز مایعات حاوى کولوئید نیست.

نکته پنجم: مقدار مایعات مورد نیاز براى احیاء بر اساس درصد سوختگى و وزن بدن مشخص مى‌‏شود.

نکته ششم: ادم در اولین ساعات بعد از سوختگى بیشترین سرعت را دارد، اما تا حداقل ۲۴ ساعت ادامه مى‌‏یابد. بنابراین نیمى از مقدار مایع محاسبه شده مورد نیاز بیمار باید در ۸ ساعت اول بعد از سوختگى تزریق شود.

نکته هفتم: فرمول‏‌هاى مختلف فقط نشان مى‏‌دهند که چطور باید احیاء آغاز شود و بعد احیاء بر اساس پاسخ بیمار ادامه مى‌‏یابد: برون‏ده ادرار، علایم حیاتى و وضعیت منتال.

نکته هشتم: بر اساس فرمول Consensus براى احیاء بیمارى که دچار سوختگى شده است ۲ تا ۴ mL/kg رینگر لاکتات به ازاى هر درصد سوختگى تجویز مى‏‌شود.

نکته نهم: بر اساس فرمول Consensus نیمى از مقدار مایع محاسبه شده براى احیاء بیمار دچار سوختگى در ۸ ساعت اول و باقیمانده آن در طى ۱۶ ساعت بعدى تزریق مى‏‌شود.

نکته دهم: در سوختگى استفاده از فرمول براى احیاء با مایعات تنها به ما مى‏‌گوید که احیاء را باید از کجا شروع کنیم. بعد از شروع، مایع‏ درمانى باید بر اساس ارزیابى‌‏هاى مکرر بیمار ادامه پیدا کند. از تداوم برون‏ده ادرارى کافى (برابر یا بیشتر از ۳۰ میلى‌‏لیتر در ساعت در بزرگسالان و ۱ تا ۱/۵ میلى‌‏لیتر به ازاى هر کیلوگرم وزن بدن در ساعت در کودکان) به عنوان شاخصى براى دریافت کافى مایعات استفاده مى‏‌شود و از اهداف مهم درمانى است. سرعت تزریق مایعات بر اساس برون‏ده ادرار تنظیم مى‏‌شود، البته باید علایم حیاتى، هماتوکریت و دیگر آزمون‏‌هاى آزمایشگاهى هم با دقت مونیتور شوند.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *