مراقبت‌های پره‌ناتال بارداری و ده نکته واقعا مهم!

بخش مراقبت‌های پره‌ناتال از کتاب بکمن بسیار مهم است و سوالی. با هم به ده تا از مهمترین نکته‌های این بخش می‌پردازیم:

نکته اول: زنانى که مى‏‌خواهند حامله شوند، براى پیشگیرى از NTD باید روزانه ۰/۴ میلى‏‌گرم اسید فولیک مصرف کنند و این مقدار را در سه ماهه اول باردارى ادامه بدهند. زنانى که سابقه NTD در حاملگى‏‌هاى قبلى دارند یا از داروهایى استفاده مى‏‌کنند که با متابولیسم فولات تداخل دارد باید روزانه ۴ میلى‏‌گرم اسید فولیک از قبل از حاملگى دریافت کنند. در کل در موارد کم خطر مقدار توصیه شده مصرف اسید فولیک در حاملگى ۴۰۰ میکروگرم روزانه و در موارد پر خطر ۴ میلى‏‌گرم روزانه است.

نکته دوم: بهترین حالت این است که واکسیناسیون قبل از باردارى انجام شود. واکسن‏‌هاى زنده مى‏‌توانند خطراتى را براى جنین و مادر همراه داشته باشند و در صورت که فرد واکسن ویروسى زنده دریافت کرده باشد، توصیه مى‏‌شود تا براى حداقل یک ماه بعد از واکسیناسیون از حامله شدن خوددارى کند.

نکته سوم: باید به زنانى که در خطر یا مستعد ابتلا به روبلا، واریسلا، سیاه‏ سرفه، هپاتیت A و B، مننگوکک و پنوموکک هستند، پیشنهاد تجویز واکسن داد. همچنین در زنانى که ۲۶ سال یا بیشتر سن دارند، تجویز واکسن HPV توصیه مى‏‌شود. در تمام زنان حامله باید ارزیابى از نظر عفونت HIV انجام شود، مگر آن که خودشان مایل به انجام تست نباشند. همچنین باید بررسى HIV را به تمام زنانى که قصد حاملگى دارند، پیشنهاد داد.

نکته چهارم: در اولین ویزیت پره‌‏ناتال باید آزمایش‏‌هاى زیر انجام شوند:
۱ـ آزمون‏‌هاى خونى: الف) CBC شامل هموگلوبین و هماتوکریت، MCV، شمارش پلاکت‏‌ها؛ ب) گروه خونى و Rh و اسکرین آنتى‏‌بادى؛ ج) آزمون سرولوژیک براى سیفیلیس ( VDRLیا RPR)؛ د) تیتر آنتى‌بادى ضد سرخجه؛ ه) بررسى از نظر HBsAg؛ و) بررسى از نظر HIV.
۲ـ کشت ادرار براى غربالگرى؛
۳ـ بررسى از نظر کلامیدیا و گونوره‌‏آ در صورتى اندیکاسیون داشته باشد.

نکته پنجم: سن باردارى یا Gestational Age بر اساس تعداد هفته‏‌هایى که از اولین روز LMP (و نه زمان لقاح) گذشته است، محاسبه مى‏‌شود. تعیین سن باردارى و تاریخ تخمینى وضع‏ حمل یا EDD از جمله اقدامات مهم در اولین ویزیت پره‌‏ناتال است. قانون نایجل روش آسانى براى محاسبه EDD به شمار مى‏‌رود: ۷ روز به اولین روز آخرین قاعدگى طبیعى اضافه مى‏‌شود و ۳ ماه از آن کم مى‏‌شود. در خانمى که دوره قاعدگى ۲۸ روزه دارد، تخمک‏‌گذارى در روز ۱۴ اتفاق مى‏‌افتد؛ بنابراین بر اساس زمان لقاح، طول مدت حاملگى ۳۸ هفته است. اما از اولین روز LMP براى تعیین سن باردارى استفاده مى‌‏شود و به همین دلیل بر این اساس سن باردارى ۲-/+۴۰ هفته محاسبه مى‏‌شود.

نکته ششم: به کمک سونوگرافى مى‌‏توان در ابتداى حاملگى آن را تشخیص داد. با سونوگرافى از راه شکم مى‏‌توان ۵ تا ۶ هفته بعد از شروع LMP (زمانى که غلظت بتا-hCG حدود mIU6000-5000 است)، حاملگى را تشخیص داد. با سونوگرافى ترانس‏ واژینال اغلب مى‏‌توان حاملگى را در ۵-۴ هفتگى (زمانى که غلظت بتا-hCG حدود mIU2000-1000 است)، تشخیص داد.

نکته هفتم: بعد از هفته ۲۰ باردارى (زمانى که در حاملگى تک قلو و در پرزانتاسیون ورتکس و در زنى با جثه طبیعى فوندوس در حد ناف یا نزدیک به آن است)، مى‏‌توان ارتفاع رحم را اندازه گرفت. بالاترین قسمت فوندوس مشخص مى‏‌شود و انتهاى صفر نوار اندازه‏‌گیرى در این نقطه قرار داده شده، فاصله آن تا سمفیز پوبیس اندازه‏‌گیرى مى‏‌شود. در حاملگى تک قلو و در شرایط طبیعى، از هفته‏‌هاى ۱۸-۱۶ تا هفته ۳۶ حاملگى، ارتفاع فوندوس بر حسب سانتى‏متر تقریبا برابر با سن باردارى بر حسب هفته است. بعد از هفته ۳۶ جنین در داخل لگن پائین مى‏‌رود و از بین به بعد اندازه‏‌گیرى ارتفاع فوندوس دقیق نیست.

نکته هشتم: Glucose Challenge Test نوعى آزمون غربالگرى براى دیابت باردارى است که در هفته‏‌هاى ۲۴ تا ۲۸ حاملگى انجام مى‏‌شود. اگر زن حامله چاق باشد، اختلال شناخته شده در متابولیسم گلوکز یا دیابت داشته باشد، یا سابقه دیابت باردارى بدهد، باید آزمون در اولین ویزیت پره‏‌ناتال انجام شود و اگر دیابت باردارى تشخیص داده نشد، آزمون در هفته‏‌هاى ۲۴ تا ۲۸ باردارى تکرار شود. اگر نتیجه آزمون غیر طبیعى باشد، باید آزمون تحمل گلوکز با ۱۰۰ گرم گلوکز خوراکى براى تأئید دیابت باردارى انجام شود.

نکته نهم: در زنان Rh-غربالگرى آنتى‏‌بادى‏‌هاى ضد Rh در سه ماهه سوم باردارى تکرار مى‏‌شود.

نکته دهم: در تمام بیماران غربالگرى از نظر استرپتوکک گروه B در هفته‏‌هاى ۳۵ تا ۳۷ باردارى انجام مى‏‌شود و درمان بر اساس نتایج تست انجام مى‏‌گیرد.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *