با هم به سراغ نورولوژی میرویم و مبحث سردردها را مرور میکنیم. از میگرن شروع میکنیم. به ده نکته بسیار مهم زیر توجه کنید:
نکته اول: میگرن ۱۱ تا ۱۲% شیوع دارد: در خانمها ۱۷% و در آقایان ۵ تا ۶%. شیوع میگرن در کودکان پسر و دختر یکسان است، اما بعد از سن بلوغ در دخترها شایعتر میشود.
نکته دوم: معیار تشخیص میگرن: حداقل ۵ حمله سردرد با مدت ۴ تا ۷۲ ساعت (بدون درمان یا با درمان ناموفق) که دو مورد از این ویژگیها را داشته باشند: ۱- یک طرفه باشند؛ ۲- ضرباندار باشند؛ ۳- با تهوع و استفراغ همراه باشند؛ ۴- با فتوفوبی یا فنوفوبی همراه باشند؛ ۵- شدید باشند.
نکته سوم: شایعترین نوع میگرن، نوع Common (بدون اورا یا پیشدرآمد) است. میگرن کلاسیک اورا دارد.
نکته چهارم: در میگرن، شایعترین نوع اورا، نوع بینایی است. سندرم اختصاصی اورای بینایی میگرنی تنها در ۱۰% موارد مشاهده میشود و معمولا بصورت اسکوتوم پاراسانترال است که در مراحل بعد بصورت حرف C گسترش مییابد.
نکته پنجم: بجز انواع شایع و کلاسیک، میگرن انواع دیگری هم دارد: ۱- میگرن بازیلر: با اختلال عملکرد ساقه مغز مشخص میشود؛ ۲- میگرن همیپلژیک: با همیپارزی به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه مشخص میشود؛ ۳- میگرن افتالموپلژیک: با درد اطراف چشم و استفراغ و فلج چشمی همراه است.
نکته ششم: میگرن بر اساس شرححال تشخیص داده میشود و نیازی به تصویربرداری برای تشخیص آن نیست. در صورت نیاز، MRI بدون تزریق ماده حاجب روش تصویربرداری انتخابی است.
نکته هفتم: در جریان میگرن، در هنگام اورا، کاهش جریان خون مغز در کورتکس لوب اکسیپیتال وجود دارد.
نکته هشتم: تفاوت اورای میگرن با TIA: در میگرن پدیده مثبت عصبی مانند نور چشمکزن، گزگز وجود دارد. اما در TIA پدید عصبی منفی مانند کرختی، نابینایی در بخشی از میدان بینایی وجود دارد.
نکته نهم: در دوران بارداری، در یک سوم موارد میگرن تشدید میشود، در یک سوم موارد تخفیف مییابد و در یک سوم موارد بدون تغییر است.
نکته دهم: استفاده از تریپتانها در میگرن بازیلر ممنوع است.