جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ترومبوسیتوپنی اتوایمیون و ده نکته واقعا مهم!

با هم ده نكته بسيار مهم و تستى در مورد ترومبوسيتوپنى اتوايميون يا ITP مرور کنیم:

نكته اول: به تخريب اتوايميون پلاكت‏ها ITP گفته مى ‏شود. ITP مى‏ تواند اوليه يا ثانويه (ديگر بيمارى‏ هاى اتوايميون مانند SLE، بدخيمى ‏هاى خونى بويژه CLL يا عفونت‏ها بويژه عفونت‏هاى ويروسى) باشد.

نكته دوم: در كودكان در بيش از 80% موارد ITP خودمحدود است و اغلب بدون درمان بهبود مى ‏يابد؛ اما در بزرگسالان معمولاً با عود و فروكشى همراه است.

نكته سوم: تظاهرات بالينى ITP در كودكان و بزرگسالان يكسان است: پتشى و خونريزى جلدى مخاطى. ITP مى ‏تواند با عفونت HIV و هپاتيت همراهى داشته باشد و همچنين ممكن است تظاهر اوليه SLE باشد و به همين دليل بيمار مبتلا به ITP بايد از نظر اين بيمارى ‏ها مورد بررسى قرار بگيرد. در ITP معمولاً تعداد پلاكت‏ها كمتر از ده هزار است.

نكته چهارم: درمان ITP با كورتيكواستروئيدها شروع مى‏ شود، البته اگر شمارش پلاكتى بطور ثابت بالاتر از 20000 تا 50000 در هر ميكروليتر باشد، نيازى به درمان نيست.

نكته پنجم: مطالعه بالينى جديدى نشان داده است كه در ITP پاسخ به درمان با پالس دگزامتازون سريع‏تر و كامل‏تر از پردنيزون است. در بيمارى كه به دنبال درمان استروئيدى دچار عود بيمارى مى ‏شود، بايد درمان با دگزامتازون را تكرار كرد و علاوه بر آن از روش‏هاى ديگر درمانى هم استفاده نمود.

نكته ششم: از IVIG به عنوان درمان خط اول ITP با يا بدون كورتيكواستروئيدها استفاده مى‏ شود.

نكته هفتم: در مورد ترتيب درمان‏هاى خط دوم ITP اختلاف ‏نظر وجود دارد. احتمال پاسخ بيمارى به اسپلنكتومى 50% است.

نكته هشتم: ريتوكسيماب آنتى ‏بادى منوكلونالى است كه CD20 را هدف قرار مى‏ دهد و توليد آنتى‏ بادى را كم مى ‏كند. اين دارو بصورت انفوزيون داخل وريدى و بصورت هفتگى براى 4 هفته تزريق مى ‏شود و ميزان پاسخ به آن 60% است.

نكته نهم: بجز آزمون كومبس كه براى تشخيص سندرم ايوان (تركيب ITP و آنمى هموليتيك اتوايميون) بكار مى‏ رود، هيچ آزمونى براى تأئيد تشخيص ITP وجود ندارد و تشخيص بر اساس رد علل ديگر صورت مى ‏گيرد. آزمون مربوط به آنتى‏ بادى ضد پلاكت حساس و اختصاصى نيست و نبايد از آن براى تصميم ‏گيرى درمانى استفاده كرد و نقش آن در تشخيص بيمارى هم مورد ترديد است.

نكته دهم: در ITP حجم متوسط پلاكتى (MPV) افزايش دارد، زيرا پلاكت‏هاى جوان‏ترى كه از مغز استخوان وارد خون مى ‏شوند، بزرگ‏تر هستند، اما اين آزمون هم براى تشخيص قابل اعتماد نيست. در بيوپسى مغز استخوان افزايش تعداد مگاكاريوسيت‏ها ديده مى ‏شود؛ اما معمولاً نيازى به انجام بيوپسى مغز استخوان نيست.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *