ترومبوسیتوپنی اتوایمیون و ده نکته واقعا مهم!

با هم ده نکته بسیار مهم و تستى در مورد ترومبوسیتوپنى اتوایمیون یا ITP مرور کنیم:

نکته اول: به تخریب اتوایمیون پلاکت‏ها ITP گفته مى ‏شود. ITP مى‏ تواند اولیه یا ثانویه (دیگر بیمارى‏ هاى اتوایمیون مانند SLE، بدخیمى ‏هاى خونى بویژه CLL یا عفونت‏ها بویژه عفونت‏هاى ویروسى) باشد.

نکته دوم: در کودکان در بیش از ۸۰% موارد ITP خودمحدود است و اغلب بدون درمان بهبود مى ‏یابد؛ اما در بزرگسالان معمولاً با عود و فروکشى همراه است.

نکته سوم: تظاهرات بالینى ITP در کودکان و بزرگسالان یکسان است: پتشى و خونریزى جلدى مخاطى. ITP مى ‏تواند با عفونت HIV و هپاتیت همراهى داشته باشد و همچنین ممکن است تظاهر اولیه SLE باشد و به همین دلیل بیمار مبتلا به ITP باید از نظر این بیمارى ‏ها مورد بررسى قرار بگیرد. در ITP معمولاً تعداد پلاکت‏ها کمتر از ده هزار است.

نکته چهارم: درمان ITP با کورتیکواستروئیدها شروع مى‏ شود، البته اگر شمارش پلاکتى بطور ثابت بالاتر از ۲۰۰۰۰ تا ۵۰۰۰۰ در هر میکرولیتر باشد، نیازى به درمان نیست.

نکته پنجم: مطالعه بالینى جدیدى نشان داده است که در ITP پاسخ به درمان با پالس دگزامتازون سریع‏تر و کامل‏تر از پردنیزون است. در بیمارى که به دنبال درمان استروئیدى دچار عود بیمارى مى ‏شود، باید درمان با دگزامتازون را تکرار کرد و علاوه بر آن از روش‏هاى دیگر درمانى هم استفاده نمود.

نکته ششم: از IVIG به عنوان درمان خط اول ITP با یا بدون کورتیکواستروئیدها استفاده مى‏ شود.

نکته هفتم: در مورد ترتیب درمان‏هاى خط دوم ITP اختلاف ‏نظر وجود دارد. احتمال پاسخ بیمارى به اسپلنکتومى ۵۰% است.

نکته هشتم: ریتوکسیماب آنتى ‏بادى منوکلونالى است که CD20 را هدف قرار مى‏ دهد و تولید آنتى‏ بادى را کم مى ‏کند. این دارو بصورت انفوزیون داخل وریدى و بصورت هفتگى براى ۴ هفته تزریق مى ‏شود و میزان پاسخ به آن ۶۰% است.

نکته نهم: بجز آزمون کومبس که براى تشخیص سندرم ایوان (ترکیب ITP و آنمى همولیتیک اتوایمیون) بکار مى‏ رود، هیچ آزمونى براى تأئید تشخیص ITP وجود ندارد و تشخیص بر اساس رد علل دیگر صورت مى ‏گیرد. آزمون مربوط به آنتى‏ بادى ضد پلاکت حساس و اختصاصى نیست و نباید از آن براى تصمیم ‏گیرى درمانى استفاده کرد و نقش آن در تشخیص بیمارى هم مورد تردید است.

نکته دهم: در ITP حجم متوسط پلاکتى (MPV) افزایش دارد، زیرا پلاکت‏هاى جوان‏ترى که از مغز استخوان وارد خون مى ‏شوند، بزرگ‏تر هستند، اما این آزمون هم براى تشخیص قابل اعتماد نیست. در بیوپسى مغز استخوان افزایش تعداد مگاکاریوسیت‏ها دیده مى ‏شود؛ اما معمولاً نیازى به انجام بیوپسى مغز استخوان نیست.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *