آبله مرغان و ده نکته واقعا مهم!

آبله مرغان مبحثی مهم و بشدت سوالی است. هم در عفونی و هم در کودکان از این مبحث سوال می‌آید و در عین حال از نظر بالینی نیز مهم است. بدون تردید هر کدام از ده نکته زیر یک سوال را پوشش می‌دهند. خواندن نکات زیر از واجبات است!

نکته اول: در آبله مرغان بیمار از ۴۸ ساعت پیش از بروز راش وزیکولر تا کراسته شدن تمامى وزیکل‏‌ها مى‌‏تواند عفونت را منتقل کند.

نکته دوم: در آبله مرغان در برخى از بیماران ۱ تا ۲ روز پیش از آغاز راش پوستى، علایم مقدماتى وجود دارد. ضایعات پوستى بصورت ماکولوپاپول آغاز مى‌‏شوند و در طى ساعت‌‏ها تا روزها به وزیکل تبدیل مى‌‏شوند. ضایعات پوستى آبله مرغان در مراحل مختلف تکامل هستند و از تنه و صورت آغاز مى‏‌شوند و بسرعت گسترش مى‏‌یابند تا دیگر نواحى بدن را درگیر کنند. ضایعات آبله مرغان کوچک هستند (قطر بین ۵ تا ۱۰ میلى‌‏متر) و بر روى قاعده‌‏اى اریتماتو قرار دارند و بصورت گروهى در طول ۲ تا ۴ روز ایجاد مى‌‏شوند.

نکته سوم: شایعترین عارضه عفونى آبله مرغان، عفونت باکتریایى ثانویه پوست است.

نکته چهارم: در کودکان مبتلا به آبله مرغان، شایعترین محل درگیرى خارج پوستى CNS است. معمولاً در حدود ۲۱ روز پس از آغاز راش پوستى، سندرمى شامل آتاکسى حاد مخچه‏‌اى و تحریک مننژ ظاهر مى‏‌گردد. در این حالت CSF حاوى لنفوسیت بوده، سطح پروتئین‏‌هاى آن افزایش دارد.

نکته پنجم: در آبله مرغان درگیرى CNS در کودکانى که اختلال ایمنى ندارند، عارضه‌‏اى خوش‌‏خیم است و اغلب نیازى به بسترى کردن بیمار در بیمارستان وجود ندارد و بجز درمان حمایتى نیازى براى هیچ نوع درمان خاصى (تجویز آسیکلوویر) احساس نمى‏‌شود.

نکته ششم: پنومونى واریسلایى وخیم‏‌ترین عارضه آبله مرغان است و بیشتر در بالغین دیده مى‏‌شود تا کودکان!

نکته هفتم: پنومونى واریسلایى معمولاً ۳ تا ۵ روز پس از آغاز بیمارى شروع مى‏‌شود و با تاکى‏‌پنه، سرفه، تنگى نفس و تب خود را نشان مى‏‌دهد. همچنین سیانوز، درد پلورتیک قفسه سینه و هموپتیزى نیز از دیگر تظاهرات شایع بیمارى مى‌‏باشند. در رادیوگرافى، ارتشاح‏‌هاى ندولر و پنومونیت بینابینى دیده مى‏‌شود.

نکته هشتم: درمان آبله مرغان در بیمارى که ایمنى طبیعى دارد، متوجه پیشگیرى از عوارض است: ۱ـ رعایت بهداشت: حمام کردن روزانه؛ ۲ـ کوتاه کردن ناخن‏‌ها: مى‌‏توان با مراقبت دقیق از پوست، بویژه به همراه کوتاه کردن ناخن‏‌ها از عفونت ثانویه پوست جلوگیرى کرد. ۳ـ داروهاى ضد خارش: مى‏‌توان به کمک پانسمان موضعى و یا تجویز داروهاى ضد خارش، این علامت بیمارى را از بین برد. ۴ـ تجویز آسیکلوویر: در نوجوانان و افراد بالغى که از آغاز آبله مرغان آن‏ها ۲۴ و یا کمتر از ۲۴ ساعت گذشته باشد، مى‌‏توان آسیکلوویر یا والاسیکلوویر یا فام‏سیکلوویر تجویز کرد. همچنین در کودکان کمتر از ۱۲ سال نیز در صورتى که از ابتداى سیر بیمارى کمتر از ۲۴ ساعت گذشته باشد، تجویز آسیکلوویر کمک کننده خواهد بود.

نکته نهم: براى کودکان مبتلا به آبله مرغان نباید آسپیرین تجویز شود، چرا که مى‏تواند منجر به ایجاد سندرم رِى شود.

نکته دهم: براى پیشگیرى از عفونت VZV از روش‌‏هاى زیر استفاده مى‏‌شود: ۱ـ واکسن ویروسى تضعیف شده؛ ۲ـ ایمیون گلوبولین واریسلا زوستر (VZIG): در افرادى که مستعد ابتلا به بیمارى هستند، در معرض خطر ابتلا به عوارض بیمارى قرار دارند و تماس قابل توجهى داشته‌‏اند، VZIG تجویز مى‌‏شود. VZIG باید در مدت ۹۶ ساعت (ترجیحا ۷۲ ساعت) از زمان تماس تجویز شود. 3ـ درمان ضد ویروسى: در افرادى که در معرض خطر هستند و بیش از ۹۶ ساعت از زمان تماس آن‏‌ها گذشته است، مى‏‌توان از پروفیلاکسى ضد ویروسى استفاده کرد. درمان ۷ روز پس از تماس شدید آغاز مى‏‌شود. این روش از شدت بیمارى مى‏‌کاهد، اما بطور کامل از بیمارى پیشگیرى نمى‏‌کند.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *