آزلائیک اسید چیست؟
آزلائیک اسید یک اسید آلی است که در برخی از غلات وجود دارد. جالب است بدانید این ماده توسط قارچ پیتریسپوروم اوال هم تولید می شود. اگر خاطرتان باشد این قارچ در بیماریهای شوره سر، تینه آ ورسیکالر و درماتیت سبورئیک نقش داشت.
از ترکیبات موضعی آزالئیک اسید( به شکل کرم یا ژل) برای درمان بیماریهای مختلفی از جمله روزاسه، آکنه، ملاسما (ماسک حاملگی) و لکهای پوستی ناشی از التهاب استفاده میشود.
در این مقاله قصد داریم به صورت خلاصه اما جامع در مور این دارو و کاربردها و عوارض آن صحبت کنیم. توجه داشته باشید که استفاده از این دارو تنها در صورتی مجاز است که توسط پزشک تجویز شده باشد.
آزلائیک اسید چطور اثر میکند؟
آزلائیک اسید با روشهای مختلفی میتواند روی بیماریهای پوستی اثر بگذارد:
- سبب کاهش تولید مواد اکسیدان توسط سلولهای التهابی میشود و به این ترتیب از شدت آسیب دیدن پوست کم میکند.
- بر روی سلولهایی که وظیفه تولید رنگدانه در پوست را بر عهده دارند (یعنی ملانوسیتها) اثر میگذارد و فعالیت آنها را کم میکند؛ پس میتواند به کمرنگ کردن یا بیرنگ کردن لکهای پوستی کمک کند.
- اثر ضد باکتری دارد.
آزلائیک اسید به چه شکلهایی در بازار موجود است؟
آزلائیک اسید بصورت ژل یا کرم 15 یا 20% در بازار موجود است. همچنین در بسیاری موارد از آزلائیک اسید در ترکیب با ترکیبات ضد آکنه مانند محلول اریتروماسین، محلول کلینداماسین، بنزوئیل پراکسید و رتینوئیدها استفاده میشود.
آزلائیک اسید چه عوارضی دارد؟
آزلائیک اسید میتواند سبب پوستهریزی، خشکی یا قرمزی مختصر پوست شود که موقت هستند و در مدت 2 تا 4 هفته برطرف میشوند.
از آزلائیک اسید چطور استفاده میشود؟
از آزلائیک اسید دو بار در روز استفاده میشود. دارو بر روی بخشی از پوست که نیاز به درمان دارد، مقدار کم مالیده میشود.
آزلائیک اسید برای چه بیماریهایی تجویز میشود؟
از آزلائیک اسید برای درمان موارد زیر استفاده میشود:
- روزاسه: نوعی بیماری پوستی است که عمدتا صورت را گرفتار میکند و سبب گرگرفتگی صورت، قرمزی پوست صورت و متسع شدن رگهای خونی آن میشود؛ ممکن است جوشهای چرکی هم ایجاد شوند. از جمله داروهای موضعی مناسب برای درمان روزاسه میتوان به ژل مترونیدازول اشاره کرد. اعتقاد بر این است که برای درمان روزاسه، ژل 15% آزلائیک اسید از ژل 0.75% مترونیدازول موثرتر است.
- آکنه؛ یا جوش جوانی که بسیار شایع است و درمانهای مختلفی نیز برای آن وجود دارد. آزالئیک اسید هم در برخی از انواع و مراحل این بیماری می تواند توسط پزشک تجویز شود.
- ملاسما: ملاسما یا همان ماسک حاملگی، لک قهوهای خاکستری است که عمدتا محلهایی مانند گونهها، پیشانی، لب فوقانی و چانه را گرفتار میکند؛ به دنبال تماس با نور خورشید تیرهتر میشود و با محافظت پوست از نور خورشید رنگ آن کاهش مییابد.
- این نوع لک پوستی عمدتا خانمها را گرفتار میکند و ممکن است به دنبال حاملگی یا مصرف قرصهای ضد حاملگی ظاهر یا تشدید شود. از جمله داروهای موضعی موثر برای درمان ملاسما میتوان به هیدروکینون اشاره کرد. اعتقاد بر این است که در درمان ملاسما تاثیر آزلائیک اسید میتواند با هیدروکینون برابری کند.
- لکهای بعد از التهاب: بعد از التهاب پوست(مثل جای جوشها)، گاه لکهای قهوهای به جا میماند. آزلائیک اسید میتواند در درمان این نوع لکها موثر باشد.
آیا میشود از آزلائیک اسید در دوران حاملگی استفاده کرد؟
از نظر تقسیمبندی آزلائیک اسید از جمله داروهای گروه B در حاملگی است. داروهای این گروه، در حیوانات خطری بر روی جنین نداشتهاند، اما در انسانها مطالعات کافی در مورد آنها انجام نگرفته است.