آبله‌مرغان و ده نکته بسیار بسیار مهم!

داشتیم بیماری‌های عفونی کودکان را که با بثورات پوستی همراه هستند مرور می‌کردیم که ناگهان جنگ شد! برگردیم سراغ این مبحث و ده نکته مهم در مورد آبله مرغان بخوانیم:

نکته اول: در نوزادان مادرانى که ۵ روز قبل یا ۲ روز پس از زایمان دچار آبله مرغان مى‏‌شوند ممکن است نوعى عفونت شدید واریسلایى ایجاد شود. در این حالت نوزاد با تعداد زیادى ویروس مواجه مى‌‏شود، اما پیش از آن که پاسخ آنتى‌‏بادى مادر کامل شود و آنتى‌‏بادى‌‏ها از جفت عبور کنند، به دنیا مى‏‌آید. بنابراین نوزاد باید هرچه سریع‏‌تر با ایمونوگلوبولین واریسلا زوستر  (VZIG) (و در صورت عدم دسترسى به VZIG با ایمونوگلوبولین داخل وریدى) درمان شود (تا از ایجاد بیمارى جلوگیرى شود و یا بیمارى خفیف‏تری ایجاد شود).

نکته دوم: در آبله مرغان راش‏‌هاى اختصاصى در ابتدا به صورت پاپول‏‌هاى کوچک قرمز دیده مى‏‌شوند که به سرعت تبدیل به وزیکل‌‏هاى قطره اشکى غیر ناف دار با قاعده اریتماتو مى‌‏شوند و در نهایت وزیکل‌‏ها زخمى و کراسته شده، بهبود مى‌‏یابند. ضایعات جدید براى ۳ تا ۴ روز ایجاد مى‌‏شوند.

نکته سوم: در آبله مرغان معمولاً درگیرى از تنه شروع مى‌‏شود و سپس سر، صورت و با شیوع کمتر اندام‌‏ها درگیر مى‌‏شوند. مراحل مختلف ضایعات در هر لحظه قابل مشاهده هستند. تقریبا همیشه خارش وجود دارد. ممکن است لنفادنوپاتى ژنرالیزه و درگیرى مخاط دیده شود. این ضایعات ظرف ۳ تا ۴ روز به تدریج از بین مى‌‏روند.

نکته چهارم: شایع‌ترین عارضه آبله مرغان عفونت ثانویه پوست توسط استرپتوکک‌‏ها یا استافیلوکک‏‌ها است.

نکته پنجم: در آبله مرغان پنومونى در کودکان سالم نادر است اما در بالغین سالم و افراد مبتلا به نقص ایمنى در ۱۵ تا ۲۰% اتفاق مى‌‏افتد.

نکته ششم: در طى آبله مرغان به علت احتمال سندرم راى نباید از سالیسیلات‏‌ها استفاده کرد.

نکته هفتم: در آبله مرغان تجویز آسیکلوویر یا وال‏آسیکلوویر در موارد زیر اندیکاسیون دارد: ۱ـ افراد غیر واکسینه با سن بیشتر از ۱۲ سال؛ ۲ـ بیماران مبتلا به بیمارى پوستى یا ریوى مزمن؛ ۳ـ کسانى که استروئید (کوتاه مدت، متناوب یا آئروسل) یا درمان طولانى با سالیسیلات‏‌ها دریافت مى‌‏کنند.

نکته هشتم: دوز آسیکلوویر براى عفونت VZV بیشتر از HSV است. در کل در آبله مرغان تجویز خوراکى و روتین آسیکلوویر در کودکانى که از جهات دیگر سالم هستند، توصیه نمى‏‌شود.

نکته نهم: ایمنى پاسیو در برابر آبله مرغان با کمک VZIG ایجاد مى‏‌شود که تزریق آن در مدت ۹۶ ساعت از زمان تماس در فردى که مستعد ابتلا به بیمارى است و در خطر ابتلا به بیماى شدید مى‌‏باشد (کودکان مبتلا به نقص ایمنى و برخى از شیرخواران پره‌‏ترم بسترى شده در بیمارستان) اندیکاسیون دارد.

نکته دهم: اگر زن باردارى در ۲۰ هفته اول باردارى دچار آبله‏ مرغان شود، در ۲% موارد شیرخوار وى دچار عفونت مادرزادى مى‌‏گردد. این نوع عفونت (یعنى نوع مادرزادى) با اسکار پوستى (زیگ‏زاگ مانند)، آتروفى اندام، اختلالات سیستم عصبى مرکزى (هیدروسفالى و میکروسفالى) و اختلالات چشم (کاتاراکت و کوریورتینیت) مشخص مى‏‌شود.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *