آزمون دستیاری و ده نکته مهم چشم‌پزشکی!

ده نکته مهم چشم‌پزشکی مربوط به سوالات آزمون دستیاری ۱۴۰۴ را با هم مرور می‌کنیم:

نکته اول: به عفونت و التهاب حاد کیسه اشکى داکریوسیستیت حاد گفته مى‌‏شود که بیمارى شایعى است. عفونت اغلب یک طرفه است و همیشه ثانویه به انسداد کیسه اشکى یا مجراى بینى اشکى ایجاد مى‌‏شود. شروع بیمارى حاد است و بیمارى با تورم، درد، التهاب و حساسیت در ناحیه کیسه اشکى خود را نشان مى‌‏دهد. از علایم دیگر مى‌‏توان به اشک‌‏ریزش و ترشح چرک اشاره کرد. ممکن است بیمارى دچار لنفادنوپاتى بناگوشى و تحت‏ فکى به همراه تب خفیف نیز باشد.

نکته دوم: درمان داکریوسیستیت حاد بشرح زیر انجام مى‌‏شود: ۱ـ کمپرس گرم به مدت ۱۰-۵ دقیقه، ۶-۴ بار در روز؛ ۲ـ تجویز آنتى‌‏بیوتیک سیستمیک مؤثر بر گرم منفى‌‏ها و گرم مثبت‌‏ها؛ ۳ـ تجویز قطره آنتى‌‏بیوتیک موضعى؛ ۴ـ ایجاد برش و تخلیه کیسه اشکى در صورت خروج چرک یا ایجاد آبسه. در مرحله حاد نباید پروبینگ انجام شود. به کمک کتاب ۱۰۰ آیتم و مطالب قالب‌های ده نکته‌ای می‌توانستید به تست این نکته پاسخ درست بدهید!

نکته سوم: زمان شروع غربالگرى چشمی در دیابت نوع ۱، سه سال بعد از تشخیص بیمارى است و از آن پس بیمار باید سالانه تحت معاینات غربالگرى قرار بگیرد. در هر معاینه، انجام فوندوسکوپى با مردمک باز براى تشخیص علایم رتینوپاتى ضرورى است.

نکته چهارم: به علت بى‏‌علامت بودن دیابت نوع ۲، بلافاصله بعد از تشخیص، باید معاینه چشمى براى بررسى رتینوپتى دیابتى انجام شود. اگر درگیرى شبکیه وجود نداشته باشد، معاینات بعدى بصورت سالانه انجام مى‌‏شود. در صورت وجود رتینوپاتى دیابتى غیر پرولیفراتیو خفیف، معاینات پیگیرى بعدى هر ۹-۶ تا ماه انجام مى‌‏شود و در صورت وجود رتینوپاتى غیر پرولیفراتیو شدید، معاینات هر ۴-۳ ماه انجام مى‌‏شود.

نکته پنجم: استازولامید مهار کننده آنزیم کربنیک انهیدراز است و با کاهش تولید مایع زلالیه سبب کاهش فشار چشم می‌شود. این دارو اثری بر روی تسهیل خروج زلالیه از چشم ندارد و اثر ضد گلوکوم آن از اثر دیورتیک آن نیز مجزا است. از استازولامید به عنوان درمان کمکی گلوکوم زاویه باز (مزمن ساده)، گلوکوم ثانویه و برای کاهش فشار داخل چشم قبل از جراحی برخی انواع گلوکوم استفاده می‌شود. به کمک  مطالب قالب‌های ده نکته‌ای می‌توانستید به تست این نکته پاسخ درست بدهید!

نکته ششم:  کراتیت قارچى فیلامانى در مناطق گرم و مرطوب شایع‏‌تر است. از جمله عوامل خطرساز براى ابتلا به این نوع کراتیت مى‌‏توان به ضربه ناشى از برخورد جسم خارجى (بویژه مواد گیاهى) به قرنیه، ضربه ناشى از استفاده از لنز تماسى، استفاده طولانى مدت استروئیدهاى سیستمیک و موضعى، جراحى‌‏هاى قرنیه، کراتیت‏‌هاى مزمن و زندگى در آب و هواى گرم و مرطوب و مشاغلى نظیر باغبانى اشاره کرد.

نکته هفتم: کراتیت قارچى فیلامانى اغلب بصورت ارتشاح سفید خاکسترى با ظاهر خشک و حاشیه‏‌هاى نامنظم پر مانند خود را نشان مى‏‌دهد. ممکن است ضایعات متعدد در کنار هم و بصورت اقمارى قرار گرفته باشند. ممکن است با وجود سالم بودن اپى‏‌تلیوم، ارتشاح استرومایى عمقى ایجاد شود.

نکته هشتم: از محلول ناتامایسین برای درمان بیشتر کراتیت‌های قارچی فیلامانی استفاده می‌شود. به کمک کتاب ۱۰۰ آیتم و مطالب قالب‌های ده نکته‌ای می‌توانستید به تست این نکته پاسخ درست بدهید!

نکته نهم: با افزایش سن خاصیت ارتجاعى و قدرت تطابق عدسى کم مى‏‌شود. معمولاً دامنه تطابق در ۱۰ سالگى حدود ۱۴ دیوپتر است در حالى که این مقدار در ۵۰ سالگى به ۲ دیوپتر کاهش مى‏یابد. هر فردى براى مطالعه مى‏‌تواند از نصف قدرت تطابق خود براحتى و بدون مشکل استفاده کند. بنابراین یک فرد ۴۵ ساله که حدود ۳.۵ تا ۴ دیوپتر دامنه تطابق دارد، بدون خستگى مى‏‌تواند از ۲ دیوپتر تطابق عدسى استفاده کند. این فرد براى مطالعه در فاصله ۲۵ سانتى‌‏متر نیاز به ۴ دیوپتر تطابق دارد و ممکن است براى چند دقیقه بتواند مطالعه کند، اما براى مدت طولانى دچار خستگى شده، دید نزدیک وى تار مى‏‌شود. براى رفع این مشکل باید از عینک‏‌هاى کمکى (محدب یا مثبت) استفاده کند.

نکته دهم: کنژنکتیویت فلیکتنولر نوعى ضایعه ندولر است که اغلب در کودکان و بزرگسالان جوان دیده مى‌‏شود. این ضایعه نوعى پاسخ آلرژیک ملتحمه و قرنیه به برخى از آنتى‌‏ژن‌‏ها است که بیمار به آن‏ها حساس مى‏‌باشد.فلیکتنول ملتحمه ضایعه‏‌اى کوچک، سفت و برآمده است که توسط پرخونى احاطه مى‌‏شود و اغلب در لیمبوس ایجاد مى‏‌شود. بعد از چند روز قسمت سطحى فلیکتنول خاکسترى و نرم شده، ریزش مى‌‏کند و ضایعه بسرعت برطرف مى‌‏شود و برخلاف فلیکتنول قرنیه اسکار بر جاى نمى‏‌گذارد.درمان شامل برطرف کردن علت زمینه (اغلب بلفاریت استافیلوککى) است. توصیه به استفاده از قطره آنتى‌‏بیوتیک و دوره کوتاهى استروئید موضعى مى‌‏شود.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *