آزمون دستیاری ۱۴۰۴ و ده نکته مهم جراحی!

ده نکته بسیار مهم تست‌های جراحی آزمون دستیاری اردیبهشت ۱۴۰۴ را با هم مرور می‌کنیم:

نکته اول: شایع‏‌ترین روش رویکرد به زخم‌‏هاى حاد، بستن اولیه زخم است که سبب التیام اولیه (Healing by Primary Intention) مى‏‌شود. زخم‌‏هایى که بطور اولیه بسته مى‌‏شوند، عموما در مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت بطور کامل مجددا اپى‌‏تلیالیزه مى‌‏شوند و در این زمان مى‌‏توان پانسمان جراحى را برداشت.

نکته دوم: در هنگام محاسبه درصد TBSA نباید سوختگى‌‏هاى سطحى یا درجه ۱ را در نظر گرفت به عبارت دیگر تنها سوختگى‌‏هاى ضخامت ناکامل (درجه ۲) و ضخامت کامل (درجه ۳) در محاسبه TBSA لحاظ مى‌‏شوند. بر اساس فرمول Consensus براى احیاء بیمارى که دچار سوختگى شده است mL/kg4-2 رینگر لاکتات به ازاى هر درصد سوختگى تجویز می‌‏شود. نیمى از مقدار محاسبه شده در ۸ ساعت اول و باقیمانده آن در طى ۱۶ ساعت بعدى تزریق مى‌‏شود. با خواندن ۱۰۰ آیتم می‌توانستید براحتی به این تست پاسخ بدهید!

نکته سوم: در زنى که دچار گرمى، ادم و اریتم پستان است، تشخیص‌‏هاى افتراقى شامل بیمارى‏‌هاى عفونى مانند ماستیت یا آبسه بستان و بدخیمى مانند آبسه التهابى پستان مى‌‏شوند. ماستیت بیشتر از همه با شیردهى ارتباط دارد. به کمک سونوگرافى مى‌‏توان تجمع‌‏هاى مایع قابل تخلیه را مشاهده کرد. به کمک آسپیراسیون‌‏هاى مکرر آبسه به همراه تجویز آنتى‌‏بیوتیک، مى‏‌توان آبسه را درمان کرد، بدون آن که نیاز به درناژ باز شود.

نکته چهارم: تظاهرات الکتروکاردیوگرافیک هیپوکالمی عبارتند از: پائین آمدن ولتاژ، مسطح شدن یا معکوس شدن موج T، برجسته شدن موج U، فرورفتگى قطعهST ، طولانى شدن فاصله  PR و پهن شدن کمپلکس QRS. با خواندن ۱۰۰ آیتم می‌توانستید براحتی به این تست پاسخ بدهید!

نکته پنجم: زخم‏‌هاى گلوله که آشکارا از پریتوان عبور کرده‌‏اند یا با هیپوتانسیون همراه هستند، باید بسرعت با لاپاروتومى تجسسى درمان شوند، چرا که در این حالت احتمال آسیب‌‏دیدگى احشاء بسیار بالا است. ممکن است مسیر گلوله خط مستقیم نباشد و نباید فکر کرد که سوراخ‏‌هاى ورودى و خروجى گلوله با خطى مستقیم به هم متصل مى‌‏شوند. در صورت اصابت گلوله به RUQ، بشرط پایدار بودن وضعیت همودینامیک مى‌‏شود از سى‌‏تى اسکن استفاده کرد و بجاى مداخله جراحى بیمارى را تحت نظر گرفت، اما همچنان در این حالت هم استاندارد طلایى، تجسس جراحى است.

نکته ششم: ارزیابى بیمار مشکوک به کارسینوم معده با شرح‏‌حال و معاینه بالینى شروع مى‏‌شود. معاینه بالینى باید بر کشف نشانه‏‌هاى بیمارى پیشرفته متمرکز باشد: ۱ـ بزرگى عقده لنفاوى در ناحیه سوپراکلاویکولر چپ (عقده لنفاوى ویرشو)؛ ۲ـ وجود ندول قابل لمس در ناف (ندول خواهر مارى ژوزف)؛ ۳ـ وجود ستیغ قابل لمس در معاینه رکتوم (طاقچه بلامر)؛ ۴ـ وجود آسیت. دو مورد اول نشان‌‏دهنده انتشار دوردست تومور و دو مورد آخر نشانه انتشار آن در پریتوان هستند و در کل همه این یافته‌‏ها نشان‏‌دهنده پیش‏آگهى نامطلوب مى‏‌باشند.

نکته هفتم: در هر بیمار مبتلا به ندول تیروئید، اندازه‌‏گیرى TSH سرم و انجام سونوگرافى تیروئید اولین قدم‌‏هاى تشخیصى هستند. ۱ـ اگر TSH پائین باشد، غده تیروئید یا ندول آن پرکار است و قدم بعدى انجام اسکن تیروئید است. ۲ـ اگر TSH بالا یا طبیعى باشد و ندول معیارهاى سونوگرافیک لازم براى بیوپسى را داشته باشد، قدم بعدى FNA است. با خواندن ۱۰۰ آیتم می‌توانستید براحتی به این تست پاسخ بدهید!

نکته هشتم: درمان پولیپ‌‏هاى کولون، پولیپکتومى با کولونوسکوپ است. بدین ترتیب مى‏‌توان با ارزیابى پاتولوژیک پولیپ نوع آن را مشخص کرد. گاه نمى‌‏توان پولیپ بزرگ یا مسطح را بدون خطر با کولونوسکوپ برداشت و اگر بیوپسى نشان بدهد که پولیپ آدنوماتو است، باید رزکسیون سگمنتال کولون را انجام داد. 

نکته نهم: درمان آبسه‌های دیورتیکولی به این شرح است: آبسه‏‌هاى کوچک مجاور کولون یا داخل مزانتر کولون ممکن است به استراحت روده و تجویز آنتى‏‌بیوتیک‏‌هاى داخل وریدى پاسخ بدهند. آبسه‏‌هاى بزرگ‏تر (بیش از ۵ سانتى‌‏متر) به کمک درناژ از راه پوست با راهنمایى تصویربردارى (به همراه استراحت روده و آنتى‏‌بیوتیک) درمان مى‌‏شوند.

نکته دهم: درمان اولیه کوله‏‌سیستیت حاد شامل موارد زیر مى‌‏شود: ۱ـ قطع مصرف مواد غذایى از راه دهان؛ ۲ـ تجویز مایعات داخل وریدى؛ ۳ـ تجویز آنتى‏‌بیوتیک. بعد از تأئید تشخیص و مشخص شدن برنامه درمانى، مى‏توان با احتیاط از مسکن‌‏هاى تزریقى استفاده کرد. بهترین درمان براى بیشتر بیماران، کوله‌‏سیستکتومى زودهنگام در مدت چند روز از شروع تظاهرات بالینى است. بعد از آن بیمارى تا حدى هیدراته شد و آنتى‌‏بیوتیک دریافت کرد، جراحى اندیکاسیون دارد.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *