ده نکته بسیار مهم در مورد ده داروی چشمی (موضعی) مهم!

نکته اول: تروپیکامید یا میدریازیل داروی آنتی‌کولینرپزیکی است که سبب سیکلوپلژی (فلج تطابق) و میدریاز می‌شود. اثر این دارو ۵ تا ۶ ساعت باقی می‌ماند و اثر آن از همه سیکلوپلژیک‌ها زودتر شروع می‌شود. از این دارو برای دیدن ته چشم استفاده می‌شود.

نکته دوم: تیمولول مهار کننده غیر اختصاصی گیرنده‌های بتا ۱ و بتا ۲ آدرنژیک است و با کاهش تشکیل زلالیه سبب کاهش فشار داخل چشم می‌شود. از این دارو نباید در بیماران مبتلا به آسم یا بلوک دهلیزی بطنی ۲ و ۳ استفاده شود.

نکته سوم: بریمونیدین آگونیست انتخابی گیرنده آلفا ۲ آدرنرژیک است که از آن برای کاهش فشار داخل چشم در گلوکوم استفاده می‌شود. این دارو می‌تواند سبب خشکی دهان و بینی، عوارض آلرژیک، سفیدی ملتحمه و کاهش فشار خون سیستمیک شود.

نکته چهارم: کرومولین سدیم مانع رها شدن هیستامین و لوکوترین‌ها از ماستوسیت‌ها می‌شود و اثر مستقیم آنتی‌هیستامین و ضد التهابی ندارد. این دارو در بیماری کراتوکنژنکتیویت بهاره (ورنال) داروی انتخابی است. برای این که موثر باشد، باید چند هفته قبل از شروع واکنش‌های التهابی و آلرژیک مصرف شود. این دارو بصورت قطره چشمی موجود است.

نکته پنجم: دورزولامید مهار کننده آنزیم کربنیک انهیدراز است: سبب کاهش ترشح زلالیه و کاهش فشار چشم می‌شود. بصورت محلول چشمی موجود است و برای درمان گلوکوم بکار می‌رود.

نکته ششم: کتوتیفن هم پایدار کننده ماست‌سل و هم آنتاگونیست H1 است و بصورت قطره چشمی موجود است.

نکته هفتم: لاتانوپروست مشتق پروستاگلاندین F2 است که با افزایش تخلیه زلالیه فشار چشم را پائین می‌آورد و در گلوکوم از آن استفاده می‌شود. از جمله عوارض آن می‌توان به تغییر پیگمانتاسیون عنبیه و بافت‌های اطراف چشم بویژه پلک اشاره کرد. این دارو سبب رشد و ازدیاد مژه‌ها می‌شود.

نکته هشتم: پروپاراکائین و تتراکائین بی‌حس کننده‌های موضعی هستند که از آن‌ها برای ایجاد بی‌حسی موضعی کوتاه مدت برای معاینه چشم‌پزشکی از جمله اندازه‌گیری فشار داخل چشم، خارج کردن اجسام خارجی قرنیه و ملتحمه و ایجاد برش قرنیه و ملتحمه استفاده می‌شود. مصرف طولانی مدت بی‌حس کننده‌های موضعی می‌تواند سبب التهاب شدید قرنیه، کدورت و زخم قرنیه شود.

نکته نهم: پیلوکارپین داروی کولینرژیکی است که بصورت محلول چشمی موجود است و سبب افزایش خروج زلالیه از چشم شده، فشار چشم را کاهش می‌دهد و از آن برای درمان گلوکوم (عمدتا زاویه باز) استفاده می‌شود.

نکته دهم: نفازولین بر روی گیرنده آلفا آدرنرژیک آرتریول‌ها اثر می‌کند و سبب انقباض آرتریول‌ها می‌شود و احتقان چشم و بینی را کاهش می‌دهد و بصورت محلول چشمی (و بینی) موجود است. از این دارو برای تسکین موقت احتقان و خارش و تحریک ناشی از آلرژی (گرده گل)، سرماخوردگی و استفاده بیش از حد چشم‌ها (رانندگی و مطالعه) استفاده می‌شود. نباید درمان بیش از ۳ تا ۴ روز ادامه یابد.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *