سندرم روده تحریک‌پذیر و ده نکته خیلی مهم!

به ده نکته مهم زیر در مورد سندرم روده تحریک‌پذیر یا IBS توجه کنید.

نکته اول: در IBS درد شکم اغلب اپى‏‌زودیک و کرامپى است، اما ممکن است این نوع درد بر روى زمینه‌‏اى از درد مبهم و ثابت اضافه شود. درد اغلب به دنبال غذا خوردن یا استرس‏‌هاى روانى تشدید مى‏‌شود و با دفع گاز یا مدفوع برطرف مى‏‌شود.

نکته دوم: در IBS سؤتغذیه در نتیجه مصرف ناکافى کالرى بندرت مشاهده مى‌‏شود. سؤجذب و کاهش وزن در IBS روى نمى‌‏دهد.

نکته سوم: تغییر در عادات روده‏اى، ثابت‏‌ترین نماى بالینى در بیماران مبتلا به IBS است. شایع‌ترین الگویى که در بیماران مبتلا به IBS مشاهده مى‌‏شود، یبوستى است که بطور متناوب جاى خود را با اسهال عوض مى‏‌کند. البته معمولاً یکى از این دو علامت (یبوست یا اسهال)، علامت اصلى بیمارى را تشکیل مى‎‏‌دهند.

نکته چهارم: در IBS خونریزى مشاهده نمى‌‏شود، مگر آن که هموروئیدها مسئول ایجاد آن باشند.

نکته پنجم: در IBS در بیشتر بیماران باید CBC و سیگموئیدوسکوپى انجام شوند و در صورتى که بیمار دچار اسهال باشد، مدفوع از نظر انگل و تخم آن مورد بررسى قرار گیرد. در بیماران مسن‏‌تر از ۴۰ سال، باید باریم انماى Air-Contrast و یا کولونوسکوپى هم انجام گیرد. در بیمارانى که علامت اصلى آن‏ها اسهال و افزایش تولید گاز است، باید با آزمون هیدروژن تنفسى کمبود لاکتاز رد شود (و یا براى ۳ هفته رژیم بدون لاکتاز تجویز شود).

 

نکته ششم: یافته‌‏هاى زیر به ضرر تشخیص IBS هستند: ۱ـ اولین تظاهر بیمارى در سن بالا؛ ۲ـ سیر پیشرونده بیمارى از زمان شروع؛ ۳ـ پایدار ماندن اسهال پس از ۴۸ ساعت ناشتایى؛ ۴ـ اسهال شبانه؛ ۵ـ اسهال + استئاتوره.

نکته هفتم: یافته‌‏هاى زیر به نفع  IBSهستند: ۱ـ عود درد قسمت تحتانى شکم + تغییر در عادات روده‏‌ا‌ى، بدون پیشرفت علایم؛ ۲ـ شروع علایم در هنگام استرس؛ ۳ـ عدم وجود دیگر علایم سیستمیک (تب، کاهش وزن)؛ ۴ـ مدفوع کم حجم و بدون خون.

نکته هشتم: IBS مى‌‏تواند توسط عفونت گوارشى ایجاد شود: این نوع IBS، در زنان شیوع بیشترى دارد و بیماران جوان‏‌تر را بیشتر گرفتار مى‏‌کند. از جمله عوامل خطرساز ایجاد IBS بعد از عفونت (بترتیب اهمیت) مى‌‏توان به این موارد اشاره کرد: طولانى بودن مدت بیمارى اولیه، توکسیسیته باکترى‏‌هاى مسبب عفونت، سیگار کشیدن، وجود شاخص‏‌هاى مخاطى التهاب، جنس مؤنث، افسردگى، هیپوکندریازیس، وجود رویداد ناخوشایند در زندگى در سه ماه گذشته. ممکن است سن بیشتر از ۶۰ سال در برابر IBS بعد از عفونت محافظت ایجاد کند.

نکته نهم: از جمله میکروب‌‏هاى مسبب عفونت اولیه ایجاد کننده IBS مى‌‏توان به کمپیلوباکتر، سالمونلا و شیگلا اشاره کرد.

نکته دهم: برخى از بیماران مبتلا به  IBS-Dممکن است دچار اسپروى سلیاک باشند. اگر شیوع اسپروى سلیاک بیش از ۱% باشد، بررسى سرولوژى این بیمارى در بیماران مبتلا به IBS-D مقرون به صرفه است و اگر شیوع سلیاک بیش از ۸% باشد، راهبرد تشخیصى اصلى است.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *