ده نکته بسیار مهم و تستى در مورد درمان خونریزى از واریس مرى را مرور مىکنیم. مطالب زیر از کتاب جراحى لاورنس انتخاب شدهاند؛ اما از خونریزى واریس مرى در داخلى گوارش هم زیاد سؤال آمده است. نکات زیر را با دقت بخوانید و بخوبى بخاطر بسپارید، زیرا بسیار مهم و سؤالى هستند:
نکته اول: در بیمارى که دچار خونریزى از واریس مرى شده است، ABC مربوط به احیاى حاد همانند هر بیمار ناخوش یا آسیب دیده انجام مىشود.
نکته دوم: در خونریزى از واریس مرى، ابتدا راه هوایى برقرار شده، اکسیژن تجویز مىشود و اشباع هموگلوبین از اکسیژن مونیتور مىگردد. هدف اول درمان، احیاى حجم با کار گذشتن مسیرهاى وریدى بزرگ است. خون از دست رفته با تزریق خون و اجزاى آن جایگزین مىشود تا حجم داخل عروقى کافى برقرار شود.
نکته سوم: در خونریزى از واریس مرى، باید از جایگزینى بیش از حد حجم با محلولهاى کریستالوئید که سبب تشدید آسیت و خونریزى مجدد مىشوند، خوددارى گردد.
نکته چهارم: برونده ادرارى بهترین شاخص بالینى براى ارزیابى کفایت احیا است.
نکته پنجم: در بیمارى که دچار خونریزى از واریس مرى شده است، پروفیلاکسى کوتاه مدت آنتىبیوتیکى نیز انجام مى شود چرا که خطر عفونت در این بیماران بشدت ناخوش بالا است.
نکته ششم: درمان دارویى براى خونریزى از واریسهاى مرى بخوبى تحمل مىشود و عوارض کمى دارد و به همین دلیل پیش از تشخیص قطعى، درمان با داروهاى وازواکتیو شروع مىشود. سوماتواستاتین داخل وریدى سبب انقباض عروق احشاء مىشود و جریان خون پورت را کاهش مىدهد و سبب کاهش یا قطع خونریزى واریس در بیش از ۵۰% از بیماران مىشود. وازوپرسین و ترلیپرسین هم سبب انقباض عروق احشاء مىشوند، اما به اندازه سوماتواستاتین در کنترل خونریزى مؤثر نیستند.
نکته هفتم: در خونریزى از واریس مرى درمان با اندوسکوپ باید در مدت ۱۲ ساعت از شروع خونریزى انجام شود و در ۸۰% از بیمارانى که دچار خونریزى از واریسهاى مرى شده اند، مؤثر است. براى این منظور از اسکلروتراپى یا لیگاسیون با نوار استفاده مىشود.
نکته هشتم: در خونریزى از واریس مرى، لیگاسیون با نوار درمان اندوسکوپیک انتخابى در خونریزى حاد است.
نکته نهم: در خونریزى از واریس مرى در صورت شکست درمانهاى دارویى و اندوسکوپیک براى کنترل خونریزى مى توان از تامپوناد مجرایى با لوله Sengstaken-Blakemore استفاده کرد. در صورت جاگذارى مناسب، این روش مىتواند در حدود ۹۰% از خونریزى هاى واریس را متوقف کند.
نکته دهم: شانت پورتوسیستمیک داخل کبدى ترانس ژوگولر یا TIPS نوعى روش مداخلهگر تصویربردارى است که با ایجاد نوعى شانت پورتوکاو در داخل کبد، فشار ورید پورت را کم مىکند و از آن براى درمان انواع عوارض هیپرتانسیون پورت استفاده مىشود. این روش در ۹۵% موارد، بجز در بیماران مبتلا به کواگولوپاتى شدید، موفقیتآمیز است.