جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

برای دریافت نوبت درمانگاه تخصصی فرم رزرو نوبت را تکمیل کنید

ریزش موی سکه ای یا آلوپسی آره‌آتا

ریزش موی سکه ای یا آلوپسی آره آتا

فهرست مطالب

ریزش موی سکه ای یا آلوپسی آره‌آتا چیست و چرا ایجاد می‌شود؟

آلوپسی آره‌آتا نوعی ریزش مو بدون بر جای گذاشتن اسکار است که اغلب شروعی سریع دارد؛ معمولا منطقه ریزش مو گرد یا بیضی است و حدود مشخص دارد (مثل سکه!!). در آلوپسی آره‌آتا ریزش مو می‌تواند تکه‌ای یا منتشر باشد و یا حتی بصورت نواری حاشیه‌های موهای سر را گرفتار کند.

احتمالا آلوپسی آره‌آتا نوعی اختلال ایمنی است؛ زیرا برخی از سلول‌های ایمنی بدن را در ایجاد این بیماری دخیل می‌دانند.

 

آلوپسی آره‌آتا چطور خودش را نشان می‌دهد؟

آلوپسی آره‌آتا در کودکان و جوانان بیشترین شیوع را دارد. اغلب بطور ناگهانی یک یا چند ناحیه بدون مو به اندازه 1 تا 4 سانتی‌متر در سر پدیدار می‌شود. ممکن است ابروها یا ریش هم گرفتار شوند؛ بندرت دیگر نواحی بدن دچار می‌شوند.

آلوپسی آره‌آتا انواع شدیدتری هم دارد: به عنوان مثال در آلوپسی توتالیس تمام موهای سر می‌ریزند و در آلوپسی یونیورسالیس (که بسیار نادر است) تمام موهای بدن ناپدید می‌شوند. در نوع افیازیس، موهای حاشیه‌های سر می‌ریزند. در نوع منتشر تراکم کل موهای سر کم می‌شود.

اغلب به استرس به عنوان علت آلوپسی آره‌آتا اشاره می‌شود، اما شواهدی کمی وجود دارد که ارتباط استرس را با آلوپسی آره‌آتا نشان بدهد.

رویش مجدد موها در مدت 1 تا 3 ماه آغاز می‌شوند؛ البته ممکن است ریزش مو در نواحی دیگر روی بدهد. موهای جدیدی که می‌رویند، ممکن است نازک و سفید باشند.

در 30% از بیماران مبتلا به آلوپسی آره‌آتا فرورفتگی‌های ریز بر روی صفحه ناخن‌ها دیده می‌شود. همچنین آلوپسی آره‌آتا ممکن است با اختلالات تیروئید همراهی داشته باشد.

 

با افزایش سن، ممکن است شکل طبیعی قسمت میانی صورت که محدب است، تغییر کند و این بخش از صورت مسطح یا حتی مقعر شود. علت این مسئله پائین آمدن تدریجی بافت نرم گونه‌ها و نیز تحلیل رفتن توده‌های چربی این نواحی است. ممکن است بتدریج و همراه با این تغییرات فرورفتگی خطی به موازات خطوط خنده ظاهر شود که فرورفتگی گونه‌ای نام دارد؛ این فرورفتگی مربوط به اتصالات عمقی پوست است و با گذشت زمان و تحلیل رفتن بافت‌های صورت، بیشتر خودش را نشان می‌دهد. با تزریق فیلر می‌توان این مشکلات را برطرف کرد.

 

آلوپسی آره‌آتا چطور تشخیص داده می‌شود؟

معمولا پزشک بر اساس مشاهده ضایعات و معاینه پوست و مو می‌تواند به تشخیص بیماری برسد، اما گاه، در موارد مشکوک نیاز به نمونه‌برداری از پوست می‌شئذ =و

آلوپسی آره‌آتا می‌تواند با برخی از بیماری‌های خودایمنی دیگر مانند بیماری‌های تیروئید، دیابت ملیتوس و یا لوپوس همراهی داشته باشد. در صورت لزوم بررسی بیشتر در مورد این بیماری‌ها انجام می‌شود.

 

آلوپسی آره‌آتا چگونه درمان می‌شود؟

در آلوپسی آره‌آتا، در بیشتر نواحی، شاهد رویش مجدد مو خواهیم بود و شاید نیاز به درمان نباشد. اما در هر صورت درمان‌های مختلفی برای این بیماری وجود دارد:

  • روش‌های موضعی
  • می‌توان برای درمان بیماری از کرم‌ها یا محلول‌های کورتیکواستروئیدی موضعی استفاده کرد.
  • تزریق موضعی کورتیکواستروئید (تریامسینولون) در محل‌های ریزش مو می‌تواند سبب رشد مجدد مو شود. یکی از عوارض اصلی این روش، تحلیل رفتن پوست (معمولا بصورت فرورفتگی پوست در محل تزریق) است؛ اگر تزریق درست و به مقدار لازم انجام شود، معمولا این عارضه ایجاد نمی‌شود.
  • دارویی مثل آنترالین که روزی یک بار و با غلظتی تجویز می‌شود که سبب التهاب مختصر پوست گردد، گاه در درمان آلوپسی آره‌آتا مفید واقع می‌شود.
  • برخی از متخصصین پوست از برخی از مواد تحریک کننده برای درمان آلوپسی آره‌اتا استفاده می‌کنند.
  • روش‌های خوراکی و تزریقی
  • در بیمارانی که دچار آلوپسی آره‌آتا از نوع گسترده هستند و بیماری آن‌ها با سرعت در حال پیشرفت است، می‌توان برای درمان از داروهای کورتیکواستروئیدی تزریقی (داخل وریدی) استفاده کرد. توجه داشته باشید که کورتیکواستروئیدهای خوراکی از گسترش یا عود آلوپسی آره‌آتای شدید جلوگیری نمی‌کنند.
  • بتازگی داروهای جدیدی که بطور اختصاصی بخش‌های خاصی از سیستم ایمنی را مهار می‌کنند، برای درمان آلوپسی آره‌آتا پیشنهاد شده‌اند. از جمله این داروها می‌توان به توفاسیتینیب و باریسیتینیب اشاره کرد.

برای دریافت نوبت درمانگاه تخصصی فرم رزرو نوبت را تکمیل کنید

نویسندگان
Picture of دکتر مهدی ایزدی
دکتر مهدی ایزدی
Picture of دکتر سید داود میرترابی
دکتر سید داود میرترابی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مشابه