جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

گیلن باره و ده نکته بسیار مهم و سوالی!

سندرم گیلن‌‏باره نوعى پلى‌‏نوروپاتى التهابى و شایع‏‌ترین علت فلج حاد در بزرگسالان جوان است. این بیمارى در اثر اختلال سیستم ایمنى و فعال شدن آن بر علیه میلین اعصاب محیطى ایجاد مى‌‏شود. در این بیمارى علایم حرکتى، حسى و احشایى وجود دارند، اما علایم حرکتى از علایم حسى شدیدتر هستند. علایم قرینه هستند و بیمار دچار تب نمى‌‏شود. شایع‏ترین نوع بیمارى نوع بالارونده است. گیلن‏‌باره بیمارى بسیار مهمى است و احتمال طرح سؤال از آن زیاد است. در زیر به ده نکته مهم در مورد این بیمارى اشاره مى‏‌کنیم:

نکته اول: در نوع بالارونده بیمارى گیلن‌‏باره، ضعف عضلانى از قسمت‏‌هاى دیستال اندام تحتانى شروع مى‌‏شود و سپس به پروگزیمال اندام تحتانى و بعد به اندام فوقانى و در نهایت تنه، گردن و صورت مى‌‏رسد.

نکته دوم: در موارد شدید گیلن‌‏باره، رفلکس مردمک به نور هم از بین مى‌‏رود.

نکته سوم: در گیلن‌‏باره همزمان با ضعف عضلانى در هر گروه از عضلات، رفلکس‏‌هاى تاندونى مربوط به آن عضلات کم شده، سپس از بین مى‌‏رود.

نکته چهارم: درگیرى اتونوم در گیلن‌‏باره شایع است و مى‏‌تواند شدید باشد. از جمله علایم شایع اتونوم مى‌‏توان به تاکى‌‏کاردى و برادى‏‌کاردى، آریتمى‌‏هاى قلبى، متغیر بودن فشار خون، اختلالات اسفنکترى، اختلال در تعریق و ایلئوس پارالیتیک اشاره کرد.

نکته پنجم: در گیلن‌‏باره‌ ‏اختلالات حسى متنوعى در بیمارى مشاهده مى‌‏شود، اما علایم حسى به شدت علایم حرکتى نیستند.

نکته ششم: در گیلن‌‏باره کاهش حس و پارستزى انگشتان دست و پا یافته شایعى است. بیش از نیمى از بیماران از دردهاى عضلانى بویژه در عضلات کمربند لگنى شکایت دارند. سطح حسى دیده نمى‌‏شود.

نکته هفتم: در گیلن‌‏باره بررسى CSF بعد از هفته اول افزایش پروتئین بدون پائین آمدن قند را نشان مى‌‏دهد. سلول مایع مغزى نخاعى هم افزایش ندارد و یا حداکثر ۵۰ سلول تک هسته‌‏اى در هر میلى‏‌لیتر مکعب مایع دیده مى‌‏شود. سلول پلى‌‏مرفونوکلئر در مایع مغزى نخاعى وجود ندارد. به یافته‌‏هاى فوق جدایى آلبومینوسیتولوژیک مى‏‌گویند که از شاخص‏هاى مهم تشخیصى بیمارى است.

نکته هشتم: در ۷۵% موارد بیمار مبتلا به گیلن‌‏باره بطور کامل بهبود مى‏‌یابد، در ۲۰% موارد عارضه بجا مى‏‌ماند و در ۵% موارد بیمار فوت می‌کند.

نکته نهم: بیمارى گیلن‌‏باره خودبخود بهبود مى‌‏یابد، اما در بیشتر موارد نیاز به درمان اختصاصى دارد: ۱ـ پلاسمافرز؛ ۲ـ IVIG.

نکته دهم: بسیار بسیار مهم: کورتیکواستروئیدها جایى در درمان گیلن‏‌باره ندارند.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *