بیماری وبا و ده نکته بسیار بسیار بسیار مهم!

وبا توسط ویبریو کلرا ایجاد می‌شود. این بیماری هم از نظر بالینی بسیار مهم است و هم از نظر تستی! از امروز مهم‌ترین مباحث عفونی را با هم مرور می‌کنیم: به ده نکته مهم زیر توجه کنید:

نکته اول: وبا با واسطه توکسین ایجاد مى‏‌شود. توکسین کلرا (CT) نوعى انتروتوکسین قوى است که پس از کلنیزاسیون میکروارگانیسم در روده باریک از آن رها مى‏‌شود. بنابراین در وبا اسهال التهابى نیست و نباید گلبول سفید و قرمز در مدفوع مشاهده شود.

نکته دوم: در بیمار غیر ایمن، پس از دوره انکوباسیون ۲۴ تا ۴۸ ساعته، وبا بطور ناگهانى با اسهال آبکى بدون درد آغاز مى‏‌شود که بسرعت ممکن است حجیم شده با استفراغ همراه شود. در موارد شدید، در ۲۴ ساعت اول ممکن است حجم مدفوع به بیش از mL/kg250 برسد. اگر مایعات و الکترولیت‏‌ها جایگزین نشوند، شوک هیپوولمیک و مرگ سر مى‏‌رسد. معمولاً بیمار تب ندارد.

نکته سوم: کرامپ‏‌هاى عضلانى ناشى از اختلالات الکترولیتى شایع هستند و مدفوع ظاهرى اختصاصى دارد: مایعى خاکسترى و مختصرى کدر به همراه رگه‌‏هاى موکوس، بدون خون و شبیه به آب برنج شسته شده!

نکته چهارم: در وبا مرگ، ناشى از شوک هیپوولمیک است، به همین دلیل اولین اولویت درمانى احیاء با مایعات است. در بیمارانى که قادر به آشامیدن نیستند، مى‏‌توان ORS را از طریق لوله نازوگاستریک تجویز کرد، اما بهترین روش درمان بیماران شدیدا دهیدراته استفاده از مایعات و الکترولیت‌‏هاى داخل وریدى است. از آنجا که اسیدوز شدید بطور شایع مشاهده مى‌‏شود، رینگر لاکتات مایع انتخابى است.

نکته پنجم: در وبا تجویز آنتى‏‌بیوتیک از مدت و حجم دفع مایعات مى‌‏کاهد و سبب تسریع پاک شدن مدفوع از میکروارگانیسم مى‏‌شود (اما براى درمان قطعى ضرورى نیست). بنابراین در بیمارانى که دچار دهیدراسیون متوسط تا شدید هستند، باید آنتى‌‏بیوتیک تجویز شود.

نکته ششم: در وبا در بسیارى از مناطق ماکرولیدها نظیر اریترومایسین (در بزرگسالان ۲۵۰ میلى‌‏گرم خوراکى ۴ بار در روز براى سه روز) یا آزیترومایسین (در بزرگسالان تک دوز ۱ گرمى) داروهاى انتخابى هستند. مقاومت در برابر تتراسیکلین‌‏ها رو به افزایش است. اگر در منطقه‏‌اى باکترى در برابر تتراسیکلین حساس باشد، در بزرگسالان از داکسى‌‏سیکلین (در زنان غیر حامله ۳۰۰ میلى‏‌گرم دوز واحد) یا تتراسیکلین (در زنان غیر حامله ۵۰۰ میلى‌‏گرم ۴ بار در روز براى سه روز) استفاده مى‏‌شود؛ در کودکانى که کمتر از ۸ سال سن دارند، این درمان توصیه نمى‌‏شود.

نکته هفتم: براى جدا کردن ویبریو کلرا در آزمایشگاه نیاز به محیط‏‌هاى کشت اختصاصى نظیر آگار TTG یا آگار TCBS است.

نکته هشتم: مصرف آب آلوده با مدفوع انسان شایعترین راه کسب ویبریو کلرا است.

نکته نهم: افرادى که گروه خونى O دارند، در معرض بیشترین خطر ابتلا به وباى شدید هستند، حال آن که در افرادى که گروه خونى AB دارند، این خطر حداقل است.

نکته دهم: براى آن که ویبریو کلرا بتواند از پس محیط اسیدى معده بر آید، (بر خلاف شیگلا) باید به تعداد زیاد وارد دستگاه گوارش شود.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *