شیگلوز و ده نکته بسیار بسیار بسیار مهم!

عفونی را مرور می‌کنیم. می‌خواهیم مبحث شیگلوز را بخوانیم که بسیار مهم و سوالی است. به ده نکته مهم زیر توجه کنید:

نکته اول: شیگلوز اغلب ۴ مرحله را طى مى‏‌کند: ۱ـ انکوباسیون: اغلب ۴-۱ روز طول مى‏‌کشد. ۲ـ اسهال آبکى: علایم اولیه شامل تب موقت، اسهال آبکى، بى‏‌حالى و بى‌‏اشتهایى مى‏‌شوند. ۳ـ دیسانترى: در مدت چند ساعت یا چند روز ایجاد مى‌‏شود؛ مدفوع کم حجم و خونى و موکوپورولان است. تنسموس و کرامپ شکمى افزایش دارد. 4ـ دوره بعد از عفونت: بیشتر اپى‏‌زودهاى بیمارى خودمحدود هستند و بدون درمان در مدت ۱ هفته و با درمان مناسب در مدت چند روز تا یک هفته بدون برجا گذاشتن عوارض برطرف مى‌‏شوند.

نکته دوم: در شیگلوز عوارض حاد و تهدید کننده حیات عمدتا در کودکانى که کمتر از ۵ سال سن دارند (یا در افراد مسن)، دیده مى‏‌شوند. بویژه در سنین زیر ۵ سال تغییر وضعیت هوشیارى (شامل تشنج) روى مى‌‏دهد.

نکته سوم: از جمله دیگر عوارض شیگلوز مى‏‌توان به مگاکولون توکسیک، HUS و پرولاپس رکتوم اشاره کرد.

نکته چهارم: HUS با عفونت ناشى از شیگلا دیسانترى نوع ۱ همراهى دارد. این عارضه زودرس است و اغلب چند روز بعد از اسهال ظاهر مى‌‏شود.

نکته پنجم: در HUS ناشى از شیگلوز، بیمار دچار رنگ‏‌پریدگى و تحریک‏‌پذیرى مى‏‌شود و گاه خونریزى از بینى و لثه، الیگورى و ادم افزایش یابنده مشاهده مى‏‌شود. آنمى همولیتیک نوعى آنمى میکروآنژیوپاتیک کومبس منفى است و سطح هموگلوبین کمتر از ۸ مى‌‏باشد، شواهد ترومبوسیتوپنى و نارسایى حاد کلیه نیز وجود دارد. گاه واکنش لوکموئید (تعداد گلبول‏هاى سفید در حد ۵۰۰۰۰ در هر میکرولیتر) وجود دارد.

نکته ششم: از جمله عوارض خارج روده‌‏اى شیگلوز مى‏‌توان به باکترمى اشاره کرد که نادر است. این عارضه در افراد زیر شیوع بیشترى دارد: ۱ـ سؤتغذیه شدید؛ ۲ـ بیماران مبتلا به عفونت HIV.

نکته هفتم: توصیه مى‏‌شود که تمامى عفونت‏‌هاى شیگلایى با آنتى‏‌بیوتیک درمان شوند. سیپروفلوکساسین خط اول درمان است.

نکته هشتم: در شیگلوز بجز سیپروفلوکساسین، داروهاى دیگرى نظیر سفتریاکسون و آزیترومایسین و Pivmecillinam نیز به عنوان خط دوم درمان مؤثر هستند.

نکته نهم: عفونت‏‌هاى ناشى از شیگلاهاى غیر دیسانترى در بیمارانى که سیستم ایمنى سالم دارند با دوره سه روزه آنتى‌‏بیوتیک‌‏ها درمان می‌‏شود.

نکته دهم: توصیه مى‌‏شود عفونت‏‌هاى ناشى از شیگلا دیسانترى براى ۵ روز و عفونت شیگلایى در بیماران مبتلا به نقص ایمنى براى ۷ تا ۱۰ روز درمان شوند.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *