مالاریا و ده نکته خیلی خیلی مهم!

مالاریا از جمله سوالی‌ترین بخش‌های عفونی است. با هم ده نکته مهم بر اساس هاریسون ۲۰۲۲ را مرور می‌کنیم:

نکته اول: حملات کلاسیک مالاریا بصورت تب، احساس سرما و لرز با فواصل منظم نامعمول بوده، بیشتر نشان‏‌دهنده عفونت (اغلب عود عفونت) با پلاسمودیوم ویواکس یا پلاسمودیوم اواله هستند. در ابتدا تب بیمار نامنظم است. در عفونت ناشى از پلاسمودیوم فالسى‏پاروم، ممکن است هیچگاه تب بیمار حالت منظم پیدا نکند. در افراد غیر ایمن و در کودکان، اغلب تب بیمار به بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد مى‏‌رسد و با تاکى‏‌کاردى و گاه دلیریوم همراه است.

نکته دوم: تشخیص مالاریا بر اساس مشاهده اشکال غیر جنسى انگل در اسمیر رنگ‌‏آمیزى شده خون محیطى صورت مى‏‌گیرد. براى تشخیص مالاریا از اسمیر نازک و ضخیم استفاده مى‏‌شود.

نکته سوم: علاوه بر نیش پشه، مالاریا مى‌‏تواند از راه‏هاى زیر نیز انتقال یابد: ۱ـ ترانسفوزیون؛ ۲ـ آسیب Needle-Stick؛ ۳ـ پیوند اعضاء. در این موارد دوره انکوباسیون کوتاه است، چرا که انگل فاقد مرحله پره‌‏اریتروسیتى تکامل است.

نکته چهارم: در افرادى که به مناطق اندمیک سفر مى‏‌کنند، پروفیلاکسى مالاریا باید ۲ روز تا ۲ هفته قبل از سفر آغاز شود و تا ۴ هفته پس از ترک محل اندمیک ادامه یابد. البته در صورت استفاده از Atovaquone-Proguanil یا پریماکین، به سبب تأثیر بر روى مرحله کبدى عفونت (پروفیلاکسى Causual) مى‌‏توان دارو را ۱ هفته پس از خروج از منطقه اندمیک قطع کرد.

نکته پنجم: استفاده از داکسى‏‌سیکلین براى پیشگیرى مالاریا در زنان حامله و در کودکانى که کمتر از ۸ سال سن دارند، توصیه نمى‏‌شود. در بیشتر مناطق براى پیشگیرى از مالاریاى فالسى‏‌پاروم دیگر نمى‌‏توان به کلروکین اعتماد کرد. از آمودیاکین نباید براى پروفیلاکسى هفتگى استفاده کرد، زیرا مصرف هفتگى مداوم با خطر بالاى آگرانولوسیتوز و هپاتوتوکسیسیته همراه است.

نکته ششم: مفلوکین تنها دارویى است که براى پیشگیرى از مالاریا در زنان حامله‏‌اى که به مناطق مالاریاخیز مقاوم به دارو مسافرت مى‏کنند، توصیه مى‏‌شود. این دارو در سه ماهه‏‌هاى دوم و سوم حاملگى بى‏‌خطر است.

نکته هفتم: Artesunate داروى انتخابى براى درمان مالاریاى شدید است. این دارو بصورت داخل وریدى بکار مى‌‏رود، اما مى‏‌توان آن را داخل عضلانى نیز تزریق کرد. Artesunate مؤثرتر و بى‏خطرتر از کینیدین است. در صورت عدم دسترسى به این دارو آرتمتر تجویز مى‏‌شود که اگر آن هم در دسترس نبود، کینین دى‌‏هیدروکلرید تجویز مى‏‌گردد.

نکته هشتم: در مالاریاى شدید در صورتى که بیمار ناهوشیار باشد، باید هر ۴ تا ۶ ساعت سطح گلوکز خون وى اندازه‏‌گیرى شود، تمام بیماران باید انفوزیون مداوم دکستروز دریافت کنند. در صورتى که گلوکز خون کمتر از mg/dL40 باشد، باید درمان سریع با کمک تجویز یکجاى گلوکز آغاز شود.

نکته نهم: عفونت با انواع حساس به کلروکین پلاسمودیوم ویواکس، مالاریه و اواله باید با ترکیب دارویى حاوى آرتمیسینین یا کلروکین خوراکى انجام شود. بنابراین درمان به کمک کلروکین یا آمودیاکین یا درمان ترکیبى حاوى آرتمیسینین (ACT) انجام مى‏گیرد و علاوه بر کلروکین یا آمودیاکین یا ACT براى پیشگیرى از عود باید پریماکین براى ۱۴ روز تجویز شود.

نکته دهم: از جمله مواردى که نشان‏‌دهنده پیش‏‌آگهى نامطلوب در مالاریاى شدید فالسى‏پاروم هستند، مى‏‌توان به این موارد اشاره کرد:
1ـ بالینى: آژیتاسیون قابل توجه، هیپرونتیلاسیون (دیسترس تنفسى)، هیپوترمى (کمتر از ۵/۳۶ درجه سانتیگراد)، خونریزى، کوماى عمیق، تشنج‏‌هاى مکرر، آنورى، شوک؛
2ـ آزمایشگاهى: الف) بیوشیمیایى (هیپوگلیسمى، هیپرلاکتاتمى، اسیدمى، افزایش کراتینین سرم، بالا بودن بیلى‏‌روبین توتال، بالا بودن آنزیم‏‌هاى کبدى ۳ برابر بالاتر از بالاترین محدوده طبیعى، بالا بودن آنزیم‏‌هاى عضلانى یعنى CPK و میوگلوبین، بالا بودن اورات)؛ ب) هماتولوژى (لوکوسیتوز بیش از ۱۲۰۰۰، آنمى شدید، کواگولوپاتى یعنى کاهش پلاکت به زیر ۵۰۰۰۰ و یا طولانى شدن PT بیش از ۳ ثانیه و یا طولانى شدن PTT و یا کاهش فیبرینوژن زیر ۲۰۰)؛ ج) پارازیتولوژى (هیپرپارازیتمى).

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *