مبحث میگرن بسیار مهم است: هم سوالی هست و هم کاربردی! در زیر به ده نکته مهم اشاره میکنیم:
نکته اول: کریتریاى تشخیص میگرن شامل این موارد است: حداقل ۵ حمله سردرد به طول مدت ۴ تا ۷۲ ساعت (بدون درمان یا با درمان ناموفق) که دو مورد از موارد زیر را داشته باشد: ۱ـ یک طرفه بودن؛ ۲ـ ضرباندار بودن (حداقل در زمانهایى از سردرد)؛ ۳ـ همراهى با تهوع و استفراغ؛ ۴ـ همراهى با فتوفوبى یا فنوفوبى؛ ۵ـ شدید بودن.
نکته دوم: میگرن شایع بدون اورا یا پیشدرآمد است که بر اساس برخى از آمارها شایعترین نوع سردرد به شمار مىرود. میگرن کلاسیک اورا یا پیشدرآمد دارد.
نکته سوم: بیماران مبتلا به سردرد میگرنى در دوران باردارى تغییرات متفاوتى را تجربه مىکنند: یک سوم آنها دچار تشدید سردرد مىشوند؛ در یک سوم سردرد تخفیف پیدا مىکند و در یک سوم سردرد بدون تغییر مىماند.
نکته چهارم: درمان مرحله حاد میگرن بر اساس شدت و مقدار پاسخدهى شامل داروهاى ضد درد ساده مانند استامینوفن و NSAIDs (ایبوپروفن، ناپروکسن، مفنامیک اسید) و سرانجام داروهاى اختصاصى میگرن شامل ارگوتامین سى، دىهیدرو ارگوتامین و تریپتانها (سوماتریپتان، ریزاتریپتان، زولمىتریپتان) مىشود.
نکته پنجم: باید به بیمار تذکر داده شود که از داروهاى ضد میگرن بیش از ۲ بار در هفته استفاده نکند. استفاده زیاد و مکرر از داروهاى مسکن و داروهاى ضد میگرن سبب ایجاد سردرد وابسته به دارو مىشود.
نکته ششم: در بیمارانى که دچار حملات مکرر میگرن مىشوند (بیش از ۳ تا ۴ بار در هفته) و یا سردرد آنها شدید است (و با عملکرد فرد تداخل دارد) و به داروهاى ضد میگرن و مسکن در مرحله حاد پاسخ خوبى نمىدهند و یا حملات سردرد سبب کاهش کیفیت زندگى آنها شده است، درمان پیشگیرى (بصورت درمان دارویى روزانه براى مدت ۶ ماه تا ۱ سال) توصیه مىشود.
نکته هفتم: داروهاى پیشنهادى برای پیشگیری از میگرن از ۴ گروه اصلى زیر تشکیل مىشوند:
۱ـ بتابلوکرها: مؤثرترین داروى گروه پروپرانولول است.
۲ـ ضد افسردگىهاى سه حلقهاى: آمىتریپتیلین و نورتریپتیلین مؤثرتر هستند.
۳ـ داروهاى ضد تشنج: سدیم والپورات و توپیرامات داروهاى انتخابى در این گروه هستند.
۴ـ مسدود کنندههاى کانال کلسیمى: وراپامیل و فلوناریزین در این گروه بیشتر استفاده شدهاند.
نکته هشتم: در دوران حاملگى براى درمان سردرد حاد از مسکنهاى معمولى، ترجیحا استامینوفن و در صورت همراهى با تهوع و استفراغ از متوکلوپرامید یا کلرپرومازین استفاده مىکنیم.
نکته نهم: داروهاى اختصاصى میگرن مانند ارگوتامین و تریپتانها منع مطلق در باردارى دارند. در صورت شدید بودن سردرد مىتوان از اپیوئیدها استفاده کرد.
نکته دهم: توصیه مىشود در باردارى تا جاى ممکن است داروهاى پیشگیرى کننده سردرد مانند بتابلوکرها، ضد افسردگىهاى سه حلقهاى و داروهاى ضد تشنج پرهیز شود، چرا که استفاده از بتابلوکرها براى پیشگیرى از حملات بویژه در ماه آخر خطر IUGR را زیاد مىکند. براى پیشگیرى از سردرد میگرنى مىتوان مکمل منیزیوم بصورت روزانه تجویز کرد.