هیپرتانسیون مزمن در حاملگی و ده نکته بسیار مهم!

هیپرتانسیون مزمن در حاملگی بصورت هیپرتانسیونى که از قبل از حاملگى وجود داشته است و یا هیپرتانسیونى که قبل از هفته ۲۰ باردارى ایجاد شده است و یا هیپرتانسیونى که ۱۲ هفته بعد از وضع‏ حمل ادامه مى‌‏یابد، تعریف می‌شود. در مورد این اختلال مهم و بسیار تستی به نکات مهم زیر توجه کنید:

نکته اول: معیارهاى تشخیصى براى هیپرتانسیون مزمن در حاملگى بشرح زیر است: ۱ـ خفیف تا متوسط: فشار خون سیستولى mmHg159-140 یا فشار خون دیاستولى mmHg109-90؛ ۲ـ شدید: فشار خون سیستولى mmHg160 یا بیشتر یا فشار خون دیاستولى mmHg110 یا بیشتر.

نکته دوم: از جمله خطرات عمده هیپرتانسیون مزمن مى‌‏توان به ایجاد پره‌‏اکلامپسى یا اکلامپسى در مراحل بعدى حاملگى اشاره کرد که نسبتا شایع است و تشخیص آن دشوار مى‌‏باشد. تا ۳۰% از بیماران مبتلا به هیپرتانسیون مزمن یا هیپرتانسیون باردارى دچار پره‏‌اکلامپسى مى‏‌شوند.

نکته سوم: شروع حاد پروتئینورى و هیپرتانسیون باردارى در زن حامله مبتلا به هیپرتانسیون مزمن، سوار شدن پره‌‏اکلامپسى بر هیپرتانسیون زمینه‌‏اى بیمار را مطرح مى‏‌کند.

نکته چهارم: در زن حامله‌‏اى که دچار هیپرتانسیون مزمن است، زمانى داروى ضد فشار خون تجویز مى‌‏شود که فشار خون سیستولى برابر یا بیشتر از mmHg160 یا فشار خون دیاستولى برابر یا بیشتر از mmHg105 باشد.

نکته پنجم: لابتولول (آلفا و بتابلوکر) داروى ضد فشار خون خط اول در حاملگى است، البته از کلسیم بلوکرها (نیفدیپین و آملودیپین) نیز بطور شایع استفاده مى‏‌شود.

نکته ششم: مدت‌‏ها متیل‌‏دوپا شایعترین داروى ضد فشار خون مورد استفاده در حاملگى بود و هنوز هم از آن استفاده مى‌‏شود، اما کمتر از لابتولول یا کلسیم بلوکرها تأثیرگذار است.

نکته هفتم: در گذشته تصور مى‏‌شد که دیورتیک‌‏ها در حاملگى کنترااندیکه هستند، اما امروزه در حاملگى درمان دیورتیکى قطع نمى‌‏شود و در بیمارى که پیش از حاملگى دیورتیک دریافت مى‌‏کرده است، درمان در حاملگى ادامه مى‌‏یابد.

نکته هشتم: در صورت تجویز ACEIs در سه ماهه اول حاملگى (و حتى سه ماهه‏‌هاى دوم و سوم) ممکن است مالفورماسیون جنینى ایجاد شود و به همین دلیل استفاده از این داروها در حاملگى و در دوران قبل از لقاح توصیه نمى‌‏شود.

نکته نهم: مهار کننده‌‏هاى گیرنده آنژیوتانسیون نیز مى‌‏توانند همانند ACEIs اثر نامطلوب روى جنین داشته باشند.

نکته دهم: در حالت طبیعی در طول حاملگى فشار خون در سه ماهه دوم مختصرى کاهش پیدا مى‌‏کند و در نزدیک ترم به حد پیش از حاملگى افزایش مى‏‌یابد.

کتابها و دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *